8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Ψαλίδι» στον προϋπολογισμό του Αχιλλοπούλειου

Διαβάστε επίσης:

Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Βόλου για το 2020 διαμορφώνεται στα 37,9 εκατομμύρια ευρώ και το ταμειακό υπόλοιπο που μεταφέρεται από το 2019 ανέρχεται σε 5 εκατομμύρια ευρώ. Το υπουργείο Υγείας και η 5η Υγειονομική Περιφέρεια «πετσόκοψαν» τον προϋπολογισμό του 2020 με τις υπηρεσίες να εκπέμπουν SOS και να επισημαίνουν σε έκθεσή τους ότι δεν θα φτάσουν τα χρήματα στο τέλος της χρονιάς, για να πληρωθεί το ρεύμα. Μειώθηκαν ακόμη και οι πιστώσεις για τα φάρμακα.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την έκθεση της οικονομικής υπηρεσίας πιστώσεις του 2020 (πλην του Φαρμάκου) είναι μειωμένες κατά 230.000,00€ με τις αντίστοιχές τελικές διαμορφωμένες πιστώσεις του 2019, ενώ οι πιστώσεις του 2020 του Φαρμάκου είναι μειωμένες κατά 200.000,00€ με τις αντίστοιχες του 2019. Με βάση τα παραπάνω, οι προβλέψεις των εξόδων στις κατηγορίες, Υγειονομικού Υλικού, Αντιδραστηρίων, Ορθοπεδικού Υλικού και Υπηρεσιών (Outsourcing) είναι μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2019, ενώ παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2019 οι λοιπές κατηγορίες έχοντας προβλεφθεί η προμήθεια εξοπλισμού του κυτταρολογικού, καθώς και φορείων. Οι πιστώσεις για δαπάνες ΔΕΗ, Φυσικό Αέριο, Ορθοπεδικού υλικού παρακλινικών εξετάσεων, Πρόσθετων Εφημεριών και Απογευματινών Ιατρείων (καταβολή παρακλινικών εξετάσεων από ΕΟΠΥΥ προηγούμενών ετών), δεν επαρκούν έως το τέλος του έτους για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες του Νοσοκομείου όπως τουλάχιστον αυτές διαμορφώθηκαν το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα Εξωτερικά Ιατρεία του νοσοκομείου εξυπηρετούν ετησίως περίπου 80.000 εξωτερικούς ασθενείς και το Τμήμα Επειγόντων αντιμετωπίζει ετησίως περίπου 80.000 επείγοντα περιστατικά. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υλοποιεί ετησίως περίπου 16.500 συνεδρίες και η Μονάδα Χημειοθεραπείας υλοποιεί ετησίως περίπου 6.600 συνεδρίες.
Το σύνολο των χειρουργικών επεμβάσεων ετησίως ανέρχεται στις 5.000 και η βασική πηγή χρηματοδότησης είναι τα νοσήλια από Ασφαλιστικά Ταμεία, η Τακτική Κρατική Επιχορήγηση, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και τα ιδία έσοδα του Νοσοκομείου από κληροδοτήματα. Το Νοσοκομείο βρίσκεται σε μια δυναμική φάση ανάπτυξης κυρίως μέσα από την αγορά νέου σύγχρονου εξοπλισμού με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ αλλά και της διεύρυνσης των παρεχόμενων υπηρεσιών του. Πιο συγκεκριμένα έχουν υλοποιηθεί τα ακόλουθα έργα: Έναρξη λειτουργίας της Ψηφιακής Χειρουργικής αίθουσας και νέου σύγχρονου Υπερηχογράφου .

Αποφασίστηκε αυτόνομη λειτουργία των ΤΕΠ του νοσοκομείου, χωρίς να έχει δοθεί λύση με το προσωπικό. Μαγνητικός τομογράφος, ολοκλήρωση των έργων για το ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα, για την ανανέωση των χειρουργικών εργαλείων, για την απόκτηση Στεφανιογράφου και ανανέωσης εξοπλισμού ΜΕΘ, αλλά και λειτουργία Μονάδας Εμφύτευσης Βηματοδοτών στην Καρδιολογική Κλινική.

Δεν υπάρχουν γιατροί, μειώθηκαν τα χειρουργεία
Καταγράφεται άμεση ανάγκη για πρόσληψη ιατρικού και λοιπού προσωπικού για τη λειτουργία των μονάδων αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. Η υλοποίηση των δομών συνεπάγεται την άμεση ανάγκη για περαιτέρω αύξηση των ορίων πιστώσεων του Νοσοκομείου. Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει η υπηρεσιακή έκθεση το 2019 λόγω συνταξιοδοτήσεων του Ιατρικού Προσωπικού και αποχωρήσεων μειώθηκαν τα Χειρουργεία (κατά 264), ενώ αναμένεται εντός του 2020 με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, καθώς και του επικουρικού προσωπικού να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των αναγκών κυρίως σε Υγειονομικό Υλικό, Αντιδραστηρίων, Φαρμάκου, αλλά και των πρόσθετων εφημεριών, γεγονός που θα συνεπάγεται την αύξηση των πιστώσεων εντός του έτους. Αυξημένες παρουσιάζονται και οι ανάγκες σε σχέση με το 2019 για υπηρεσίες καθαριότητας, λόγω της αύξησης του ημερομισθίου και των αναγκών για κάλυψη των χώρων του Νοσοκομείου, καθώς και για τις υπηρεσίες κάλυψης του πληροφοριακού συστήματος μετά και την ολοκλήρωση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία θα καλύπτει το σύνολο του έτους. Στην κατηγορία εξόδων της Μισθοδοσίας οι προβλέψεις είναι αυξημένες με τις αντίστοιχες του 2019, καθώς έληξε τέλος Νοεμβρίου του 2019 το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ που κάλυπτε τη μισθοδοσία πέντε Επικουρικών Ιατρών, ενώ υπήρξαν και αποχωρήσεις επικουρικών λόγω λήξης της σύμβασης και το Νοσοκομείο προέβη στην πρόσληψη Επικουρικών Ιατρών στα τέλη Δεκεμβρίου 2019. Επίσης με τα αιτήματα της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας όπως αυτά εγκρίθηκαν από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου απαιτείται α) η άμεση πρόσληψη επτά επικουρικών Ιατρών (ουρολόγος, αναισθησιολόγος, χειρουργός, οφθαλμίατρος, παθολόγος, βιοπαθολόγος, ψυχίατρος) σε ένα σύνολο αναγκών πρώτης προτεραιότητας 12 Ιατρών και β) η άμεση πρόσληψη έξι επικουρικών ατόμων ΥΕ Υγειονομικού Προσωπικού για τις ανάγκες των Χειρουργείων, της ΜΕΘ και του Αυτόνομου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, καθώς τριών ατόμων ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού και δυο ατόμων ΤΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού για τις ανάγκες της Χειρουργικής Κλινικής, της Ορθοπεδικής Κλινικής και της Β΄ Παθολογικής Κλινικής. Έως και σήμερα το Νοσοκομείο έχει ήδη αιτηθεί την πρόσληψη τεσσάρων επικουρικών ιατρών, ενώ για την κάλυψη του συνόλου των αιτηθέντων ατόμων δεν επαρκούν οι πιστώσεις.
Επιπροσθέτως βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόσληψη εννέα ατόμων για τις ανάγκες εστίασης και πιο συγκεκριμένα 2 ΔΕ μάγειρες, 3 ΥΕ λαντζέρηδες, 3 ΥΕ τραπεζοκόμοι, 1 ΥΕ βοηθός μάγειρα, καθώς επίσης η πρόσληψη τεσσάρων (4) ατόμων ΥΕ πλυντών/πλυντριών, μετά και τη λήξη της Σύμβασης πέντε ατόμων τέλος Νοεμβρίου 2019.

Χρειάζεται νέος εξοπλισμός
Αναφορικά με τις προτάσεις για τον προϋπολογισμό του 2020, σημαντικές είναι οι ανάγκες για αγορά νέου εξοπλισμού, κυρίως για αντικατάσταση πεπαλαιωμένου εξοπλισμού, όπως στα ΤΕΠ, του Παθολογοανατομικού, Κυτταρολογικού, αιμοδοσίας κλπ. Όπως επίσης και για δαπάνες αγοράς υλικών και υπηρεσιών συντήρησης του κτιρίου και του εξοπλισμού, αλλά και για αγορά ξενοδοχειακού εξοπλισμού όπως καρέκλες επισκεπτών, στρωμάτων, σεντονιών κλπ, καθώς και ηλεκτρονικών υπολογιστών για την κάλυψη όλων των κλινικών και τμημάτων και για την εφαρμογή των DGRG, καθώς το Νοσοκομείο αποτελεί πιλοτικό Νοσοκομείο για την πανελλαδική τους εφαρμογή. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους έγιναν σημαντικές προσπάθειες για τον εξορθολογισμό των δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων όπου αυτό ήταν εφικτό, όπως πχ. υπηρεσίες καθαριότητας, μεταφοράς μολυσματικών αποβλήτων, σε διάφορες κατηγορίες συντήρησης εξοπλισμού και κτιριακών εγκαταστάσεων, τηλεφωνικών εξόδων, δαπανών ελαστικού χαρακτήρα (δαπανών υπερωριών, μετακινήσεων κλπ), αλλά και ενέργειες εξοικονόμησης δαπανών που αφορούν κυρίως λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας με την έγκαιρη εξόφλησή τους για την επίτευξη εκπτώσεων. Για το 2020 αναμένεται να συνεχισθεί πιο εντατικά και μεθοδικά η προσπάθεια κυρίως εξορθολογισμού των δαπανών και η προσπάθεια επιτάχυνσης υλοποίησης των ενταγμένων διαγωνισμών που θα συμβάλει αφενός στην ομαλή ροή προμηθειών του Νοσοκομείου και αφετέρου στην εξοικονόμηση πόρων.
Τέλος αναφορικά με τα Έσοδα, όπως αναφέρει η έκθεση, γίνεται συστηματική και εντατική προσπάθεια να αυξηθούν μέσω της όσο το δυνατόν πιο έγκαιρης τιμολόγησης και αποστολής στον ΕΟΠΠΥΥ των Νοσηλίων (πραγματοποιούνται σχεδόν στον μήνα), κάτι που βάσει των οικονομικών συγκυριών και των μέχρι σήμερα στοιχείων διαφαίνεται δύσκολο, αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις του, επομένως τα έσοδα εξαρτώνται άμεσα από τις επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού.
πηγή:e-thessalia.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: