8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Πληρωμένη” απάντηση Γεραπετρίτη σε Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων

Διαβάστε επίσης:

«Ο Πρωθυπουργός είχε θέσει από τον Απρίλιο του 2020 το θέμα της άρσης της πατέντας των εμβολίων με συνέντευξη στην FAZ», δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Υπουργός Επικράτειας Γιώργος Γραπετρίτης, αναφορικά με την χθεσινή πρόταση Μπάιντεν περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19.

Ο υπουργός είπε ότι αυτό που είχε πει στη Βουλή ο κ. Τσίπρας – και ήταν αλυσιτελές – ήταν να απελευθερωθεί η πατέντα των εμβολίων και να ανοίξουν γραμμές παράγωγης τους στην Ελλάδα κάτι που δεν μπορούσε να υποστηρίξει η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, όπως προέκυψε από την διαβούλευση που κάναμε, τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, οι εταιρείες έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια στην ερευνά και ανάπτυξη των εμβολίων. Όμως και για λογούς οικουμενικής αλληλεγγύης θα πρέπει να υπάρχουν παραχωρήσεις εκ μέρους αυτών των εταιρειών, για την παράγωγη εμβολίων από άλλες εταιρίες.

- Advertisement -

Με αντίστοιχες δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, θύμισε ότι «εκείνος ο οποίος είχε θέσει το ζήτημα της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ήταν, από τον Απρίλιο του 2020, ο ίδιος ο πρωθυπουργός: όταν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην FAZ, είχε σαφώς δηλώσει ότι θα πρέπει τα εμβόλια να καταστούν οικουμενικά, δημόσια αγαθά με την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Το επανέλαβε και τον Απρίλιο, το επανέλαβε σε όλες τις εκδοχές που μίλησε για το ζήτημα».

Παράλληλα, «και ο καθηγητής κ. Μόσιαλος, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της ελληνικής Πολιτείας στα διεθνή fora είχε πολύ εγκαίρως τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός αντέτεινε: «εμείς είχαμε πει ότι αυτό που είναι αδύνατον, δεν ήταν η άρση ή η μερική άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά η δυνατότητα να παραχθούν τα εμβόλια στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας είχε τοποθετηθεί ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν γραμμές παραγωγής στη χώρα που να μπορούν να καταστήσουν την παραγωγή πολύ πιο μαζική. Αυτό είναι αδύνατον να υποστηριχθεί από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, είχε γίνει η σχετική διαβούλευση, για το λόγο αυτό είναι προφανές ότι ήταν μια αλυσιτελής πρόταση», αντέκρουσε ο υπουργός Επικρατείας υποστηρίζοντας ότι «χρειάζονται υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό που δεν διαθέτουμε, παρότι πολύ ισχυρή η ελληνική φαρμακοβιομηχανία». Και, κλείνοντας για το θέμα αυτό, εκτίμησε ότι «από το φθινόπωρο θα υπάρχει απόλυτη επάρκεια και ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών» και χωρίς να καταργείς τα κίνητρα που χρειάζεται η έρευνα, εν τέλει «για λόγους οικουμενικής αλληλεγγύης θα πρέπει να υπάρχουν παραχωρήσεις εκ μέρους των μεγάλων εταιρειών έτσι ώστε να καταστεί προσβάσιμο το προϊόν από παντού».

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid, σ’ύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο. Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πενυματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών», σημείωσε.

Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε
Ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε, τέλος, ότι είναι εξασφαλισμένες και οι δεύτερες δόσεις για όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca και ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι σε όλα τα νησιά που έχουν μέχρι 10 χιλιάδες κάτοικους θα εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες.

«Η κατάσταση πηγαίνει καλά, όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, είμαστε ακόμα στην πανδημία, θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα για ένα διάστημα ακόμα, αυτήν τη λειτουργία έχουν τα sms και το ωράριο, να υπενθυμίζουν ότι πρέπει να προσέχουμε», δήλωσε εισαγωγικά στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ο Υπουργός Επικρατείας.

‘Όπως εξήγησε, «με το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων θα απελευθερωθούμε από το sms», σημειώνοντας ότι, «ακόμα βρισκόμαστε στην αξιολόγηση των δεδομένων από το άνοιγμα του εμπορίου, στη συνέχεια θα πρέπει να αξιολογηθούν και τα στοιχεία από το άνοιγμα των σχολείων». «Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι από τις 15 του μήνα θα μορφοποιηθεί το σύστημα των sms», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρχει διάκριση βάσει εμβολιασμένων στις υπερτοπικές μετακινήσεις, είπε πως το πρωτόκολλο θα είναι έτοιμο τις επόμενες μέρες, εκτίμησε ωστόσο ότι, «δεν θα υπάρχει διάκριση βάση τον εμβολιασμό».

Σχετικά με το γεγονός ότι δεν ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, προανήγγειλε «ειδική ρύθμιση για τους νέους εργαζόμενους με παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς», κάνοντας παράλληλα λόγο για «αυστηρή σύσταση της Επιτροπής». «Θα υπάρξει όμως ειδική μέριμνα», διαβεβαίωσε και προανήγγειλε εξειδικεύσεις των μέτρων για τα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα δικαστήρια από τα αρμόδια υπουργεία, σήμερα και αύριο. Ξεκαθάρισε, πάντως ότι, «όλα τα κέντρα γλωσσών που συνδέονται με εξετάσεις θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία».

Όσο αφορά στην απελευθέρωση του ωραρίου κυκλοφορίας τη νύχτα, τόνισε ότι, «πηγαίνουμε βήμα- βήμα» και εξήγησε πως «το ωράριο θα διευρυνθεί σταδιακά. Σε πρώτη φάση η επέκταση θα είναι μετά τις 23:00 και μετά ,αν όλα πάνε καλά, μπορεί να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση». Το θέμα μαζί με τα sms θα αξιολογηθούν τις επόμενες μέρες.

Σχεδιασμός για εμβολιασμό στα νησιά
«Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να διεκπεραιώσει τέτοια μεγάλα εγχειρήματα», ανέφερε για το πρόγραμμα εμβολιασμού ο Υπουργός, κάνοντας λόγο για «108.000 εμβολιασμούς μόνο χθες» και ερωτηθείς για το αν είναι έτοιμα τα νησιά να δεχτούν τουρίστες, είπε πως «για όλα τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 υπάρχει πρόβλεψη για εμβολιασμό όλων των κατοίκων οριζόντια και ανεξαρτήτως ηλικίας», ενώ «υπάρχει σχεδιασμός και για εμβολιασμό σε μεγαλύτερα νησιά».

Ο Γ.Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι, «παραλαμβάνουμε συνεχώς εμβόλια και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μονοδοσικό».

Τονίζοντας την οικουμενικότητα της πανδημίας, αλλά και την κατάσταση στην Ινδία, που έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, εκτίμησε ότι «από το φθινόπωρο θα υπάρχει επάρκεια στα εμβόλια», αναφέρθηκε στο ότι οι εταιρείες που τα παράγουν έχουν επενδύσει σε αυτά, τόνισε ότι «πρέπει να δίνεις προνόμια στην έρευνα, την καινοτομία και σε εκείνους που παράγουν», όμως επεσήμανε πως «πρέπει να υπάρξουν παραχωρήσεις για να πάει παντού το εμβόλιο».

Τέλος επανέλαβε ότι, οι κατάκοιτοι πολίτες που δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης, θα δεχθούν επισκέψεις για τον εμβολιασμό τους με μονοδοσικό εμβόλιο και χαρακτήρισε «εντελώς αδύνατο» να υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, λόγω της μορφολογίας της, καταλήγοντας στο ότι, «υπάρχει ειδική μέριμνα για τα νησιά, ώστε να έχουμε οριζόντιο εμβολιασμό».

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: