8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Oλοκληρώνονται οι εκδηλώσεις για την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Διαβάστε επίσης:

Με κεντρικό σύνθημα «Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε», ολοκληρώνονται αύριο Πέμπτη, οι εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ, η Τ.Ο. της ΚΝΕ και το παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τα 77 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.
Σήμερα, στις 7.30 μ.μ στην αίθουσα Μ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο κτίριο Παπαστράτου στο Θόλο, θα γίνει η δεύτερη εκδήλωση που θα περιλαμβάνει και παρουσίαση μέσα από ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό της πορείας δράσης της ΟΚΝΕ, ΕΑΜ νέων και ΕΠΟΝ στο Βόλο από το 1941 μέχρι το 1949. Επίσης θα υπάρξει και μουσικό αφιέρωμα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με παρεμβάσεις σε σχολεία της περιοχής και Ιστορικό περίπατο στα χνάρια της ΕΠΟΝ στη Νέα Ιωνία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.
Αφετηρία του Ιστορικού περιπάτου ήταν η Γέφυρα (Λεωφόρος Ειρήνης με Καραμπατζάκη) όπου βρίσκονταν τα γραφεία της ΕΠΟΝ, στην παρανομία κατά την διάρκεια της Κατοχής και νόμιμα μετά την Απελευθέρωση. Στο εκεί υπάρχον μνημείο κατατέθηκε κοινό στεφάνι των διοργανωτών, ενώ έγιναν σύντομοι χαιρετισμοί.
Επόμενος σταθμός στην οδό Αβέρωφ όπου βρίσκεται το σπίτι όπου συνελήφθη τον Μάιο του 1928 ο Νίκος Ζαχαριάδης, γραμματέας τότε του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και έγινε αναφορά στο κίνημα του Μεσοπολέμου και την δράση των προσφύγων στο εργατικό ταξικό κίνημα.

- Advertisement -

Ακολούθως, στην διασταύρωση των οδών Ειρήνης με Δημοκρατίας, όπου έγινε το μπλόκο στη Νέα Ιωνία από τους φασίστες Γερμανούς με την συνεργασία των ντόπιων δωσίλογων, των ΕΑΣΑΔιτών, στις 12 Μάη του 1944 και την δολοφονία πατριωτών. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο Εαμικό αντιστασιακό κίνημα που αναπτύχθηκε στη Νέα Ιωνία. Έγινε αναφορά στο κτύπημα της ΟΠΛΑ, μπροστά από το φουρνάρικο του Ξάνθη με την συμμετοχή των δύο παικτών της Νίκης του Παναγιώτη Φραγκούλη που συνελήφθη, βασανίσθηκε και δολοφονήθηκε στην Κίτρινη Αποθήκη και του Παύλου Ανανιάδη, που συμμετείχε στον ΔΣΕ και πέθανε ως πολιτικός πρόσφυγας στο χωριό Μπελογιάννης στην Ουγγαρία.
Επόμενος σταθμός ήταν η διασταύρωση Δορυλαίου με Ικονίου όπου στις 8 του Μάη του 1949 δύο νεαροί μαχητές του ΔΣΕ, παλιοί ΕΠΟΝίτες ο Δημήτρης Καλούμενος, ο πρώτος φοιτητής της Νομικής Αθηνών από τον Συνοικισμό και ο Παναγιώτης Πανακάκης από τη Νέα Ιωνία, έδωσαν μάχη με τον αστικό στρατό και τους Χωροφύλακες. Επίσης έγινε αναφορά στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου και την δράση των παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ στη Νέα Ιωνία.
Στη συνέχεια πήγαν στην οδό Μαιάνδρου και σταμάτησαν στο γήπεδο της Νίκης, όπου μίλησε στις 13 Γενάρη του 1946 ο Νίκος Ζαχαριάδης γραμματέας του ΚΚΕ στην μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συγκέντρωση λαού στο Βόλο. Ακολούθησε πορεία η οποία χτυπήθηκε από δυνάμεις της εθνοφυλακής και χωροφυλακής, στη διασταύρωση 2ας Νοεμβρίου με Παγασών, με αποτέλεσμα 4 νεκρούς Έγινε αναφορά στον προσφυγικό αθλητισμό και τους αθλητές που στρατεύθηκαν στα επαναστατικό κίνημα.
Ακολούθως με πορεία έγινε μετάβαση στο παλιό κοιμητήριο, όπου έγινε περιήγηση στους τρεις ομαδικούς τάφους του εμφυλίου πολέμου, όπου βρίσκονται θαμμένοι αγωνιστές που συμμετείχαν στην παράνομη δράση των οργανώσεων του ΚΚΕ μέσα στην πόλη του Βόλου, από το 1946-1949.
πηγή:e-thessalia.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: