8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

“Οικολογική” συνεργασία Polygreen και Everest

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Πανούσης: «Ορθώς η ευθύνη της ΕΥΠ είναι στα χέρια του πρωθυπουργού»

«Αν κάνουμε παιχνίδια κομματικής εκμετάλλευσης σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας θα είμαστε άξιοι της...

Η Πανσέληνος του Αυγούστου: Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία

Περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη τη...

Λοβέρδος για υπόθεση Ανδρουλάκη: “Δεν είναι λόγος για να πάμε σε εκλογές”

«Και εγώ στη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν πρόκειται να πήγαινα να ενημερωθώ....

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας για την πλήρη αξιοποίηση των υπολειμμάτων του καφέ, υλοποιούν η Polygreen και η αλυσίδα εστίασης everest. Στόχος του προγράμματος είναι ο μηδενισμός των αποβλήτων του καφέ, μέσα από μια πλήρως κυκλική διαχείριση, αλλά και η ενθάρρυνση ακόμα περισσότερων επιχειρήσεων του κλάδου, να εντάξουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στη λειτουργία τους.

Όπως ανακοινώθηκε από στελέχη των δύο εταιρειών, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης μέσα από το πρόγραμμα «Just Go Zero Coffee», ο καφές ακολουθεί μια εντελώς κυκλική διαδρομή. Αρχικά η Polygreen συλλέγει τα υπολείμματα καφέ που δημιουργούνται σε καταστήματα everest και στη συνέχεια τα μεταφέρει στις μονάδες επεξεργασίας της στα Μέγαρα Αττικής, όπου κομποστοποιούνται και μετατρέπονται σε βελτιωτικό για το έδαφος, που προσφέρεται σε παραγωγούς της περιοχής. Παράλληλα, ένα μέρος της ποσότητας μετατρέπεται σε πρώτη ύλη, από την οποία παράγονται χρηστικά αντικείμενα για τα καταστήματα everest από την εταιρία Phee.

Στα Μέγαρα, η Μέγα Eco, μέλος του Ομίλου Polygreen, λειτουργεί μονάδα κομποστοποίησης με σκοπό την μετατροπή των οργανικών αποβλήτων σε βελτιωτικά εδάφους. Η μονάδα παραλαμβάνει μια σειρά αποβλήτων, μεταξύ των οποίων κοπριές από τα πτηνοτροφία Μεγάρων, αλλά και ληγμένα τρόφιμα – και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Νίκο Παντελιάδη, έχει καταφέρει να αξιοποιεί το 99,96% των αποβλήτων. «Αυτό σημαίνει zero waste.

- Advertisement -

Δηλαδή ένα ελάχιστο ποσοστό των υλικών που παραλαμβάνει η μονάδα θα καταλήξει σε μία χωματερή. Όλα τα άλλα υλικά θα αξιοποιηθούν, είτε επειδή θα γίνουν compost, είτε επειδή θα ανακυκλωθούν, είτε επειδή θα αξιοποιηθούν ως εναλλακτικό καύσιμo» ανέφερε ο κ. Παντελιάδης.
Επίσης, πρόσθεσε ότι η μονάδα επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα παραλαμβανόμενα απόβλητα.

Συγκεκριμένα, σε διπλανή έκταση 45 στρεμμάτων, προγραμματίζεται εντός του επόμενου εξαμήνου επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μεθάνιο, δυναμικότητας 1 MW. Σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη, όταν ολοκληρωθεί η επένδυση, η μονάδα κομποστοποίησης στα Μέγαρα, θα αποτελεί μία ολοκληρωμένη μονάδας διαχείρισης αποβλήτων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. «Είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας να έχουμε στα Μέγαρα μια ολοκληρωμένη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο και παραγωγής βελτιωτικών εδάφους από το ίδιο το υλικό. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε με την ολοκλήρωση της επένδυσης σε έξι μήνες» ανέφερε ο κ. Παντελιάδης.

Το πρόγραμμα «Just Go Zero Coffee», εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του πρώτου «κινήματος» κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα «Just Go Zerο», που ανακοίνωσε πρόσφατα η Polygreen, το οποίο σχεδιάζει και υλοποιεί καινοτόμες λύσεις ανακύκλωσης, σε πρώτη φάση με τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινότητες και έχει ως αποστολή την κυκλική διαχείριση των απορριμμάτων και την καλλιέργεια μια νέας περιβαλλοντικής κουλτούρας, μέσα από στοχευμένες δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Σημειώνεται ότι δεκάδες χιλιάδες τόνοι υπολειμμάτων καφέ παράγονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, καθένας από τους οποίους απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα 340 κυβικά μέτρα μεθάνιο, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συντελούν στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Αυξήσεις «φωτιά» σε βασικά είδη διατροφής

Τιμές που καίνε την τσέπη αντικρύζουν μέρα με τη μέρα οι καταναλωτές στα βασικά προϊόντα.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Για έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, το επόμενο τριήμερο,...

Η Πανσέληνος του Αυγούστου: Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία

Περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα υποδέχονται απόψε το κοινό...

Γιάννης Πανούσης: «Ορθώς η ευθύνη της ΕΥΠ είναι στα χέρια του πρωθυπουργού»

«Αν κάνουμε παιχνίδια κομματικής εκμετάλλευσης σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας» σημείωσε ο καθηγητής...

Λοβέρδος για υπόθεση Ανδρουλάκη: “Δεν είναι λόγος για να πάμε σε εκλογές”

«Και εγώ στη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν πρόκειται να πήγαινα να ενημερωθώ. Σωστά κάνει και δεν πάει»,...

Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία

«Ένας μεγάλος εθνικός στόχος επετεύχθη: Η Ελλάδα επιστρέφει, μετά από 12 χρόνια, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», σημειώνει ο υπουργός...

Στην ίδια κατηγορία: