8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Δήμητρας Ρουσιώτη για τα μυκηναϊκά ιερά και τις θρησκευτικές τελετουργίες

Διαβάστε επίσης:

Στην κατάμεστη αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Δαμιανού Κυριαζή, στο Βόλο, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου της δρ. Προϊστορικής αρχαιολογίας Δήμητρας Ρουσιώτη, «Ιερά και θρησκευτικές τελετουργίες στην Ανακτορική και Μετανακτορική Μυκηναϊκή Περίοδο». Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Σύλλογο Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας -στο Δ.Σ. του οποίου η συγγραφέας προσφέρει τις υπηρεσίες της ως μέλος- σε συνεργασία με το Σωματείο Φίλων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, τον Εκδοτικό Οίκο Μαΐστρος και τη συμμετοχή της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Δ. Κυριαζή.

Η Δήμητρα Ρουσιώτη, είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Αρχαιολογία της Μεσογείου του Πανεπιστημίου του Bristol της Μεγάλης Βρετανίας, και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στον τομέα Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι η διδακτορική διατριβή της και εκδόθηκε με χρηματοδότηση του Institute for Aegean Prehistory που εδρεύει στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και χρηματοδοτεί εκδόσεις που θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικές για την αρχαιολογία του Αιγαίου. Η διατριβή πραγματεύεται τη Μυκηναϊκή θρησκευτική δραστηριότητα στην περίοδο της ακμής του ανακτορικού πολιτικοοικονομικού συστήματος και στην περίοδο που ακολούθησε την κατάρρευσή του. Επιχειρείται η διερεύνηση διαφόρων ζητημάτων, που αφορούν στη σχέση θρησκείας και κοινωνίας και υποστηρίζεται ότι η Μυκηναϊκή θρησκευτική δραστηριότητα σχετίζεται άμεσα με τις σύνθετες πολιτικο-κοινωνικές και οικονομικές διαδικασίες, οι οποίες έλαβαν χώρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα μεταξύ του 14ου και 12ου αιώνα π.Χ. που συντέλεσαν στη δημιουργία ενός πλαισίου με διακριτά πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

- Advertisement -

Στην εκδήλωση, όπου η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό, παραβρέθηκαν εκπρόσωπος της Ι. Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, η Προϊσταμένη του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, Ανθή Μπάτζιου, καταξιωμένοι αρχαιολόγοι της περιοχής και φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), εκπρόσωποι φορέων πολιτισμού της πόλης του Βόλου και πλήθος κόσμου.

Μετά το καλωσόρισμα της Προέδρου του Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας Ελένης Παπαλοπούλου-Τσέργα και το χαιρετισμό του εκπροσώπου της Ι. Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, καθώς και της Προέδρου του Σωματείο Φίλων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, Σούλας Μπαρτζώκα, οι ομιλητές, Γιάννης Λώλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής Τομέα Αρχαιολογίας και Κώστας Βουζαξάκης, Προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μνημείων & Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, ανέλαβαν να δώσουν το στίγμα του βιβλίου στην αρχαιολογική βιβλιογραφία, εξαίροντας τις αρετές του.. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παραστατική παρουσίαση των κεφαλαίων του βιβλίου από τη συγγραφέα, Δήμητρα Ρουσιώτη. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Η Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας καθώς και η συγγραφέας ευχαριστούν θερμά το Σωματείο Φίλων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, για την άψογη συνεργασία, τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή, για τη φιλοξενία, τη συμπατριώτισσά τους Ροσσάνα Πώποτα και τους έγκριτους ομιλητές για τη βοήθειά τους, τα τοπικά Μ.Μ.Ε. για την προβολή της εκδήλωσης, καθώς και όλους όσοι παραβρέθηκαν σ΄αυτήν, για τη συμμετοχή τους.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: