“Μέρκελ και Σόιμπλε έδειχναν αποφασισμένοι να θέσουν ως όρο για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ένα επιτίμιο ανάλογο του παραπτώματος” περιγράφει ο Μπαράκ Ομπάμα στο νέο του βιβλίο, «A Promised Land», που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 17 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, στα απομνημονεύματά του ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι “ασκήσαμε ασφυκτική πίεση για να καταφέρουμε την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να διαμορφώσουν ένα πακέτο διάσωσης αρκετά στιβαρό. Για πολλά μέλη της ευρωζώνης, οι Ελληνες ήταν οι ίδιοι υπαίτιοι των προβλημάτων τους, με την ανικανότητα των κυβερνήσεών τους”.
“Μικρόσωμος κόκορας”
Στις 768 σελίδες του βιβλίου, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν διστάζει να μιλήσει ανοικτά για την εντύπωση που του έκαναν οι άλλοι ξένοι ηγέτες.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν του θύμιζε, όπως αναφέρει η “Καθημερινή” τους σκληρούς ανθρώπους της πιάτσας που κάποτε διοικούσαν τις τοπικές κομματικές οργανώσεις και ήλεγχαν την πολιτική μηχανή στο Σικάγο. «Σωματικά, ήταν μέτριος», γράφει ο Ομπάμα για τον Ρώσο πρόεδρο, που ήταν πολύ κοντότερός του.
Ο Ομπάμα και ο Πούτιν είχαν τεταμένες σχέσεις και το 2014 ο Αμερικανός πρόεδρος ηγήθηκε της απόφασης των ηγετών να διώξουν τη Ρωσία από το G8, εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας.
Για τον τότε Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο Ομπάμα γράφει πως φούσκωνε το στήθος του «σαν μικρόσωμος κόκορας».
Και σε αυτή την περίπτωση, οι δύο ηγέτες δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις. Σε αυτό δεν βοήθησε, εξάλλου, και μία βιογραφία της Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί που ισχυριζόταν ότι η Μισέλ Ομπάμα είχε πει στην Γαλλίδα Πρώτη Κυρία ότι η ζωή στο Λευκό Οίκο ήταν «κόλαση». Τόσο η κυβέρνηση Ομπάμα όσο και το Μέγαρο των Ηλυσίων το είχαν διαψεύσει.
Όμως, το πρώτο ζευγάρι της Γαλλίας προσπάθησε σκληρά να βελτιώσει τις αμερικανο-γαλλικές σχέσεις, στέλνοντας μάλιστα στους Ομπάμα δώρα αξίας άνω των 40.000 δολαρίων μέσα σε ένα χρόνο. Μεταξύ αυτών μία τσάντα Hermes για τα μπαστούνια του γκολφ και ένα κρυστάλλινο αγαλματάκι Baccarat που απεικόνιζε έναν γκολφέρ.
Οι αποκαλύψεις του Ομπάμα για τις σχέσεις του με τους άλλους ηγέτες έχουν και συνέχεια, καθώς σε κάποιο σημείο του βιβλίου περιγράφει την ανία μίας συνάντησής του με τον τότε πρόεδρο της Κίνας, Χου Τζιντάο. Στη συνάντηση, ο Χου διάβαζε στοίβες από χαρτιά με τόσο μονότονο τρόπο, ώστε ο Ομπάμα σκεφτόταν να του προτείνει να ανταλλάξουν τα χαρτιά τους, προκειμένου ο καθένας να τα διαβάσει αργότερα με την ησυχία του και να κερδίσουν και οι δύο χρόνο.
Σε συνεργασία με tomanifesto.gr