8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνέντευξη Κώστα Σκρέκα: Ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ οι επενδύσεις του πρωτογενούς τομέα

Διαβάστε επίσης:

Το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για την ένταξη επενδύσεων του πρωτογενούς τομέα που ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τις 500.000 ευρώ στον Αναπτυξιακό Νόμο περιμένει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτό, σε συνδυασμό με τα επενδυτικά σχέδια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) θα κινητοποιήσει επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής την επόμενη τριετία», τόνισε.

- Advertisement -

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας έδειξε σημάδια ισχυρής αντίστασης, φέρνοντας ως παράδειγμα τα ακτινίδια και τα εσπεριδοειδή, τα οποία σημείωσαν αύξηση στις εξαγωγές τους, που σε πολλές περιπτώσεις έφτασε έως και το 40%.

Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός μίλησε και για τα σχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με το ζήτημα του αρδευτικού, που απασχολεί τους αγρότες αλλά και τις πρωτοβουλίες του υπουργείο σχετικά με την προώθηση των ψηφιακών υπηρεσιών.

Αναλυτικά η συνέντευξη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκρέκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

– Τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση στο μέτωπο των αγροτικών επενδύσεων; Πώς θα δώσετε ώθηση στις μεγάλες επενδύσεις που έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας;

Η υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα αποτελεί προτεραιότητα για την αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουμε ζητήσει από τις Βρυξέλλες την έγκριση για να εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο επενδύσεις του πρωτογενούς τομέα που ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 500.000 ευρώ, κάτι που μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν. Αυτό, σε συνδυασμό με τα επενδυτικά σχέδια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) θα κινητοποιήσει επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής την επόμενη τριετία.

Αναλυτικά, στα «Σχέδια Βελτίωσης» του ΠΑΑ, όπου οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο διάστημα, οι επενδύσεις για την περαιτέρω εκμηχάνιση της αγροτικής παραγωγής εκτιμώνται σε 1,2 δισ. ευρώ. Στα «Σχέδια Μεταποίησης», που αφορούν σε επενδύσεις στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εκτιμάται ότι θα επενδυθούν περί τα 600 εκατομμύρια, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Επίσης, μέσα από το πρόγραμμα LEADER περί τα 220 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε έργα για τη στήριξη της βιοτεχνίας, της οικοτεχνίας, του αγροτουρισμού και άλλων δραστηριοτήτων με τις οποίες θα ενισχυθεί η περιφερειακή ανάπτυξη ώστε να ανακοπεί το κύμα φυγής από την ύπαιθρο.

Με την υλοποίηση όλων παραπάνω επενδύσεων αποσκοπούμε στη μείωση του κόστους παραγωγής, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ώστε να ενθαρρύνουμε και την ενασχόληση των νέων με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

– Τι σημαίνει για τους Έλληνες αγρότες η ένταξη στο Ταμείο Εγγυοδοσίας;

Χάρη στην αγαστή συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η Κυβέρνηση κατάφερε να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα για την ένταξη των Ελλήνων αγροτών στις δράσεις που ενισχύει το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Ταμείου -μαζί με τη μόχλευση- ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ. Η εγγύηση των δανείων για κεφάλαια κίνησης ανέρχεται στο 80% και επιδοτείται πλήρως η προμήθεια εγγύησης.

Κρίσιμο για τοv αγροτικό τομέα είναι και το Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων που ενεργοποιήθηκε μετά τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Διαθέτουμε από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 80 εκατ. ευρώ και ο συνολικός προϋπολογισμός του Ταμείου θα ανέλθει στα 450 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης και Μεταποίησης.

Επίσης, μετά την υπογραφή της σύμβασης συνεργασίας με ελληνικές τράπεζες τον περασμένο Φεβρουάριο, η ΕΤΕπ θα διαθέσει από την πλευρά της κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ για την αγορά εξοπλισμού, εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ.ά. Τα δάνεια θα έχουν έως 5ετή περίοδο χάριτος, έως 15ετή διάρκεια και ανταγωνιστικά επιτόκια. Κοινός στόχος είναι μέσα από αυτό το πρόγραμμα να ενισχυθούν κυρίως νέοι αγρότες.

– Ποια είναι τα συμπεράσματα που έχετε αποκομίσει από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στον αγροτικό τομέα;

Ο αγροτικός τομέας επέδειξε σημάδια ισχυρής αντίστασης κατά την περίοδο έξαρσης της υγειονομικής κρίσης. Ορισμένα αγροτικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα ακτινίδια και τα εσπεριδοειδή σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις και εξαγωγές σε επίπεδο ρεκόρ, που σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκαν έως και 40%. Εμείς οφείλουμε να «χτίσουμε» πάνω σε αυτό το κεκτημένο και να διαμορφώσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα διασφαλίσουν ότι τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν θα διατηρηθούν μακροπρόθεσμα και θα διευρυνθούν. Από την πλευρά τους και οι αγρότες οφείλουν να συνεργαστούν σε συλλογικά σχήματα -συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών- προκειμένου να ενισχύουν να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, να επιτύχουν καλύτερες τιμές πώλησης για τα προϊόντα τους και χαμηλότερο κόστος εισροών. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς και μπορεί να τους βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

– Το αρδευτικό είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες. Ποιες είναι οι κινήσεις του ΥπΑΑΤ;

Η μείωση του κόστους άρδευσης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του κόστους παραγωγής σε μόνιμη και σταθερή βάση. Επιπλέον, η εφαρμογή των πρακτικών γεωργίας ακριβείας μάς οδηγεί στην κατασκευή των σύγχρονων, ψηφιακών, κλειστού τύπου, αρδευτικών δικτύων, που εξασφαλίσουν την εξοικονόμηση και προστασία του πλέον πολύτιμου φυσικού πόρου, του νερού.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προωθούμε τη Δράση 4.1.2. για την υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά εκμετάλλευση θα ανέρχεται έως τα 150.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα και τα 200.000 ευρώ για συλλογικά σχήματα. Επιλέξιμα έργα είναι μεταξύ άλλων τα αρδευτικά συστήματα στάγδην άρδευσης, οι δεξαμενές και οι μηχανισμοί ανακύκλωσης νερού, με ποσοστά επιδότησης ως 80%.

Σημαντικές επενδύσεις επίσης, της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθούν στα εγγειοβελτιωτικά έργα. Ήδη, είναι σε διαδικασία δημοπράτησης τρία έργα, ύψους 33,5 εκατ. ευρώ, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα εκκινήσει η δημοπράτηση άλλων τριών έργων, ύψους 18,1 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν δημοπρατήθηκε ούτε ένα νέο εγγειοβελτιωτικό έργο αγροτικών υποδομών.

– Μετά την ηλεκτρονική πλατφόρμα Greekfarms ποιες είναι οι πρωτοβουλίες του ΥπΑΑΤ στην προώθηση των ψηφιακών υπηρεσιών;

Η ψηφιοποίηση τόσο της αγροτικής παραγωγής όσο και των υπηρεσιών στον αγροτικό τομέα είναι αναπόσπαστο τμήμα της κυβερνητικής πολιτικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο διάστημα τη λειτουργία μιας νέας πλατφόρμας ενημέρωσης και εξυπηρέτησης μέσω κινητού τηλεφώνου, προσαρμοσμένη για έξυπνα κινητά (smartphones). Η νέα υπηρεσία υπό την επωνυμία i-agri θα προσφέρει στους αγρότες και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη υπηρεσίες ταυτοποίησης μέσω TAXISnet, ενημέρωσης και ειδοποιήσεων.

Μέσω της πλατφόρμας i-agri οι αγρότες θα έχουν πρόσβαση σε προσωποποιημένες υπηρεσίες ενημέρωσης σχετικά με τις υποθέσεις τους. Ενδεικτικά, αυτές θα αφορούν σε:

-Πρόσφατες πληρωμές ενισχύσεων ΟΠΕΚΕΠΕ

– Μεταβίβαση δικαιωμάτων ΟΠΕΚΕΠΕ

– Πρόσφατες πληρωμές αποζημιώσεων ΕΛΓΑ

– Οφειλές προς ΕΛΓΑ

– Διοικητικό στάδιο αιτήσεων αποζημιώσεων ΕΛΓΑ

– Με την επισιτιστική ασφάλεια να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, προκειμένου αυτή να διασφαλιστεί, τι θεωρείται ότι πρέπει να γίνει από την πλευρά της Ευρώπης;

H επισιτιστική ασφάλεια αναδεικνύεται ως ένα κρίσιμο ζήτημα καθώς ο κίνδυνος των περιορισμών στο διεθνές εμπόριο και στις μεταφορές πρώτων υλών και εργατικού δυναμικού, απειλεί την επάρκεια των αναγκαίων αγροδιατροφικών προϊόντων για τον άνθρωπο.

Η κρίση του κορωνοϊού ανέδειξε νέες προκλήσεις και την αναγκαιότητα εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων. Κρίνεται απαραίτητο να υιοθετήσουμε ένα λιγότερο σπάταλο τρόπο κατανάλωσης και να μειώσουμε τη σπατάλη τροφής που συντελείται παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνα της WWF και της Public Issue, το 37% των Ελλήνων σπαταλά φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές το μήνα, ενώ άλλες έρευνες υπολογίζουν ότι κατά μέσο όρο ο Ευρωπαίος πολίτης σπαταλά πάνω από 170 κιλά τροφίμων ετησίως.

Επιβάλλεται λοιπόν στις μέρες μας να εμπεδωθεί μια νέα νοοτροπία, με έμφαση στους νέους, οι οποίοι σύμφωνα με τις έρευνες απορρίπτουν μεγαλύτερη ποσότητα τροφίμων σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού αγροτικού τομέα και αγροτών που θα μπορούν να παράγουν με βιώσιμο τρόπο, αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά προγράμματα και πόρους με τον καλύτερο τρόπο, ενσωματώνοντας τη νέα Ευρωπαϊκή στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», η οποία στοχεύει σε μείωση 50% της περίσσειας λιπάσματος στο έδαφος, στη μείωση κατά 50% στα φυτοφάρμακα και στην αύξηση των βιολογικών καλλιεργειών στο 25% των χρησιμοποιούμενων εκτάσεων μέχρι το 2030.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: