8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Συναγερμός στην Ελλάδα για τον κορονοϊό: Τι περιλαμβάνει η ΠΝΠ για σχολεία, λιμάνια, ΜΜΜ

Διαβάστε επίσης:

Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορoναϊου, προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

- Advertisement -

«Σε συνέχεια της χθεσινής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό προχωρούμε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊου» είπε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας πως η ΠΝΠ θα περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:

Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

  • Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  • Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  • Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
  • Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.

Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας», υπογράμμισε.

Ο κ. Πέτσας είπε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πτυχές του οποίου θα αναπτύσσονται, ανάλογα με την εξέλιξη του κορονοϊού σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο.

«Παραμένουμε ψύχραιμοι, υλοποιούμε τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει και είμαστε σε εγρήγορση να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας», τόνισε.

Δεν υπάρχει άλλη οδός πέραν του κυβερνητικού σχεδίου για κλειστές δομές

Δεν υπάρχει άλλη οδός, πέραν του κυβερνητικού σχεδίου για κλειστές δομές, τόνισε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για τις κλειστές δομές στα πέντε νησία» είπε ο κ. Πέτσας, συμπληρώνοντας πως δεν μπορεί να διαιωνίζεται ο διάλογος. Πρέπει άμεσα να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές για να φτιαχτούν οι νέες, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ακόμη πως: Οι κλειστές δομές θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό, θα παρέχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας (αποσυμφορίζοντας έτσι τα νοσοκομεία στα νησία), θα προσληφθεί προσωπικό με βάση την εντοπιότητα, ενώ θα συμβάλουν και στην αποτροπή νέων αφίξεων από τα τουρκικά παράλια, σε όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

«Το σχέδιο είναι προς όφελος της χώρας και των τοπικών κοινωνιών» είπε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ακόμη πως υπάρχουν και λόγοι υγείας που επιβάλουν την δημιουργία κλειστών δομών. «Οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι άναρχες δομές θα κλείσουν» τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμη στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τον προϋπολογισμό 2020-2027, λέγοντας πως επρόκειτο για μια δύσκολη διαπραγμάτευση που δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, σημειώνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση διεκδικεί το αυτονόητο, δηλαδή εξασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών, περισσότερους πόρους για την πολιτική συνοχής, πόρους για την μετά λιγνίτη εποχή σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, καθώς και για το μεταναστευτικό.

Τέλος, αναφορά έγινε και στην υπογραφή του συνυποσχετικού της κυβέρνησης με την UEFA και την FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και για τα μέτρα πρόληψης για τον κοροναϊό, και την προετοιμασία της χώρας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: