8.2 C
Karditsa
Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Στους δήμους οι πόροι από τον ΕΝΦΙΑ

Διαβάστε επίσης:

Για τις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις» στην ΕΕ προετοιμάζεται ο Δήμος Τρικκαίων

Την προσπάθεια να υλοποιήσει δράσεις και έργα για τις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις...

Συνεργασία ΟΚΑΝΑ – Δ. Τρικκαίων για την πρόληψη και τις εξαρτήσεις

Θέματα συνεργασίας για τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει το Κέντρο Πρόληψης και η μονάδα του ΟΚΑΝΑ,...

Καρδίτσα: Kατασκευή γεφυρών σε Μέγα Ποταμό και ρέμα Βουβουλίνας

Μελέτες για τη βελτίωση της οδού Καρδιτσομάγουλα - Αγία Τριάδα, την κατασκευή τριών...

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της αποκέντρωσης πόρων, θα περάσει σταδιακά τα ταμεία των δήμων η διαχείριση του ΕΝΦΙΑ, χωρίς να αλλάζει κάτι στο μηχανισμό είσπραξης, ο οποίος θα παραμείνει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Το θέμα βρίσκεται υπό επεξεργασία και μετά την προώθηση του νόμου και τις διαβουλεύσεις για τις νέες αρμοδιότητες κράτους, δήμων, περιφερειών και αποκεντρωμένης διοίκησης αναμένεται το σχέδιο απόδοσης του ΕΝΦΙΑ στα δημοτικά ταμεία.

Ουσιαστικά οι φόροι που θα καταβάλλουν οι πολίτες θα πηγαίνουν αυτόματα στους οικείους δήμους, ενώ θα παρακρατείται μέσω του μηχανισμού είσπραξης ένα μέρος τους για τους δήμους με λιγότερα ακίνητα και μικρότερες αντικειμενικές αξίες, με στόχο να μη χάνει κανείς αυτά που δικαιούται.

Με το σχέδιο, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, «διασφαλίζεται η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και υλοποιείται μια μεταρρύθμιση που αλλάζει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας».

Υπενθυμίζεται ότι η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με αυτοτελείς πόρους, μέσα από την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στα δημοτικά ταμεία, αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ..

Αυτό που διαφοροποιείται είναι ότι, εφόσον θα εισπράττουν ΕΝΦΙΑ οι ΟΤΑ, θα μπορούν να διαχειρίζονται μια σταθερή χρηματοδότηση και να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό για τα έργα που προωθούν, χωρίς να εξαρτώνται από την κεντρική διοίκηση, όπως μεταδίδει το imerisia.gr.

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας εξισορροπιστικός μηχανισμός για την κατανομή ανά δήμο, ώστε όλοι να παίρνουν συνολικά το ίδιο ποσό που παίρνουν και σήμερα, τόσο σε ό,τι αφορά τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, αλλά και την κρατική επιχορήγηση. Για τους φτωχότερους δήμους θα υπάρξει μια διαδικασία, βάσει της οποίας οι ΟΤΑ με αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ θα δίνουν μέρος των δικών τους εισπράξεων μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων.

Η είσπραξη στην ΑΑΔΕ
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα εξακολουθήσει να διατηρεί το μηχανισμό είσπραξης του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο, η είσπραξη του τελευταίου από τους δήμους θα αυξήσει την ανάγκη λογοδοσίας των τοπικών αρχόντων στους δημότες, αναφορικά με το αν διαχειρίζονται με όρους ανταποδοτικότητας τα ποσά που καταβάλλουν.

Βέβαια,, κάποιοι δήμοι θα βρεθούν με περισσότερα έσοδα και κάποιοι με λιγότερα κι έτσι, προκειμένου να να μην προκληθούν μεγάλα προβλήματα στην αρχή, θα πρέπει να προβλέπεται (με σύνθετα κριτήρια) εξισορρόπηση, η οποία για τον πρώτο χρόνο θα καλύπτει τις μεταβολές στο 100%, τον δεύτερο χρόνο στο 70%, τον τρίτο χρόνο στο 35% ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει πλήρης ισορροπία.
πηγή: ethnos.gr

Ροή Ειδήσεων

Γαλλικό Πρακτορείο: Αφιέρωμα στο πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας στην Αλόννησο

Το ναυάγιο, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς χρονολογείται περίπου στο 425 π.Χ., βρίσκεται σε βάθος σχεδόν 30 μέτρων, ενώ στον βυθό...

Σοφάδες: Νεκρός εντοπίστηκε ο 53χρονος που αναζητούνταν με Missing Alert

Νεκρός εντοπίστηκε ο 53χρονος Γεώργιος Κωνσταντίνου από του Σοφάδες που αγνοούνταν από τις 28 Ιουνίου και είχε σημάνει...

Νεκρός από ψαροντούφεκο ο «Κωστής», η διάσημη φώκια-μασκότ της Αλοννήσου

Δολοφονημένος, έχοντας κατάσαρκα μία βέργα από ψαροντούφεκο βρέθηκε το Σάββατο ο «Κωστής», η διάσημη φώκια – μασκότ της...

Καρδίτσα-Ιανός: Ικανοποίηση Τσιάκου για την έγκριση από τη Βουλή έργων αποκατάστασης υποδομών ύψους 143 εκ. ευρώ

Την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι εγκρίθηκε από τη βουλή των Ελλήνων, η κατασκευή μεγάλων έργων στο...

Αυτοψία Αγοραστού στο εργοτάξιο κατασκευής του δρόμου Δέλτα Καρδίτσας-Παλαμά

Αυτοψία στο έργο της κατασκευής του δρόμου Δέλτα Καρδίτσας – Παλαμά πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός συνοδευόμενος...

Αναβαθμίζονται οι εγκαταστάσεις στίβου στο ΕΑΚ Λάρισας

Αναδείχτηκε ανάδοχος για τα έργα που οδηγούν στην πλήρη αναβάθμιση των υποδομών στίβου του ιστορικού γηπέδου του Αλκαζάρ αλλά και του Βοηθητικού...

Στην ίδια κατηγορία: