8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Στους δήμους οι πόροι από τον ΕΝΦΙΑ

Διαβάστε επίσης:

Τσιάρας: Σε πλήρη εξέλιξη το μεγαλύτερο κτηριακό πρόγραμμα στη δικαιοσύνη

Αυτή την περίοδο συντελείται το μεγαλύτερο κτηριακό πρόγραμμα που έχει γίνει ποτέ στην...

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της αποκέντρωσης πόρων, θα περάσει σταδιακά τα ταμεία των δήμων η διαχείριση του ΕΝΦΙΑ, χωρίς να αλλάζει κάτι στο μηχανισμό είσπραξης, ο οποίος θα παραμείνει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Το θέμα βρίσκεται υπό επεξεργασία και μετά την προώθηση του νόμου και τις διαβουλεύσεις για τις νέες αρμοδιότητες κράτους, δήμων, περιφερειών και αποκεντρωμένης διοίκησης αναμένεται το σχέδιο απόδοσης του ΕΝΦΙΑ στα δημοτικά ταμεία.

Ουσιαστικά οι φόροι που θα καταβάλλουν οι πολίτες θα πηγαίνουν αυτόματα στους οικείους δήμους, ενώ θα παρακρατείται μέσω του μηχανισμού είσπραξης ένα μέρος τους για τους δήμους με λιγότερα ακίνητα και μικρότερες αντικειμενικές αξίες, με στόχο να μη χάνει κανείς αυτά που δικαιούται.

- Advertisement -

Με το σχέδιο, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, «διασφαλίζεται η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και υλοποιείται μια μεταρρύθμιση που αλλάζει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας».

Υπενθυμίζεται ότι η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με αυτοτελείς πόρους, μέσα από την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στα δημοτικά ταμεία, αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ..

Αυτό που διαφοροποιείται είναι ότι, εφόσον θα εισπράττουν ΕΝΦΙΑ οι ΟΤΑ, θα μπορούν να διαχειρίζονται μια σταθερή χρηματοδότηση και να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό για τα έργα που προωθούν, χωρίς να εξαρτώνται από την κεντρική διοίκηση, όπως μεταδίδει το imerisia.gr.

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας εξισορροπιστικός μηχανισμός για την κατανομή ανά δήμο, ώστε όλοι να παίρνουν συνολικά το ίδιο ποσό που παίρνουν και σήμερα, τόσο σε ό,τι αφορά τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, αλλά και την κρατική επιχορήγηση. Για τους φτωχότερους δήμους θα υπάρξει μια διαδικασία, βάσει της οποίας οι ΟΤΑ με αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ θα δίνουν μέρος των δικών τους εισπράξεων μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων.

Η είσπραξη στην ΑΑΔΕ
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα εξακολουθήσει να διατηρεί το μηχανισμό είσπραξης του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο, η είσπραξη του τελευταίου από τους δήμους θα αυξήσει την ανάγκη λογοδοσίας των τοπικών αρχόντων στους δημότες, αναφορικά με το αν διαχειρίζονται με όρους ανταποδοτικότητας τα ποσά που καταβάλλουν.

Βέβαια,, κάποιοι δήμοι θα βρεθούν με περισσότερα έσοδα και κάποιοι με λιγότερα κι έτσι, προκειμένου να να μην προκληθούν μεγάλα προβλήματα στην αρχή, θα πρέπει να προβλέπεται (με σύνθετα κριτήρια) εξισορρόπηση, η οποία για τον πρώτο χρόνο θα καλύπτει τις μεταβολές στο 100%, τον δεύτερο χρόνο στο 70%, τον τρίτο χρόνο στο 35% ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει πλήρης ισορροπία.
πηγή: ethnos.gr

Ροή Ειδήσεων

Τσιάρας: Σε πλήρη εξέλιξη το μεγαλύτερο κτηριακό πρόγραμμα στη δικαιοσύνη

Αυτή την περίοδο συντελείται το μεγαλύτερο κτηριακό πρόγραμμα που έχει γίνει ποτέ στην ελληνική Δικαιοσύνη, με την κατασκευή...

Περιοδεία της Τράπεζας Πειραιώς στην Κρήτη

Διήμερη περιοδεία στην Κρήτη και συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, επιχειρηματίες και πελάτες πραγματοποίησε την Πέμπτη 24 και...

Σε 24 δόσεις οι οφειλές στον e-ΕΦΚΑ

Σε 24 -από 12 που ίσχυε μέχρι σήμερα- αυξάνονται οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών,...

Επιταγή ακρίβειας: Δίνεται σε 2,3 εκατ. ευάλωτους πολίτες έως τις 20 Δεκεμβρίου

Εως τις 20 Δεκεμβρίου θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ περίπου 1,2 εκατομμύρια πολίτες (συνταξιούχοι, άτομα...

Αυξάνονται οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ

Στην αύξηση αποδοχών των γιατρών που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που έχει κατατεθεί στη Βουλή, αναφέρεται με ανάρτησή του στο...

Συνέντευξη Βασίλης Τσιάκος: Καθημερινά η Καρδίτσα μεταβάλλεται σε μια πόλη όπου αξίζει να ζει κανείς

Ο δήμος μας είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο, καθώς έχουμε σε εξέλιξη αναπλάσεις χώρων, ασφαλτοστρώσεις, κατασκευές νέων υποδομών και...

Στην ίδια κατηγορία: