Στο “βαθύ κόκκινο” βρίσκεται ολόκληρη η χώρα, εξαιτίας της ευρείας διασποράς του κορονοϊού που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη βρετανική μετάλλαξη. Στην Αττική, η κατάσταση στα Νοσοκομεία είναι οριακή με κατειλημμένες σχεδόν όλες τις κλίνες στις ΜΕΘ. Περιστατικά non covid ασθενών μεταφέρονται στο ΝΙΜΙΤΣ και το Ερρίκος Ντυνάν. Η εφαρμογή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων το Σαββατοκύριακο αναμένεται να αποτελέσει κρας τεστ για την αποτελεσματικότητα τους, ενώ από αύριο το πρωί άλλες δύο περιοχές μπαίνουν σε καθεστώς σκληρού λοκντάουν. Η επόμενη Παρασκευή 12 Μαρτίου είναι η ημερομηνία κλειδί για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, σε σχέση με το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Για έναν ακόμα μήνα θα δοκιμάζονται οι αντοχές του συστήματος υγείας. Καθημερινά γίνονται κατά μέσο όρο 330 εισαγωγές σε όλη τη χώρα ενώ νοσηλεύονται 3200 συνολικά. Παρά το γεγονός ότι καθημερινά αυξάνονται οι κλίνες ΜΕΘ covid, το ποσοστό κάλυψης στην Αττική είναι στο 87%.
Η πίεση στο σύστημα υγείας μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και για ένα μήνα, σύμφωνα με την Επιτροπή των Ειδικών. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, ώστε να ανοίγουν καθημερινά νέες κλίνες ΜΕΘ αλλά και απλές κλίνες covid. Στον Ευαγγελισμό από χθες λειτουργούν 12 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας.
Μόλις οι ασθενείς με Covid σταθεροποιηθούν, μεταφέρονται σε μικρότερα υποστηρικτικά νοσοκομεία, ώστε να υποδεχθούμε άλλους, αναφέρει ο Δημήτρης Πιστόλας, διευθυντής νοσηλευτικής υπηρεσίας του Ευαγγελισμού.
Και επειδή η αποσυμπίεση αργεί, ο κρίσιμος δείκτης πλέον για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων είναι η μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, που παραμένει σταθερά άνω των 2000.
Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2215 κρούσματα, 451 διασωληνωμένους και 32 θανάτους.
“Σαρώνουν” οι μεταλλάξεις
«Σαρώνουν» οι μεταλλάξεις του ιού σε όλη τη χώρα, με το βρετανικό στέλεχος να έχει επικρατήσει πλέον στην πλειοψηφία των κρουσμάτων. Σε περιοχές όπως η Αττική και η Κρήτη, το βρετανικό στέλεχος να αποτελεί το 90% των κρουσμάτων.
Νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι το βρετανικό στέλεχος είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό από το προηγούμενο στέλεχος. Αυτός είκαι και ο λόγος που πλέον βλέπουμε να νοσηλεύονται περισσότερα παιδιά, ακόμη και βρέφη, με κορονοϊό στα νοσοκομεία.
Στο “βαθύ κόκκινο” από αύριο άλλες δύο περιοχές – Τι ισχύει για ΚΤΕΟ και γάμους
Στο βαθύ κόκκινο μπαίνει από το Σάββατο το πρωί η Φωκίδα και ο δήμος Ανωγείων στο Ρέθυμνο καθώς τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί. Λόγω αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας αναστέλλεται η ένταξη της Λάρισας στις περιοχές με βαθύ κόκκινο. Σε αυξημένο συναγερμό έχουν τεθεί η Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Καβάλα, Ημαθία, Σέρρες, Κιλκίς, Ζάκυνθο, Χανιά και Ρέθυμνο.
Στα ΚΤΕΟ δεν ισχύουν οι περιορισμοί για τον κωδικό δύο αλλά απαιτείται αποδεικτικό του ραντεβού ενώ για τους γάμους τελικά επιτρέπεται η παρουσία 9 ατόμων συμπεριλαμβανομένου όλου του προσωπικού.
Νέα μέτρα το σαββατοκύριακο
Μία ώρα αργότερα θα ξεκινά το σαββατοκύριακο η απαγόρευση κυκλοφορίας και αντί για τις 18.00 θα αρχίζει στις 19.00 ενώ τα καταστήματα τροφίμων θα κλείνουν πλέον στις 18.00. Στόχος των νέων μέτρων είναι να μην υπάρξει κατάχρηση του κωδικού 6 για άθληση και βόλτα με κατοικίδιο και να μην δημιουργηθεί συνωστισμός σε παραλίες, πάρκα και άλση.
Την τσικνοπέμπτη η αστυνομία επέβαλε πρόστιμο 3000 ευρώ σε πέντε πολίτες που διοργάνωσαν συναθροίσεις στα σπίτια τους και από 300 ευρώ σε κάθε συμμετέχοντα ενώ ο τετραψήφιος 1520 δέχτηκε 7.145 κλήσεις για ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα αλλά και καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων.
Εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας το Σαββατοκύριακο προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα.
Οι σχεδιασμοί για το “ξεκλείδωμα” κοινωνίας και οικονομίας
Το πρώτο κρας τεστ είναι αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο ωράριο απαγόρευσης και με το δεδομένο ότι αναμένεται καλοκαιρία, κάτι που ευνοεί τις εξωτερικές δραστηριότητες.
Τα νέα μέτρα είναι σε ισχύ από χθες κι όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μαρίνα Παπαδάκη, είναι πρόωρο ακόμα να μιλήσουμε για το πόσο αποδίδουν για τον βασικό στόχο που είναι η μείωση της κινητικότητας.
Το βλέμμα, οπότε, είναι στραμμένο στα μέσα προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με τους επιστήμονες και την κυβέρνηση να περιμένουν να δουν τρεις βασικούς παράγοντες, προκειμένου να λάβουν τις όποιες αποφάσεις:
-Εάν έχουν μειωθεί τα κρούσματα
-Εάν έχουν μειωθεί οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλείες
-Εάν οι μεταλλάξεις παραμένουν σε σταθερά επίπεδα
Σχετικά με το εάν παραμένει ο στόχος της 16ης Μαρτίου για το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων η Μαρίνα Παπαδάκη σημείωσε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφουν τα δεδομένα ημέρα με την ημέρα. Όλοι αναγνωρίζουν ότι και η κόπωση των πολιτών είναι δεδομένη με όλους αυτούς τους παρατεταμένους περιορισμούς και ότι η οικονομία βρίσκεται στο όριο της αντοχής της. Υπάρχει η αισιοδοξία που πηγάζει από το γεγονός ότι ναι μεν τα κρούσματα είναι ιδιαίτερα υψηλά, ωστόσο οι εισαγωγές και οι θάνατοι δεν είναι στα επίπεδα που είδαμε στο 2ο κύμα.
Πάντως, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι εάν χρειαστεί ακόμα μία εβδομάδα παράτασης, τότε η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το πράξει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το άνοιγμα τόσο του λιανεμπορίου που είναι η βασική προτεραιότητα και των σχολείων στη συνέχεια, θα γίνει χωρίς πισωγυρίσματα, ιδίως τώρα που οι εμβολιασμοί προχωρούν κανονικά και αναμένεται να επιταχυνθούν από τον επόμενο μήνα, όπως επισήμανε και ο Πρωθυπουργός.
Πηγή: ΕΡΤ