8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020

Πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη

Διαβάστε επίσης:

Mε ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, η Greenpeace κατέθεσε τις προτάσεις της για μία πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη, ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι προτάσεις της Greenpeace θέτουν τις απαραίτητες βάσεις για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο μετά την πανδημία, με επίκεντρο την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία του περιβάλλοντος. Η Greenpeace καλεί τον πρωθυπουργό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εστιάσει σε πολιτικές που θα οικοδομήσουν ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον αντί να στηρίξει τις παλιές δομές και κατευθύνσεις που οδήγησαν σε μία ακόμα κρίση.

Καθώς διανύουμε ένα δεύτερο ισχυρότερο κύμα έξαρσης της πανδημίας, για να αντιμετωπίσουμε την κρίση σήμερα αλλά και να διασφαλίσουμε ότι θωρακιζομαστε από επόμενες, η συνολική προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει να οικοδομείται από τώρα πάνω σε αξίες και κατευθύνσεις που βασίζονται στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή, τη δημοκρατία.

Οι προτάσεις της Greenpeace περιλαμβάνουν 7 θεματικές:

κλιματική κρίση,
αγροδιατροφικό μοντέλο,
προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας,
καταναλωτικό μοντέλο και κυκλική οικονομία,
πλανητική υγεία,
κοινωνική δικαιοσύνη και
πακέτο ανάκαμψης.
Κάθε θεματική περιλαμβάνει προτάσεις για μέτρα, τομείς δράσης, κατευθύνσεις και πολιτικές που εφόσον εφαρμοστούν θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ουσιαστική ανάκαμψη από την παρούσα κρίση, αλλά και στη θωράκισή μας από επόμενες.

Οι προτάσεις δεν είναι εξαντλητικές αλλά προσφέρουν μία πρώτη βάση πάνω στην οποία πρέπει να αναπτυχθεί η κάθε θεματική, ώστε να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλες και όλους. Στόχος της Greenpeace είναι να αποτελέσουν την αφετηρία για ευρείες κοινωνικές συμμαχίες που θα εμπλουτίσουν και θα προωθήσουν αυτές τις θεματικές.

“Οι αποφάσεις που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση σήμερα θα κρίνουν το αύριο που θα ζήσουμε όλοι μας. Η επιστροφή στο πριν δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή, καθώς αυτό μας οδήγησε σε μία ακόμα κρίση. Τώρα είναι η στιγμή για γενναίες αποφάσεις και ριζικές αλλαγές που θα οικοδομήσουν ένα αύριο βιώσιμο και δίκαιο για όλους. Οι πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο σε αυτήν την προσπάθεια, φτάνει να αξιοποιηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση”, δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για την Πράσινη και Δίκαιη Ανάκαμψη στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει στα κράτη μέλη 672,5 δις ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο την άμβλυνση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δις ευρώ έως το 2026. Η αξιοποίηση των πόρων του μηχανισμού από τα κράτη μέλη πρέπει να βασίζεται στις τέσσερις διαστάσεις της Ετήσιας Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της ΕΕ του 2020, δηλαδή στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την παραγωγικότητα, τη δικαιοσύνη και τη μακροοικονομική σταθερότητα.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), για την οποία για κάποιους λόγους φαίνεται να πανηγυρίζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα στρέβλωσης, χρηματοδότησης μη βιώσιμων και κοινωνικά άδικων πρακτικών, όπως καταδεικνύει σε σχετική επιστολή της η Greenpeace. Αποτελεί ταυτόχρονα πρώτης τάξης ευκαιρία για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αλλάξουν ρότα, να δείξουν ότι έχουν κατανοήσει τις προκλήσεις των καιρών και να στρέψουν τις χρηματοδοτήσεις σε κατευθύνσεις με θετικό πρόσημο για το περιβάλλον, την υγεία, την κοινωνία και την οικονομία.

Οι κατευθύνσεις και οι πολιτικές για την ανάκαμψη από την πανδημία και την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και κάθε σχετικού πόρου, πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

-Να διασφαλίζουν ένα βιώσιμο μέλλον

-Να συμβάλλουν στην κοινωνική δικαιοσύνη, περιλαμβάνοντας το σύνολο της κοινωνίας στις προβλέψεις τους

-Να διαφυλάσσουν τα θεμελιώδη μας δικαιώματα

Η Greenpeace θα επισημαίνει με κάθε ευκαιρία στην κυβέρνηση την ανάγκη να προχωρήσει στις απαραίτητες τομές και αλλαγές ώστε να βγούμε από την πανδημία πιο δυνατοί ως κοινωνία. Υπενθυμίζουμε ότι με τις αλλαγές αυτές συμφωνεί και σημαντική μερίδα συμπολιτών μας, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα που δημοσίευσε η Greenpeace την περασμένη εβδομάδα.

Ροή Ειδήσεων

Φωτιά και λάβρα ο πρωθυπουργός για τους πλαστογράφους του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός ζήτησε στη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και...

Μαραντόνα και Κάστρο: Πέθανε την ίδια μέρα με τον φίλο του

ΑΠΕ-ΜΠΕ Η στενή φιλία του Ντιέγκο Μαραντόνα με τον Φιντέλ Κάστρο ήταν γνωστή – Η μοίρα τα έφερε έτσι με τους δύο άνδρες να πεθαίνουν ακριβώς την ίδια μέρα – Την...

Ντιέγκο Μαραντόνα: Τριήμερο πένθος στην Αργεντινή

Η Αργεντινή… ο κόσμος όλος «πάγωσε». Η 25η Νοεμβρίου 2020, της χρονιάς που η ανθρωπότητα δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο, θα μείνει...

Τσιάρας: Τα δικαστήρια δεν αποτέλεσαν χώρους μετάδοσης του κορωνοϊού

«Δεν υπάρχουν εικόνες συγχρωτισμού στα δικαστήρια ενώ δεν αποτέλεσαν χώρους μετάδοσης του κορωνοϊού» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και...

Κορωνοϊός: 2.152 νέα κρούσματα, 597 στις ΜΕΘ, και 87 θάνατοι

2152 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν...

«Πράσινο φως» από την ΕΕ για την έκδοση κοινωνικού ομολόγου

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, σε αντίθεση με αυτές των ιταλικών (0,554%) και πορτογαλικών (στο 0,016% η απόδοση...

Στην ίδια κατηγορία: