8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής

Διαβάστε επίσης:

Τέλος τα μπλόκα: Πράσινο φως από ΕΕ για αλλαγές στην ΚΑΠ

«Με το κεφάλι ψηλά και με περηφάνια επιστρέφουν με τα τρακτέρ στα χωριά τους οι αγρότες συνεχίζοντας...

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Νέα τουριστική δυναμική με το Γεωπάρκο Μετεώρων-Πύλης

Σημαντική νέα τουριστική δυναμική αναμένεται να δημιουργήσει σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας το Γεωπάρκο Μετεώρων - Πύλης,...

Καθαριότητα: στοχευμένες παρεμβάσεις στις συνοικίες του Δήμου Τρικκαίων

Με συνεχείς παρεμβάσεις από συνεργεία της Δ/νσης Ανταποδοτικών Υπηρεσιών, ο Δήμος Τρικκαίων αυξάνει...

Ο πρωταρχικός στόχος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι διττός .

- Advertisement -

Στην αρχή είναι ο αγώνας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού για την είσπραξη των οφειλών προς το δημόσιο που προσεγγίζουν τα 104 δισ. ευρώ.

Από την άλλη η προσπάθεια όλων,  εντοπίζεται στον συντονισμό των υπηρεσιών για την καταπολέμηση της νέας φοροδιαφυγής .


Μάλιστα η ΑΑΔΕ  έχει  στόχο να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα οφειλόμενα , ενώ έχει δώσει οδηγίες,  ώστε να   ξεκινήσει η καταγραφή των μεγάλων οφειλετών και των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν και εν συνεχεία να προχωρήσει σε πλειστηριασμού και κατασχέσεις.


Σύμφωνα  με τα εξαγγελλόμενα της κυβέρνησης αλλά και  το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ, η πρώτη προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε ήδη με την λειτουργία του  Εισπρακτικού  Κέντρου της Αθήνας , ενώ προγραμματίζεται η ενεργοποίηση εκείνου της Θεσσαλονίκης από τις αρχές του 2024 .


 Οι υπηρεσιακοί  παράγοντες  τονίζουν,  ότι  οι κανόνες για την είσπραξη των αρρύθμιστων χρεών, ακόμη και για τις περιπτώσεις που εφαρμόζονται τα αναγκαστικά μέτρα, είναι ενιαίοι για όλους και δεν σηκώνουν την παραμικρή απόκλιση στις αποφάσεις και στους στόχους που προβλέπονται .


Ειδικότερα οι αρμοδιότητες των νέων υπηρεσιών σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ είναι οι εξής:


-Επιβολή αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων από το δημόσιο για την αποπληρωμή των “κόκκινων χρεών”.


-Έλεγχος, επαλήθευση και διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων.


-Κατηγοριοποίηση των οφειλετών με βάση το ύψος της οφειλής και εντοπισμός ανά γεωγραφική περιοχή με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων με στίγμα για τα φυσικά πρόσωπα και τους επαγγελματίες που αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, με αποτέλεσμα ο “φάκελός” τους να μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.


-Αυτόματη παρακολούθηση για την πορεία και την εξέλιξη της κόκκινης οφειλής.

Ήδη ολοκληρώνεται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024 .

-Καθίστανται μέσα  στην επόμενη χρονιά , υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, έτσι ώστε οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο. 

– Εφαρμόζονται καθολικά τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA).

-Επεκτείνεται η υποχρέωση κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση.

-Ενεργοποιείται το ψηφιακό δελτίο αποστολής με στόχο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών.  

-Αυξάνεται το πρόστιμο χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής, με ενίσχυση των ελέγχων για εφαρμογή του μέτρου μέσω ψηφιακής πληροφόρησης.  

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ

 Ο εφικτός στόχος της κομβικής   κυβερνητικής προσπάθειας είναι  να εισπραχτούν άλλα 2 δισ. ευρώ ως το 2026, δηλαδή συνολικά τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ μέσα σε 7 χρόνια, μόνο από τις απώλειες ΦΠΑ.

Στην ουσία το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να οριστικοποιήσει τις ετήσιες απώλειες από τον ΦΠΑ κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  δηλαδή κάτω από το 10% %, κάτι που θα “απελευθερώσει” πόρους για φοροελαφρύνσεις.

Από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και μετά την κατάθεση του προσχεδίου του φετινού προϋπολογισμού , θεσμοθετείται η πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών.

Σε συνδυασμό με την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, το μέτρο αποκλείει την διοχέτευση των επιδομάτων προς την παραοικονομία.  

Αποκλείονται οι παραβάτες λαθρεμπορίας από συνεργασία με όλες τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων, με νομοθετική ρύθμιση με την οποία θεσμοθετείται η υποχρέωση λήψης μέτρων δέουσας επιμέλειας στην εφοδιαστική αλυσίδα καυσίμων, η δημιουργία μητρώου παραβατών και η απαγόρευση συνεργασίας με παραβάτες λαθρεμπορίας 

Ηδη οι ηλεκτρονικές συναλλαγές οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και στον περιορισμό της διακίνησης «μαύρου» χρήματος και η επέκτασή τους θα διευρύνει τη φορολογική βάση, θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών και θα περιορίσει τα περιθώρια φοροδιαφυγής.  

Για τις  υπηρεσίες της ΑΑΔΕ , προκύπτει από τα στοιχεία της ότι  τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πρώτο εξάμηνο του έτους έφθασαν τα 104,9 δισ. ευρώ με εισπράξιμα να θεωρούνται τα 78,6 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των οφειλών μόλις το 4,8% δηλαδή χρέη 5 δισ. ευρώ έχουν μπει σε πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης ενώ από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα και το 46,5% από επιχειρήσεις.

Επίσης τα χρέη από πρόστιμα ανέρχονται σε 34,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.

Από την είσπραξη πάντως των ποσών που οφείλονται στο δημόσιο ξεμπλοκάρει η στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων , αφού οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι .

Ροή Ειδήσεων

Τέλος τα μπλόκα: Πράσινο φως από ΕΕ για αλλαγές στην ΚΑΠ

«Με το κεφάλι ψηλά και με περηφάνια επιστρέφουν με τα τρακτέρ στα χωριά τους οι αγρότες συνεχίζοντας το αγώνα επιβίωσης με άλλες...

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Νέα τουριστική δυναμική με το Γεωπάρκο Μετεώρων-Πύλης

Σημαντική νέα τουριστική δυναμική αναμένεται να δημιουργήσει σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας το Γεωπάρκο Μετεώρων - Πύλης, το οποίο καλύπτει μια έκταση...

Καθαριότητα: στοχευμένες παρεμβάσεις στις συνοικίες του Δήμου Τρικκαίων

Με συνεχείς παρεμβάσεις από συνεργεία της Δ/νσης Ανταποδοτικών Υπηρεσιών, ο Δήμος Τρικκαίων αυξάνει την προσπάθεια να διατηρούνται καθαρές...

Και στον Δ. Τρικκαίων η ετήσια έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για γεωργούς – κτηνοτρόφους

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) κατά το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου 2024...

Η κυβέρνηση προχωρά το έργο του φράγματος του Ενιπέα στη Σκοπιά

Την Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές...

Δίκτυο Μεντόρων στην Καρδίτσα

Μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, με την υποστήριξη της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. Τη δημιουργία Δικτύου Μεντόρων...

Στην ίδια κατηγορία: