«Βρίσκομαι σήμερα στο Μαυρομμάτι της Καρδίτσας για να τιμήσω τη μνήμη ενός πολεμιστή της Επανάστασης που υμνήθηκε όσο λίγοι: του Γεωργίου Καραϊσκάκη, του “Αχιλλέα της Ρωμιοσύνης” όπως τον αποκάλεσε ο Κωστής Παλαμάς», ανέφερε το μεσημέρι, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στο Μαυρομμάτι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, την ιδιαίτερη πατρίδα του στρατηγού της Ελληνικής Επανάστασης, Γεωργίου Καραϊσκάκη.
Και συνέχισε:
«Εμπνεόμαστε από την ένταση και το πάθος με τα οποία αγωνίστηκε για την ελευθερία μας, από το ατίθασο πνεύμα του, την προσφορά του στο έθνος. Στο εικονοστάσι των ηρώων, που ανήκουν σ’ όλη την Ελλάδα και σ’ όλους τους Έλληνες, ο Καραϊσκάκης ακτινοβολεί, ωραίος σαν μύθος».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας νωρίτερα παρέστη σε δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, όπου έγινε κατάθεση στεφάνου από την ίδια.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο βουλευτής ΝΔ, Γιώργος Κωτσός, η βουλευτής ΝΔ, Ασημίνα Σκόνδρα, ο δήμαρχος Μουζακίου, Θεοφάνης Στάθης και οι Αντιπεριφερειάρχες, Νίκος Καραγιάννης και Κωστής Νούσιος.
Ο Δήμαρχος Μουζακίου, Θεοφάνης Στάθης ξενάγησε την κ.Σακελλαροπούλου στο Λαογραφικό Μουσείο Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ, το οποίο ιδρύθηκε το 2001 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου.
Οι δηλώσεις της ΠτΔ
«Είναι χαρά για μένα που βρίσκομαι εδώ, στον Δήμο Μουζακίου, ανάμεσα στην ομορφιά της φύσης και τα ίχνη της ιστορίας, και μεγάλη τιμή που από σήμερα γίνομαι συμβολικά συντοπίτισσα του πιο φλογερού ήρωα της Επανάστασης του 1821, του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Είναι ο πολεμιστής που ο Κωστής Παλαμάς αποκάλεσε “Αχιλλέα της Ρωμιοσύνης”, η ατίθαση ψυχή που την τιθασεύει στο τέλος μόνη η ιδέα της Πατρίδας, το λιγνό σώμα που καίγεται από τον πυρετό κι όμως απομένει αλύγιστο ως το τέλος», τόνισε μεταξύ άλλων στην αντιφώνησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε:
«Φέρνω στον νου μου την προσωπογραφία του, όπως τη φιλοτέχνησε ο φιλέλληνας Καρλ Κρατσάιζεν: τα μακριά μαλλιά κάτω από το φέσι, το δασύ μουστάκι, τα εκφραστικά, ζωηρά μάτια, στο βάθος των οποίων αχνοφέγγει μια πονεμένη περιπάθεια. Ο Παλαμάς διακρίνει σ’ αυτό το βλέμμα “κάτι το αρχαγγελικόν, εωσφορικόν, ταξιαρχικόν, αρχιστρατηγικόν”. Για τον μεγάλο μας ποιητή είναι “ο άγγελος και ο δαίμων των οποίων εκαυχάτο ότι ήτο ο αρμονικός συνδυασμός, το ελεύθερον ζευγάρωμα”. Άνθρωπος με ένταση και πάθος, τα οποία θα διοχετεύσει στον Αγώνα μέχρις εσχάτων».
Ο Παλαμάς, ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου, δεν ήταν ο μόνος που γοητεύτηκε από την προσωπικότητα του Καραϊσκάκη. Παλαιότεροι και νεότεροι συγγραφείς, πρόσθεσε, ύμνησαν την τόλμη, τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα, τον αυτοσαρκασμό ακόμα και την αθυροστομία του. Τον είδαν σαν τον κατ’ εξοχήν Έλληνα, γνήσιο, αντιφατικό, πνευματώδη, ετοιμόλογο, ανυπόμονο, ριψοκίνδυνο, πανούργο και δίκαιο. Ωραίο σαν μύθο.
Ίσως ο Καραϊσκάκης κληρονόμησε κάτι από το πνεύμα του τόπου του, πνεύμα ελεύθερο, αδούλωτο, ορμητικό, σαν τα νερά των ποταμών του, σαν τον αέρα των δασωμένων μονοπατιών του, είπε η κυρία Σακελλαροπούλου και προσέθεσε:
«Τόπος με μεγάλο ιστορικό βάθος, μνημονευμένος από τον Στράβωνα ως τον Πλούταρχο και από τον Πλίνιο ως τον Τίτο Λίβιο˙ ζωντανός τα βυζαντινά χρόνια με μοναστήρια που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα και με εμβληματικό μνημείο το Κάστρο του Φαναρίου που δεσπόζει στην άκρη της Οροσειράς των Αγράφων˙ επαναστατημένος μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα από τις πρώτες μέρες της εθνεγερσίας μας. Τόπος σπάνιας φυσικής καλλονής, που επείγει να συντηρηθεί και να αναδειχθεί, αφού μπορεί να αποτελέσει ιδανικό προορισμό ήπιου, εναλλακτικού, αειφόρου θεματικού τουρισμού, που δεν θα περιορίζεται μόνο στους καλοκαιρινούς μήνες. Τόπος διάσπαρτος από γραφικά χωριά και κωμοπόλεις, που επιζητούν την οικονομική τους ανάπτυξη, διαφυλάσσοντας παράλληλα τον περιβαλλοντικό τους πλούτο.
Είναι ένας στόχος που έχει θέσει ο Δήμος Μουζακίου και στον οποίο η Πολιτεία θα είναι αρωγός. Από τη βελτίωση των υποδομών και των μεταφορών – με έμφαση στην αγροτική οδοποιία που δίνει προοπτική στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής – την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων και την διαχείριση των αποβλήτων, ως την κυκλική οικονομία, την έρευνα και την καινοτομία στον χώρο της αειφορίας».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία στην περιοχή και στις παρεμβάσεις της Πολιτείας: «Έχω απόλυτη επίγνωση της έκτασης της καταστροφής που προκάλεσε η επέλαση της κακοκαιρίας, την οποία ονομάσαμε “Ιανό” το περασμένο φθινόπωρο. Γνωρίζω ότι πολλοί από σας είδατε τις περιουσίες σας να καταστρέφονται, τις καλλιέργειες να θάβονται κάτω από τα νερά, τα ζώα σας να πνίγονται, δρόμους και γέφυρες να υποχωρούν από τη διάβρωση του εδάφους και τις κατολισθήσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Πολιτεία, πέρα από τα μέτρα στήριξης πρωτογενούς παραγωγής και αποκατάστασης ζημιών, σχεδίασε και υλοποιεί έργα αποκατάστασης υποδομών και αντιπλημμυρικής θωράκισης, ώστε να αποφευχθεί παρόμοια καταστροφή στο μέλλον» σημείωσε και επισήμανε:
«Σ’ αυτή τη δύσκολη φάση που διανύουμε, εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης με σκληρές επιπτώσεις στην οικονομία μας, θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Όσο το πρόγραμμα των εμβολιασμών προχωρεί, όσο η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας μας συμμετέχει σ’ αυτό, τόσο έρχεται πιο κοντά μας η περίοδος στην οποία με τόση λαχτάρα προσβλέπουμε όλοι μας, μια περίοδος νέας ελευθερίας. Μέλος της κοινότητάς σας πλέον, μια από σας κι εγώ, εύχομαι να την υποδεχτούμε υγιείς, αισιόδοξοι, δημιουργικοί».
(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, tomanifesto.gr)