8.2 C
Karditsa
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

Τα «χρυσά» κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης:

Τέλος τα μπλόκα: Πράσινο φως από ΕΕ για αλλαγές στην ΚΑΠ

«Με το κεφάλι ψηλά και με περηφάνια επιστρέφουν με τα τρακτέρ στα χωριά τους οι αγρότες συνεχίζοντας...

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Νέα τουριστική δυναμική με το Γεωπάρκο Μετεώρων-Πύλης

Σημαντική νέα τουριστική δυναμική αναμένεται να δημιουργήσει σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας το Γεωπάρκο Μετεώρων - Πύλης,...

Καθαριότητα: στοχευμένες παρεμβάσεις στις συνοικίες του Δήμου Τρικκαίων

Με συνεχείς παρεμβάσεις από συνεργεία της Δ/νσης Ανταποδοτικών Υπηρεσιών, ο Δήμος Τρικκαίων αυξάνει...

Η κυβέρνηση προσπαθεί να «ενεργοποιήσει» οικόπεδο νότια της Κρήτης, πλούσιο σε κοιτάσματα, που αποτελεί και πολιτική «απάντηση» στην τουρική προκλητικότητα. Σύμφωνα με τον Γιάννη Μανιάτη, καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιά, το υπουργείο ενέργειας ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη της εν λόγω περιοχής, η οποία «είναι το τελευταίο στάδιο πριν προκηρύξεις τον διεθνή διαγωνισμό για να αναθέσεις σε μεγάλες εταιρείες αυτά τα οικόπεδα», όπως είπε, μιλώντας στο MEGA.

Αυτή η περιοχή ανήκει στην ελληνική υφαλοκρυπίδα και είναι μέρος του «οικοπέδου» που έχει καταλάβει στα ελληνικά ύδατα, η παράνομη οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη.

- Advertisement -

Με αυτόν τον τρόπο η Αθήνα χαλάει τα σχέδια της Άγκυρας καθώς η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή έκτασης 33.933 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συνορεύει με οικόπεδο που παραχωρήθηκε «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» που έχουν αναλάβει για έρευνες – κατόπιν σύμβασης μίσθωσης με το ελληνικό Δημόσιο η οποία και κυρώθηκε από τη Βουλή – οι εταιρείες «Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μανιάτη, αυτές οι περιοχές είχαν προκηρυχθεί σε διεθνή διαγωνισμό το 2014, «είχαμε κατοχυρώσει με δημοσίευση στην εφημερίδα της Ε.Ε. όλα τα όρια και στη συνέχεια, ήρθε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που επικαλύπτει ένα μέρος της περιοχής».

Στο πρόσφατο παρελθόν, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για όλο το τμήμα νότια της Κρήτης. Συνολικά σε όλη την περιοχή η εκτίμηση είναι ότι έχουμε περίπου 30 πιθανούς στόχους, 30 περιοχές με σοβαρά κοιτάσματα υδραγοναθράκων. Αυτή τη στιγμή έχουμε δώσει 12 περιοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς.

«Η αξία των κοιτασμάτων θα φθάσει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ»
Ο Αντώνης Φώσκολος, καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, ανέφερε ότι η περιοχή είναι μεγαλύτερη από το «χρυσό» κοίτασμα Λεβιάθαν.

«Δεν νομίζω πως θα πάνε άμεσα για την εκμετάλλευση όλων των στόχων, γιατί χρειάζεται μια επένδυση της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σταδιακά θα γίνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Με τρέχουσες τιμές, η αξία όλων των κοιτασμάτων θα είναι γύρω στα 700 δισ. που με βάση τον Νόμο Μανιάτη, θα πάρουμε τα 140 δισ. το ελληνικό δημόσιο και 45 δισ. οι περιφέρειες, όπως τόνισε ο κ. Φώσκολος.

Σήμερα στην Ελλάδα θα είχαμε έξι εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου, αν δεν υπήρχαν καθυστερήσεις τα τελευταία χρόνια, ειδικά την περίοδο 2015-19. Δεν προχώρησε τίποτα. «Σήμερα θα έπρεπε να έχουν αρχίσει να εισρέουν δεκάδες εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία», ανέφερε ο Γιάννης Μανιάτης. Το φυσικό αέριο μέχρι το 2050 θεωρείται ως το μεταβατικό καύσιμο.

Τι ρόλο έχει η τουρκολιβυκή ΑΟΖ
«Με βάση το διεθνές δίκαιο, η τουρκολιβυκή ΑΟΖ είναι παράνομη από την αρχή ως το τέλος», σύμφωνα με τον Γιάννη Μανιάτη. Όπως υπογράμμισε, «το επόμενο βήμα από πλευράς Ελλάδας είναι ο ορισμός ΑΟΖ με την Αίγυπτο και θέλω να πιστευώ αυτή η κίνηση μαζί με τον αγωγό Φυσικού Αερίου ΕastMed θα ενισχύσουν σημαντικά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».
Πηγή: megatv.com

Ροή Ειδήσεων

Τέλος τα μπλόκα: Πράσινο φως από ΕΕ για αλλαγές στην ΚΑΠ

«Με το κεφάλι ψηλά και με περηφάνια επιστρέφουν με τα τρακτέρ στα χωριά τους οι αγρότες συνεχίζοντας το αγώνα επιβίωσης με άλλες...

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Νέα τουριστική δυναμική με το Γεωπάρκο Μετεώρων-Πύλης

Σημαντική νέα τουριστική δυναμική αναμένεται να δημιουργήσει σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας το Γεωπάρκο Μετεώρων - Πύλης, το οποίο καλύπτει μια έκταση...

Καθαριότητα: στοχευμένες παρεμβάσεις στις συνοικίες του Δήμου Τρικκαίων

Με συνεχείς παρεμβάσεις από συνεργεία της Δ/νσης Ανταποδοτικών Υπηρεσιών, ο Δήμος Τρικκαίων αυξάνει την προσπάθεια να διατηρούνται καθαρές...

Και στον Δ. Τρικκαίων η ετήσια έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για γεωργούς – κτηνοτρόφους

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) κατά το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου 2024...

Η κυβέρνηση προχωρά το έργο του φράγματος του Ενιπέα στη Σκοπιά

Την Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές...

Δίκτυο Μεντόρων στην Καρδίτσα

Μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, με την υποστήριξη της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. Τη δημιουργία Δικτύου Μεντόρων...

Στην ίδια κατηγορία: