8.2 C
Karditsa
Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Νέα ΚΑΠ: Τι ενισχύσεις θα εισπράττει ο αγρότης από το 2023

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης των γηπέδων Σούρπης, Πλατάνου και Άνω Γατζέας

Ολοκληρώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες βελτίωσης των αγωνιστικών χώρων των γηπέδων...

Με παρουσίαση βιβλίου ξεκινούν οι εκδηλώσεις του Δήμου Τρικκαίων για τον Απόστολο Καλδάρα

Με παρουσίαση σημαντικού βιβλίου για τον Απόστολο Καλδάρα, ξεκινούν οι εκδηλώσεις που διοργανώνει...

Αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, σε 12 ρέματα στο Δήμο Αγιάς

Αντιπλημμυρικά έργα με καθαρισμούς και διευθετήσεις ρεμάτων και χειμάρρων του Δήμου Αγιάς δρομολογεί...

Αποσαφηνίζονται πλέον οι βασικές παράμετροι του εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ, καθώς το ΥΠΑΑΤ θέτει πλέον στη διάθεση των παραγωγών τις προτάσεις του, όσον αφορά τον Πρώτο Πυλώνα και τις άμεσες ενισχύσεις που θα χορηγούνται από το έτος 2023 και μετά. Οι προτάσεις του υπουργείου, αφορούν, σύμφωνα με την εφημερίδα “Υπαιθρος Χώρα”, το νέο καθεστώς των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, την εφαρμογή της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης και των Οικολογικών Σχημάτων. Πρέπει να τονιστεί ότι οι προτάσεις αυτές είναι τα τελικά κείμενα των εμπειρογνωμόνων, με βάση τις οδηγίες του ΥΠΑΑΤ. Ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλειστούν προσθήκες, για παράδειγμα στις Συνδεδεμένες.

Βασική Ενίσχυση: Διατηρούνται οι τρεις αγρονομικές περιφέρειες. Προτείνεται η κατάργηση της ιστορικότητας των δικαιωμάτων ενίσχυσης, μέσω της εφαρμογής πλήρους σύγκλισης της αξίας τους, που θα ξεκινήσει το έτος 2022 και θα ολοκληρωθεί το 2026.

Αναδιανεμητική Ενίσχυση: Θα εφαρμοστεί από το 2023 και αφορά την ανακατανομή των άμεσων ενισχύσεων από μεγαλύτερες σε μικρότερες ή μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, με βάση την έκτασή τους. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων, που θα λάβουν αναδιανεμητική στήριξη, θα φθάσει τις 350.780, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 189.166.000 ευρώ ανά έτος (δηλαδή σε 945.830.000 για συνολικό πέντε χρόνια).

- Advertisement -

Συμπληρωματική Εισοδηματική Ενίσχυση των Νέων Γεωργών: Το 3% των δαπανών της ΚΑΠ θα κατευθυνθεί για την ενίσχυση των Νέων Γεωργών.

Συνδεδεμένες Ενισχύσεις: Η πρόταση αφορά οκτώ καθεστώτα Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, που επιλέχθηκαν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η συμβολή τους στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου, στη διατροφική και επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, στον βαθμό απορρόφησης προηγούμενων ετών, αλλά και ότι συνάδουν με τη νέα οδηγία για τα Νερά 2000/60/ΕΚ. Με βάση την πρόταση, το ύψος των νέων ενισχύσεων εκτιμάται περίπου σε 142,5 εκατ. ευρώ ανά έτος, ενώ το επιτρεπόμενο ανώτερο όριο τους είναι στα 260 εκατ. ευρώ (15% του προϋπολογισμού).

Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος: Η ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι για την Ελλάδα ανέρχεται σε 183,9 εκατ. ευρώ ετησίως. Η έκταση αναφοράς για τη χώρα μας ανέρχεται σε 250.000 εκτάρια.

Σκληρό σιτάρι: Αφορά επιλέξιμη έκταση περίπου 160.000 εκταρίων, με ενδεικτική τιμή 80 ευρώ/ εκτάριο (8 ευρώ/στρέμμα). Το ποσό των Συνδεδεμένων για τον συγκεκριμένο τομέα θα ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 12.800.000 ευρώ ανά έτος. Σημειώνεται ότι για το έτος ενίσχυσης 2021, η ενδεικτική τιμή είναι στα 46,25 ευρώ/εκτάριο και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 11,5 εκατ. ευρώ περίπου. Η ενίσχυση αυτή στοχεύει στη χρήση πιστοποιημένου σπόρου.

Για την εφαρμογή της, παραμένουν οι τρεις αγρονομικές περιφέρειες της χώρας, για κάθε μία από τις οποίες ορίζεται ένα ανώτατο και ένα κατώτατο στρεμματικό όριο για τους ωφελούμενους, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων του ΟΣΔΕ και της σχετικής ανάλυσής τους.

Οικολογικά Σχήματα: Η συνολική ενίσχυση για τα συγκεκριμένα προγράμματα θα απορροφήσει το 25% των πόρων των άμεσων ενισχύσεων σε ετήσια βάση. Προτείνεται λίστα 19 παρεμβάσεων ανά θεματικό άξονα. Ο προϋπολογισμός εκτιμάται σε 460 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Ροή Ειδήσεων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 7ο Ετήσιο Αντάμωμα Αιγανιωτών

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε το 7ο Ετήσιο Αντάμωμα Αιγανιωτών , την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2022, στο γήπεδο της Αιγάνης....

Κορωνοϊός: Ένας στους 8 εμφανίζει «long Covid»

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι με το πέρασμα του χρόνου, όσοι νοσούν από Covid- 19 αλλά και...

Βελεστίνο: Σε εξέλιξη η βιοκλιματική ανάπλαση του κεντρικού πεζοδρόμου

Σε εξέλιξη βρίσκονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες για την αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του κεντρικού πεζόδρομου...

Αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, σε 12 ρέματα στο Δήμο Αγιάς

Αντιπλημμυρικά έργα με καθαρισμούς και διευθετήσεις ρεμάτων και χειμάρρων του Δήμου Αγιάς δρομολογεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης...

Συνεχίζονται οι καθαρισμοί ρεμάτων στη Μαγνησία

Με καθημερινές παρεμβάσεις, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του έργου «Κατεπείγον καθαρισμός υδρογραφικού δικτύου αρμοδιότητας ΠΕ Μαγνησίας» συνεχίζει...

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης των γηπέδων Σούρπης, Πλατάνου και Άνω Γατζέας

Ολοκληρώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες βελτίωσης των αγωνιστικών χώρων των γηπέδων ποδοσφαίρου σε Άνω Γατζέα, Σούρπη,...

Στην ίδια κατηγορία: