8.2 C
Karditsa
Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Σταϊκούρας: Άλλες 100.000 επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή

Διαβάστε επίσης:

«Άκου να δεις… ιστορίες για την Επανάσταση – Παιχνίδια κίνησης & γρίφων !!!»

Με μια ευχάριστη νότα, ολοκληρώθηκαν στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας οι...

Νεκρός από ψαροντούφεκο ο «Κωστής», η διάσημη φώκια-μασκότ της Αλοννήσου

Δολοφονημένος, έχοντας κατάσαρκα μία βέργα από ψαροντούφεκο βρέθηκε το Σάββατο ο «Κωστής», η...

Συνεργασία ΟΚΑΝΑ – Δ. Τρικκαίων για την πρόληψη και τις εξαρτήσεις

Θέματα συνεργασίας για τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει το Κέντρο Πρόληψης και η μονάδα του ΟΚΑΝΑ,...

Στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος της επιστρεπτέας καταβολής και με βάση σημερινά στοιχεία, τα οποία παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη θεματική ενότητα «Η Ελληνική οικονομία την επόμενη ημέρα» του Thessaloniki Helexpo Forum, 100.000 επιχειρήσεις έχουν μέχρι τώρα εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στον τέταρτο κύκλο της δράσης, που στόχο έχει την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία και την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για την ανάταξη της οικονομίας μετά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ο κ.Σταϊκούρας είπε πως «μόλις κλείσει η παρένθεση είμαστε έτοιμοι να μονιμοποιήσουμε κάποια από τα μέτρα που πήραμε για την covid-19 ή και κάποια άλλα, πάντα ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», καθώς «σταθερή βούληση της κυβέρνησης είναι να μειώνει τους φόρους στις επιχειρήσεις, στα φυσικά πρόσωπα, στα νοικοκυριά δίνοντας ιδιαίτερη σημασία και έμφαση στη μεσαία τάξη».

«Στο Ταμείο Ανάκαμψης κίνητρα για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων»

Παράλληλα, για να ενδυναμωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες λόγω της πανδημίας αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, ο υπουργός ανέφερε πως «δουλεύουμε μεθοδικά, σοβαρά και συντεταγμένα -τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης- έτσι ώστε μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης να βάλουμε ένα σημαντικό πρόταγμα που είναι τα κίνητρα για μεγέθυνση των επιχειρήσεων, για να μεγαλώσει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα».

«Θα ήθελα και από ιδιωτικό τομέα αν έχει προτάσεις, θα θέλαμε να τις ακούσουμε για να τις ενσωματώσουμε σε μία εμβληματική πρωτοβουλία που θα περιληφθεί ως υπουργείο Οικονομικών σε αυτό που λέγεται συλλογική, συνεκτική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης», πρόσθεσε ο υπουργός, εξηγώντας πως η μεγέθυνση των επιχειρήσεων θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης, αλλά θα λειτουργήσει και ως αντικίνητρο για τη φοροδιαφυγή, καθώς «το μικρό μέγεθος και ένα στοιχείο του υψηλού δείκτη φοροδιαφυγής στην Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας ο υπουργός δήλωσε πως η ύφεση στη χώρα είναι κοντά στο 8% και είναι μικρότερη από την μέση ευρωπαϊκή ύφεση και πολύ μικρότερη από ότι στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία, με ύφεση 13%.

Σχετικά με τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας αναφέρθηκε στο νέο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση, τον νόμο για τις μικροπιστώσεις, ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και στην ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για τον νέο κώδικα που αφορά τη δεύτερη ευκαιρία «με κοινωνικά κριτήρια και με αναπτυξιακό πρόσημο ώστε να αντιμετωπιστεί το συσσωρευμένο απόθεμα ιδιωτικού χρέους».

«Ταυτόχρονα μέσα στην υγειονομική κρίση αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της υγειονομικής κρίσης αλλά και χτίζουμε μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών και για τη χρηματοδότηση του σχεδιασμού διευκρίνισε: «Φροντίσαμε με πολλή μεθοδικότητα να χτίσουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα που σήμερα ανέρχονται στα 38,7 δισ. ευρώ, περίπου όσα ήταν στην αρχή της υγειονομικής κρίσης. Τα 14 από αυτά τα φτιάξαμε τον τελευταίο χρόνο. Βγήκαμε έξι φορές στις αγορές και δανειστήκαμε στο 1/3 του κόστους, που δανειζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τους πόρους εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες και να κρατήσουμε πολεμοφόδια για την επόμενη μέρα».

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε ότι «θα πρέπει όχι μόνο να έχουμε τις δυνατότητες να αξιοποιήσουμε τη δημοσιονομική ευελιξία που έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για το 2021 για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και να αξιοποιήσουμε κατά τον βέλτιστο τρόπο -μη κάνοντας τα λάθη του παρελθόντος- εκεί που πρέπει την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας για να πετύχουμε υψηλή διατηρήσιμη έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη και εδώ έχουμε 72 δισεκατομμύρια πόρους που πρέπει να αξιοποιήσουμε και λειτουργούμε μεθοδικά, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας».

Για την Κεντρική Μακεδονία είπε πως η Πολιτεία έχει δώσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέσα από αυτά τα μέτρα και οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης μέσα από αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή και από τα προγράμματα χρηματοδότησης δια μέσου του τραπεζικού συστήματος έλαβαν 662,4 εκατ. ευρώ.

«Ε. Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση έδρασε αργά, δίνοντας λίγα»

Η Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ΝΔ έχει πρωτόγνωρα θετικές δυνατότητες, οι οποίες απορρέουν από το ότι παρέλαβε μία κατάσταση τακτοποιημένων δημοσιονομικών με ένα ισχυρό αποθεματικό ασφαλείας, περίπου 37 δισ., ότι παρέλαβε ρυθμισμένο χρέος, κληρονόμησε μία ρύθμιση χρέους τέτοια που να της επιτρέπει το επόμενο διάστημα να μην έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρα», ενώ «αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια συγκυρία που της δίνει πολύ θετικές δυνατότητες , διότι έχουμε την αναστολή του συμφώνου σταθερότητας, έχουμε την ομπρέλα ΕΚΤ, χάρη στην οποία μειώνονται τα επιτόκια και όχι χάρη στην εντύπωση που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ στις αγορές και υπάρχει και η πολύ μεγάλη ρευστότητα από Ταμείο Ανάκαμψης».

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε και δε αξιοποιεί τις θετικές δυνατότητες να αποσοβήσει και να προλάβει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. «Η κυβέρνηση έδρασε πολύ αργά, δίνοντας λίγα και πολύ συχνά στη λάθος κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις επικεντρώθηκε σε ένα μέτρο, αυτό της επιστρεπτέας προκαταβολής, από το οποίο αποκλείστηκαν πάρα πολλές επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη – 8 στις 10 επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη έμειναν εκτός – αλλά και όσες έλαβαν την ενίσχυση, στην πραγματικότητα έλαβαν ένα δάνειο το οποίο θα πρέπει να επιστρέψουν, άρα αυξάνεται το χρέος το οποίο έχουν ήδη σωρεύσει», διευκρίνισε.

Αναφερόμενη στην αγορά εργασίας η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «περισσότερο έγινε αυτή η κρίση μία ευκαιρία για να γίνει μια επίθεση στην εργασία, παρά για να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί» και «επικεντρώθηκε η κυβέρνηση σε επιδότηση της ανεργίας και μέτρα που ακραία ελαστικοποιούν τις σχέσεις εργασίας με πρώτο και κύριο αυτό του ωραρίου και την νομοθέτηση απλήρωτων υπερωριών».

Επικαλούμενη τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού -τι έχει πληρωθεί και τι έχει φτάσει στην πραγματική οικονομία- η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε πως «οι δαπάνες που έχει κάνει η κυβέρνηση, άμεση ενίσχυση δηλαδή στην ελληνική οικονομία, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά, στους εργαζόμενους δεν ξεπερνούν τα 4,6 δις ή 2% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων που έδωσε για τις επιδοτήσεις» και «αυτό μας φέρνει στην προτελευταία θέση της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τις άμεσες δαπάνες».

Αναφερόμενη στον τουρισμό η κ. Αχτσιόγλου είπε πως «υπήρξαν τεράστιες διαχειριστικές ανεπάρκειες» και «η κυβέρνηση πόνταρε στο άνοιγμα του, αλλά τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όπως τα προδιέγραψε και από τα 18 δισ. έσοδα πέρυσι, φέτος εκτιμάται πως οριακά θα φτάσουν στα 3 δις ευρώ».

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης η Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ανησυχία «αν θα μπορέσουν να απορροφηθούν οι πόροι και πώς θα αξιοποιηθούν», ενώ προσέθεσε πως η ενδιάμεση έκθεση Πισσαρίδη «μας ανησυχεί, καθώς προτείνει παλαιού τύπου συνταγές που ήταν μάλλον υφεσιακές» και ένα ακόμη ζήτημα είναι «αν θα υπάρχει η διαφάνεια στην διαχείριση των χρημάτων, καθώς τα δείγματα γραφής από την κυβέρνηση είναι ανησυχητικά το πώς διαχειρίστηκε χρήματα σε κρίσιμες στιγμές».

«Η ελληνική οικονομία θα πρέπει να μετασχηματιστεί. Το μοντέλο στηρίχθηκε σε μικρές μονάδες παραγωγής και πρέπει να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνέργειες να μεγαλώσουν οι επιχειρήσεις», επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Ιωάννης Μασούτης, σημειώνοντας πως στην παρούσα φάση ζητήματα άμεσης προτεραιότητας είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και της αγοράς στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της στήριξης των εισοδημάτων των νοικοκυριών με στόχο την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και τη στήριξη της απασχόλησης και τη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Την ανάγκη «να συμφωνήσουμε ποια είναι η καινούρια εποχή και τι ανάπτυξη θέλουμε», επισήμανε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, Ουρανία Αικατερινάρη, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για επενδύσεις και ανάπτυξη χωρίς μεταρρυθμίσεις». «Ο πλούτος της χώρας εν πολλοίς έχει μείνει αναξιοποίητος», τόνισε, γνωστοποιώντας και ότι κάτω από την ΕΕΣΥΠ θα ενταχθεί ένα Ταμείο που θα διαχειρίζεται τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες στο 5G.

«Παράλληλα με ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε πανδημία, παράλληλα με γεωπολιτικά, που συνιστούν σημαντικό παράγοντας ανασφάλειας, δε θα πρέπει να χαθεί μεταρρυθμιστή ορμή της κυβέρνησης», είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών & ΕΠΕ Σίμος Αναστασόπουλος, εξηγώντας ότι «θα πρέπει παράλληλα με τα μέτρα για την πανδημία να τρέχει και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα», καθώς «δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στον τουρισμό». Για τις μικρές επιχειρήσεις εξέφρασε την άποψη ότι στην παρούσα συγκυρία «είναι non-bankable και πρέπει κάτι ουσιαστικό να συμβεί, να υπάρξουν πολύ ισχυρά κίνητρα φορολογικά για να συνενωθούν και να κάνουν κάτι μεγαλύτερο και παραγωγικότερο».

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Γαλλικό Πρακτορείο: Αφιέρωμα στο πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας στην Αλόννησο

Το ναυάγιο, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς χρονολογείται περίπου στο 425 π.Χ., βρίσκεται σε βάθος σχεδόν 30 μέτρων, ενώ στον βυθό...

Σοφάδες: Νεκρός εντοπίστηκε ο 53χρονος που αναζητούνταν με Missing Alert

Νεκρός εντοπίστηκε ο 53χρονος Γεώργιος Κωνσταντίνου από του Σοφάδες που αγνοούνταν από τις 28 Ιουνίου και είχε σημάνει...

Νεκρός από ψαροντούφεκο ο «Κωστής», η διάσημη φώκια-μασκότ της Αλοννήσου

Δολοφονημένος, έχοντας κατάσαρκα μία βέργα από ψαροντούφεκο βρέθηκε το Σάββατο ο «Κωστής», η διάσημη φώκια – μασκότ της...

Καρδίτσα-Ιανός: Ικανοποίηση Τσιάκου για την έγκριση από τη Βουλή έργων αποκατάστασης υποδομών ύψους 143 εκ. ευρώ

Την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι εγκρίθηκε από τη βουλή των Ελλήνων, η κατασκευή μεγάλων έργων στο...

Αυτοψία Αγοραστού στο εργοτάξιο κατασκευής του δρόμου Δέλτα Καρδίτσας-Παλαμά

Αυτοψία στο έργο της κατασκευής του δρόμου Δέλτα Καρδίτσας – Παλαμά πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός συνοδευόμενος...

Αναβαθμίζονται οι εγκαταστάσεις στίβου στο ΕΑΚ Λάρισας

Αναδείχτηκε ανάδοχος για τα έργα που οδηγούν στην πλήρη αναβάθμιση των υποδομών στίβου του ιστορικού γηπέδου του Αλκαζάρ αλλά και του Βοηθητικού...

Στην ίδια κατηγορία: