8.2 C
Karditsa
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Στην τελική ευθεία το Σχέδιο Ανάκαμψης και το πόρισμα Πισσαρίδη

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την Δευτέρα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό η έκθεση της “Επιτροπής  Πισσαρίδη”  για την ευρύτερη πρόταση ανάπτυξης  της ελληνικής και οικονομίας.

Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει παραδοθεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού και όλο το τελευταίο διάστημα υπήρχε συχνή επικοινωνία με την Επιτροπή καθώς έχει ληφθεί υπόψη και έχουν ενσωματωθεί παράμετροί του στο προσχέδιο  για το Ταμείο Ανάκαμψης  και Ανθεκτικότητας 2021-2026 των 30- 32 δισ. ευρώ που επιχειρείται να σταλεί αύριο στις Βρυξέλλες.

- Advertisement -

Η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη περιλαμβάνει την πρόταση για τον σχεδιασμό της επόμενης δεκαετίας με προτάσεις για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα μπορούν να καλυφούν από τα κονδύλια του εν λόγω ταμείου αλλά και από το νέο ΕΣΠΑ 2021- 2027, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τον αναπτυξιακό νόμο και άλλες πηγές χρηματοδότησης. Το προσχέδιο ανακοινώθηκε το καλοκαίρι.

Στην τελική του μορφή περιέχει και ειδικό κεφάλαιο με τους άξονες της αναπτυξιακής πολιτικής που θεωρούνται ως προτεραιότητα. Περιλαμβανομένου του πρωτογενούς τομέα της και της διατροφής, της μεταποιητικής βιομηχανίας, του τουρισμού, των υποδομών και της δημόσιας περιουσίας, της τεχνολογίας και της έξυπνης εξειδίκευσης, των μεταφορών και του πολιτισμού.

Σημειώνεται πως στην Επιτροπή με Πρόεδρο τον Νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, μετέχουν ως μέλη ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, γνωστοί καθηγητές και πρόσωπα υψηλού κύρους.

Το σχέδιο των 30-32 δισ.

Σήμερα είναι η τελική ημέρα πριν από την αποστολή του προσχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και η προσοχή στρέφεται στις τελευταίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Όπως ανέφεραν χθες πηγές του ΥΠΟΙΚ, το σχέδιο υπολογίζεται ότι θα σταλεί αύριο και την Πέμπτη θα γίνουν ανακοινώσεις για το περιεχόμενό του.

Μία ημέρα μετά, την Παρασκευή θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ανακοινωθεί ο προϋπολογισμός του 2021. Σε αυτόν θα είναι ενταγμένο και δημοσιονομικά το σχέδιο.

Αναμένεται να  προσμετράται ένα ποσό της τάξης των 5 δισ. ευρώ ως έσοδα από τις Βρυξέλλες με την μορφή της προκαταβολής (3 δισ. ευρώ) και ακόμα 2 δισ. ευρώ για το μεταβατικό πρόγραμμα React EU που καλύπτει δαπάνες για μέτρα στήριξης. Επίσης προσμετράται στη δυναμική της ανάπτυξης της επόμενης χρονιάς, προσφέροντας σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς ένα επιπλέον 2% στο ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ.

Όσον αφορά στις προοπτικές της επόμενης χρονιάς, η αρχή αναμένεται να είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω της επίπτωσης που προκαλεί το lockdown και στον προϋπολογισμό. Αυτό φάνηκε από τις χθεσινές ανακοινώσεις για την πορεία των εσόδων. Γενικότερα, είναι πλέον σαφές στο οικονομικό επιτελείο ότι τουλάχιστον οι επόμενοι πέντε-έξι μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι και θα απαιτούν πολύ προσεκτικές κινήσεις.

Η κυβέρνηση, πέρα από το σχεδιασμό των Επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων της επόμενης ημέρας μετρά τις δυνατότητες για παρεμβάσεις στήριξης της αγοράς φέτος. Μέσα και από το νέο έκτακτο επίδομα, αλλά και από την παράταση των αναστολών και για το Δεκέμβριο.

Τα μέτρα στήριξης του 2021 αναμένεται να έχουν ως όχημα ένα πολύ μεγάλο ειδικό αποθεματικό Covid το οποίο θα τροφοδοτεί μέτρα στήριξης.

Πηγή: capital.gr

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Συνεργασία Τράπεζας Πειραιώς-UNICEF για την ενίσχυση της παιδικής προστασίας

Την έναρξη μιας σημαντικής συνεργασίας σηματοδοτεί η υπογραφή των επίσημων συμφωνητικών από το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα...

Δρομολογείται η τοποθέτηση γέφυρας τύπου «Μπέιλϋ» στην Αμπελιά

Την γέφυρα στην Αμπελιά Φαρσάλων στον Ενιπέα ποταμό όπου καταστράφηκε από την πρωτοφανή κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου «Daniel» επισκέφτηκε...

Στην Καρδίτσα το All Star Game 2023-24

Στην πόλη της Καρδίτσας αναμένεται να φιλοξενηθεί το διήμερο 16 και 17 Δεκεμβρίου η μεγάλη γιορτή του ελληνικού επαγγελματικού μπάσκετ, το All...

Καρδίτσα: masterplan έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

Δημοπρατείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η μελέτη «Ανάλυση διακινδύνευση πλημμύρας και masterplan έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Η μελέτη αφορά...

Συνεχίζονται οι εργασίες για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις των συνεργείων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας σε όλο το οδικό δίκτυο, τον καθαρισμό ποταμών και...

Μητσοτάκης: Πριν τις γιορτές το 35% των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας – Ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης

Για τα σημαντικά κονδύλια που εξασφάλισε η Ελλάδα από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κακοκαιρίας «Daniel» αλλά και για...

Στην ίδια κατηγορία: