8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Διαβάστε επίσης:

Η στήριξη της εργασίας, των επιχειρήσεων και η ενίσχυση της ρευστότητας μπαίνουν ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, να προωθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρόταση για συντονισμό των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να εφαρμοστεί ένα πακέτο στήριξης για την περίοδο μετά την πανδημία, που χρονικά τοποθετείται από Απρίλιο – Μάιο. Και αυτό με την παραδοχή ότι ο ρυθμός εμβολιασμού και τα υγειονομικά δεδομένα θα έχουν ανακηρύξει και επίσημα την αρχή του τέλους της περιπέτειας και θα επιτρέψει το άνοιγμα των οικονομιών και την επιστροφή σε ρυθμούς ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων και των εργαζομένων ο Πρωθυπουργός έχει ήδη ξεκινήσει επαφές για την προώθηση της υιοθέτησης κοινής πρωτοβουλίας των ηγετών της Ενωσης για ενίσχυση του πλαισίου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και στην Κοινωνική Σύνοδο της ΕΕ στις 7 Μαΐου στην Πορτογαλία θα θέσει επίσημα το ζήτημα, σε συνδυασμό με τη συνολική δέσμη μέτρων, που θα κινούνται σε κοινές κατευθύνσεις για όλη την ΕΕ, με αιχμή τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στο κρίσιμο αυτό μεταβατικό στάδιο της επανεκκίνησης των οικονομιών.

- Advertisement -

Η Αθήνα στοχεύει να πάει προετοιμασμένη σχετικά με την ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στο πλαίσιο του συνολικού και κοινού πακέτου ανάκαμψης, έχοντας τη συμμαχία της πορτογαλικής προεδρίας. Η τελευταία φαίνεται να προωθεί δεσμευτικούς στόχους και μέτρα για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και μισθούς, κοινωνική δικαιοσύνη, ισχυρά συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και δίκαιη κινητικότητα εργατικού δυναμικού. Στη συνάντηση των κυβερνήσεων και των θεσμικών οργάνων για την «Ατζέντα του Πόρτο 2030» υπάρχει η φιλοδοξία για τη διακήρυξη ενός πλαισίου εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με συγκεκριμένο στόχο τη μείωση της φτώχειας και η κρίση του κορωνοϊού στρώνει τον δρόμο για την επιτάχυνση της πρωτοβουλίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο της ενίσχυσης του διχτυού ασφαλείας των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αυτό συνδέεται πέραν από το επίδομα για την ενίσχυση της αξιοπρεπούς διαβίωσης, και με δράσεις παροχής υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης. Προς αυτήν τη κατεύθυνση θα πρέπει να δοθεί πανευρωπαϊκά βαρύτητα στην αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού και η ελληνική πλευρά χτίζει συμμαχίες ώστε να υπάρξει μία κοινή πρωτοβουλία και διακήρυξη των βασικών αξόνων ενίσχυσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Αν και οι προϋποθέσεις ποικίλλουν από κράτος-μέλος σε πολλές χώρες της Ενωσης εφαρμόζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπως και στην Ελλάδα, το οποίο έχει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, και ξεκινά από τα 200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό) και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

της Ελένης Στεργίου από Τα Νέα

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: