8.2 C
Karditsa
Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Στον Βορίδη, Μπουκώρος και Λιούπης

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη είχαν οι βουλευτές Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος και Αθανάσιος Λιούπης, οι οποίοι έθεσαν θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο της Μαγνησίας.

Αρχικά, ο υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές ότι εντός των επόμενων ημερών θα συγκροτηθεί η επιτροπή εκτίμησης των ζημιών στη φετινή ελαιοπαραγωγή, προκειμένου να τεκμηριωθεί αίτημα αποζημίωσης προς την Ε.Ε. με αιτία την κλιματική αλλαγή.

- Advertisement -

Το αίτημα για τη συγκρότηση επιτροπής εξέτασης ζημιών το είχε θέσει ο Χρήστος Μπουκώρος με επιστολή του προς τον υπουργό και υποστηρίχθηκε και από τον κ. Λιούπη. Να σημειωθεί ότι ήδη τον τελευταίο καιρό έχουν αποσταλεί δείγματα ελαιοκάρπου στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών από τους παραγωγούς της Μαγνησίας.

Το δεύτερο θέμα που έθεσαν οι βουλευτές στον υπουργό ήταν το ζήτημα της έκδοσης της απαραίτητης Κ.Υ.Α. (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μέσω ενεργειακών κοινοτήτων από αγρότες. Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά μεγάλη επένδυση των αγροτών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου.

Επίσης, οι βουλευτές Μαγνησίας έθεσαν προς τον κ. Βορίδη το ζήτημα πιλοτικής εφαρμογής νέων τεχνολογιών στο πρόγραμμα δακοκτονίας στην περιοχή της Μαγνησίας, με βάση την πρόταση «Drones on olives» που συντάχθηκε από το Εργαστήριο Εντομολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη χρήση καινοτόμων ηλεκτρονικών παγίδων και drones.

Ο Υπουργός πρότεινε το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά την εφαρμογή σε περίπου 20.000 ελαιόδεντρα στο Νομό Μαγνησίας, να ενταχθεί είτε στον τρίτο κύκλο του προγράμματος «Ερευνώ- Καινοτομώ», είτε στο Μέτρο 16 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Συνεργασία και Καινοτομία».

Οι βουλευτές ζήτησαν την αρωγή του κ. Βορίδη, διότι τα έσοδα των αγροτών της Μαγνησίας τα τελευταία τρία χρόνια και ιδιαίτερα των ελαιοπαραγωγών έχουν πληγεί από μια σειρά αιτιών με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική θέση.

Τέλος, ο κ. Βορίδης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι θα επισκεφθεί πολύ σύντομα και τη Μαγνησία, προκειμένου να παρουσιάσει το πλαίσιο της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική).

Ροή Ειδήσεων

Πώς αποτιμά η Αθήνα τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα

Μία ευρεία γκάμα θεμάτων διμερούς, περιφερειακού αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος ετέθησαν επί τάπητος κατά την κατ ιδίαν συνάντηση...

Αγρότες: Μείωση φόρου εισοδήματος 50% για τρία χρόνια

Σε μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους, εφόσον είναι μέλη συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών...

«Η ώρα του Δημότη» στο Δήμο Καρδίτσας

Την Παρασκευή 20/05/22 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί η ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ, μια πρωτοποριακή για τα δεδομένα της...

Εργατικό δυστύχημα σε εργοστάσιο με θύμα 48χρονο

Νέο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε σε εργοστάσιο στα Τρίκαλα το μεσημέρι της Κυριακής. Ο 48χρονος εργαζόμενος μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος...

Η μεγάλη επιστροφή του ΠΑΣΟΚ – Το στοίχημα του συνεδρίου

Το πρώτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που θα λάβει χώρα υπό τη νέα ηγεσία διεξάγεται κάτω από μια ειδική...

ΝΔ για εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας νίκησε τον Τσίπρα

«Ο κ.Τσίπρας νίκησε τον κ.Τσίπρα κι ανατρέποντας τα προγνωστικά, εκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας ότι έχει κατοχυρώσει τη...

Στην ίδια κατηγορία: