Ιστορία ταυτισμένη με τον Συνεργατισμό και τη διαρκή προσπάθεια για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
Προκάλεσε ίσως εντύπωση και σίγουρα ποικίλες αντιδράσεις το γεγονός ότι η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ υπερασπίστηκε στη Βουλή το ιστορικό όνομα «ΠΑΣΕΓΕΣ», …αν και δεν θα ‘πρεπε.
Υπενθυμίζουμε ότι στη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Παύλος Σατολιάς και ο Θωμάς Κουτσουπιάς, τόνισαν ότι μπορεί μεν να υπήρξαν λάθη ή και πρόσωπα που “πλήγωσαν” το ιστορικό αυτό όνομα και που στενοχώρησαν, ίσως δε και απογοήτευσαν τους αγρότες και τους ίδιους τους συνεταιριστές, ωστόσο το όνομα «ΠΑΣΕΓΕΣ» είναι συνυφασμένο με την ιστορία του Συνεργατισμού στη χώρα και η Οργάνωση έχει καθοριστικά συμβάλλει στην ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, ως το κορυφαίο όργανο καθοδήγησης, συντονισμού και εκπροσώπησης των συνεταιρισμών μελών της και των παραγωγών τους, διατήρησε το όνομα, δίνοντας όμως τη διάσταση του καινούριου, του ανανεωμένου, αυτού που αφήνει πίσω τις παθογένειες και πορεύεται στη νέα εποχή έχοντας τα διδάγματα της πολύχρονης ιστορίας ενός φορέα που έχει προσφέρει πάρα πολλά και που δημιούργησε ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο brand.
Έχει αξία, όμως, να θυμηθούμε λίγο την ιστορία του Συνεργατισμού στην Ελλάδα:
Η ανάγκη ύπαρξης ενός ενιαίου πανελλήνιου οργάνου για τους συνεταιρισμούς φάνηκε αρκετά νωρίς και αφότου είχε αρχίσει να πυκνώνει το δίκτυο των συνεταιρισμών και των ενώσεών τους στη χώρα μετά την ψήφιση του νόμου 602/1915 “περί συνεταιρισμών”.
Ο πρωτεργάτης των συνεταιρισμών Σωκράτης Ιασεμίδης από το 1919 φρόντισε να καταρτισθεί και να κυκλοφορήσει το “Καταστατικό της Ομοσπονδίας Γεωργικών Συνεταιρισμών Ελλάδος”, ως κορυφαίας ιδεολογικής οργάνωσης. Όμως, η πρώτη προσπάθεια ίδρυσης πανελλήνιας οργάνωσης των συνεταιρισμών έγινε το 1922 από τις ενώσεις Πελοποννήσου. Αλλά και τότε δεν εκτιμήθηκε επαρκώς η σημασία της Οργάνωσης που ιδρύθηκε. Άλλες ήταν οι προτεραιότητες της περιόδου εκείνης.
Το “πλήρωμα του χρόνου” ήλθε το 1935, ύστερα από συστηματικές και έντονες προσπάθειες του Θεόδωρου Τζωρτζάκη, στον οποίο πολλά οφείλει η συνεταιριστική κίνηση.
Το καταστατικό εγκρίθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1935.
Στις εκλογές που ακολούθησαν, πρόεδρος εξελέγη ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής και Διευθυντής ο Θεόδωρος Τζωρτζάκης.
Ενάμιση χρόνο μετά την ίδρυση άρχισαν τα σοβαρά προβλήματα.
Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου επιδίωξε αρχικά την έμμεση εξάρτηση των συνεταιρισμών από την ΑΤΕ. Στη συνέχεια όμως, με τον Α.Ν. 1138/1938 ιδρύθηκε η Εθνική Συνομοσπονδία Συνεταιρισμών Ελλάδος (ΕΣΣΕ), στην οποία συγχωνεύθηκε η Πανελλήνια Συνομοσπονδία. Τότε, ολόκληρο το δίκτυο των συνεταιρισμών έγινε κατευθυνόμενο από τις εντολές της ΕΣΣΕ.
Από την κατοχική κυβέρνηση η ΕΣΣΕ μετονομάσθηκε σε Πανελλήνια Συνομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών και επανήλθε ως τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση, με το Ν.Δ. 21/1941. Κατά την περίοδο της κατοχής η συνομοσπονδία ήταν κατευθυνόμενη από το Υπουργείο Γεωργίας και κύριο μέλημά της είναι η συγκέντρωση γεωργικών προϊόντων.
Μετά την απελευθέρωση, από τον Ιούνιο του 1945 (νόμος 389/1945) κατεβλήθη προσπάθεια αποκατάστασης των πραγμάτων στους συνεταιρισμούς γενικότερα και στη Συνομοσπονδία ειδικότερα. Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές της 27ης Ιανουαρίου 1946 εξελέγη 11μελές διοικητικό συμβούλιο. Πρόεδρος εξελέγη ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής και Διευθυντής ο Ιωάννης Αφεντάκης.
Η νέα περίοδος που άρχισε για τη Συνομοσπονδία χαρακτηρίζεται από έμφαση στις συνδικαλιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες. Η δραματική κατάσταση της υπαίθρου και η έλλειψη άλλου οργάνου εκπροσώπησης των συμφερόντων του συνόλου των αγροτών, οδήγησαν την Συνομοσπονδία σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις επίλυσης της πληθώρας των προβλημάτων που συσσώρευσαν οι ανώμαλες περίοδοι που προηγήθηκαν. Σε ένα διχαστικό περιβάλλον της περιόδου αυτής, η Συνομοσπονδία και οι συνεταιρισμοί γενικότερα έπαιξαν έναν πολύ σημαντικό ενωτικό ρόλο.
Με πρωτοβουλίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, ιδρύθηκαν, μέχρι το 1967, Κεντρικές Ενώσεις, Κοινοπραξίες ή Συνεταιριστικές εταιρείες για τον καπνό, για το ελαιόλαδο και τις ελιές, για τις σταφίδες, για το κρασί, για τα σύκα, για την κτηνοτροφία, για τα οπωροκηπευτικά, για τις ζωοτροφές, για τις συνεταιριστικές εκδόσεις, για τα γεωργικά εφόδια, κλπ.
Η προσπάθεια ανασυγκρότησης και ενδυνάμωσης του δικτύου των συνεταιρισμών διακόπηκε το 1967, όταν το δικτατορικό καθεστώς, με το Ν.Δ. 31/1967 απομάκρυνε τις αιρετές διοικήσεις και τοποθέτησε στη θέση τους πρόσωπα επιθυμητά από το καθεστώς.
Με την επαναφορά της δημοκρατικής νομιμότητας, διεξήχθησαν ελεύθερες εκλογές.
Από το 1976 ξεκινά μια καινούρια προσπάθεια αποκατάστασης της ομαλότητας στους συνεταιρισμούς, που στρέφεται προς τρεις κατευθύνσεις:
-Ενδυνάμωση του συνεταιριστικού μηχανισμού της ΠΑΣΕΓΕΣ προς εξυπηρέτηση των νέων αναγκών που διαφάνηκαν μετά την εκδήλωση του ενδιαφέροντος της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
-Ψήφιση ενός νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς που θα καταργούσε τις πολλές παρεμποδιστικές διατάξεις που νόθευαν τον αρχικό νόμο 602/1915.
-Συμπλήρωση της συνεταιριστικής δομής με τους φορείς που ήταν αναγκαίοι.
Στη δεκαετία του 1980 το ενδιαφέρον της ΠΑΣΕΓΕΣ στράφηκε στην εκπροσώπηση σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο και στην ομαλή μετάβαση από την εθνική στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Με την πάροδο του χρόνου, η ανάγκη συσπείρωσης των συνεταιριστικών δυνάμεων αποτέλεσε ενιαίο στόχο.
Παρά ταύτα και παρά την τεράστια συμβολή που είχε η ΠΑΣΕΓΕΣ στην ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και στη διαμόρφωση πολιτικών υπέρ του αγρότη, σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, μια σειρά από εξωτερικούς κυρίως παράγοντες, σε συνάρτηση με κακές επιλογές και επιμέρους λάθη, οδήγησαν σε απαξίωση το χώρο και σταδιακά δημιουργήθηκε η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, ώστε το Συνεταιριστικό Κίνημα να αναγεννηθεί από την τέφρα του.
Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, ως το διάδοχο σχήμα και η κληρονόμος της μεγάλης παράδοσης και της προσφοράς δεκαετιών του κεντρικού συνεταιριστικού φορέα, δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει αυτόν ακριβώς το σκοπό.
Με πίστη στις συνεταιριστικές αρχές και με τη βεβαιότητα ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί όχι απλά να συνεχίσει να αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της εθνικής οικονομίας, αλλά να μετεξελιχθεί στο όχημα μετάβασης στη «νέα οικονομία» που ο τόπος έχει ανάγκη.
Πηγή:neapaseges.gr