8.2 C
Karditsa
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σιδηρόδρομος: Aυστηρότερες ποινές στα παράνομα κυκλώματα ανακύκλωσης

Διαβάστε επίσης:

Την αυστηροποίηση των ποινών για κλοπές και βανδαλισμούς που συνδέονται με το σιδηροδρομικό δίκτυο, την οποία είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση μετά την τραγωδία των Τεμπών, προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Προβλέπονται, επίσης, αυστηρότερες ποινές και για μέλη κυκλωμάτων παράνομης ανακύκλωσης που αφαιρούν αγάλματα και άλλα αντικείμενα από πλατείες, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, «όποιος διαταράσσει την ασφάλεια της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων ή αεροσκαφών: α) με καταστροφή, βλάβη, μετακίνηση ή αφαίρεση εξοπλισμού λειτουργίας, κίνησης, ηλεκτροδότησης ή ασφάλειας, εγκαταστάσεων ή συγκοινωνιακών μέσων, β) με τοποθέτηση ή διατήρηση εμποδίων, γ) με αλλοίωση σημείων ή σημάτων ή με τοποθέτηση ή διατήρηση εσφαλμένων σημείων ή σημάτων, δ) με παραβίαση των κανόνων τεχνικού ελέγχου ή ασφαλούς φόρτωσης των συγκοινωνιακών μέσων, ε) με παραβίαση των κανόνων λειτουργίας συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στ) με άλλες, εξίσου επικίνδυνες, για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις τιμωρείται: αα) με φυλάκιση αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα, ββ) με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, γγ) με κάθειρξη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, δδ) με ισόβια κάθειρξη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο
άλλου».

Σε άλλο άρθρο προβλέπεται, επίσης, πως «η κλοπή τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή αν: α) ο υπαίτιος αφαιρεί από τόπο προορισμένο για
θρησκευτική λατρεία, πράγμα αφιερωμένο σε αυτή καλλιτεχνικής ή αρχαιολογικής ή ιστορικής σημασίας, β) ο υπαίτιος αφαιρεί πράγμα επιστημονικής ή καλλιτεχνικής ή αρχαιολογικής ή ιστορικής σημασίας που βρίσκεται σε συλλογή εκτεθειμένη σε κοινή θέα ή σε δημόσιο οίκημα ή σε άλλο δημόσιο τόπο, βα) ο υπαίτιος αφαιρεί πράγμα προορισμένο από τη θέση του ή από την κατασκευή του για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας ή την ασφάλεια της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων ή αεροσκαφών, γ) η συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, δ) τελέστηκε από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, ε) η πράξη τελέστηκε από πρόσωπο που διαπράττει κλοπές κατ’ επάγγελμα».

Στο ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπονται και αυστηρότερες ποινές για όσους αποδέχονται και διακινούν εξοπλισμό που έχει κλαπεί από το σιδηροδρομικό δίκτυο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «τα πλημμελήματα των περ. α’ έως ε’ της παρ. 1 του άρθρου 386Α που αφορούν σε μέσα πληρωμής πλην των μετρητών, καθώς και της παρ. 4 του άρθρου 394, όταν τελούνται στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή. Αν το αντικείμενο της πράξης της παρ. 1 του άρθρου 394 προήλθε από την αξιόποινη πράξη της περ. βα΄ του άρθρου 374, ο δράστης τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή.». Τροποποιούνται, επίσης, άρθρα που συνδέονται με την νομιμοποίηση εσόδων από τέτοιες κλοπές στο δίκτυο σιδηροδρόμων.

Πηγή: powergame.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: