8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι ξενοδόχοι της Θεσσαλίας μιλούν στο thessalikos.gr για την «επόμενη» ημέρα του lockdown

Διαβάστε επίσης:

Τη δυσκολότερη κατάσταση, αυτή της μετά-κορωνοϊού εποχής, καλούνται να αντιμετωπίσουν όλοι οι κλάδοι που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα, στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο της χώρας. Οι επιπτώσεις που άφησε στο διάβα της η πανδημία στη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, βρίσκουν πρακτικά πλέον αντιμέτωπους, τους ανθρώπους του τουρισμού.

Ρεπορτάζ: Άντζελα Πεΐτση

- Advertisement -

Το “thessalikos.gr” κατέγραψε τις απόψεις των ξενοδόχων της Θεσσαλίας για την «επόμενη» μέρα του lockdown. Η περιορισμένη –χρονικά- τουριστική περίοδος του 2020, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των ειδικών, δημιουργεί νέα και πρωτόγνωρα δεδομένα καθώς το μεγαλύτερο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν οι ξενοδόχοι και όχι μόνον, δεν είναι άλλο από το παραμείνουν βιώσιμοι και ν’ αντέξουν από την κατά πολύ μειωμένη τουριστική κίνηση.

Θωμάς Τσάβαλος, Πρόεδρος Ξενοδόχων Λίμνης Πλαστήρα

Τα καταλύματα 12μηνης λειτουργίας έχουν ανοίξει από τη Δευτέρα (1/6), αλλά στην περιοχή μας δυστυχώς δεν έχει συνδυαστεί με την ανάλογη ζήτηση για διαμονή. Το δυσάρεστο είναι ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που θα παραμείνουν σε αναστολή λόγω της μειωμένης τουριστικής κινητικότητας. Όσον αφορά τους επαγγελματίες της περιοχής υπάρχει μεγάλος προβληματισμός αλλά πιστεύουμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα βελτιωθεί η κατάσταση.

Να σημειώσουμε ότι ο Ιούνιος είναι εκ των πραγμάτων μήνας με χαμηλη τουριστική κίνηση δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το έργο μας. Επίσης πολλές ξενοδοχειακές μονάδες δούλευαν με συνεδριακό τουρισμό ή και κοινωνικές εκδηλώσεις που αρκετές έχουν ακυρωθεί.

Για τον Ιούλιο και Αύγουστο επίσης υπάρχουν προς το παρόν κάποιες λίγες κρατήσεις, όχι όμως ανάλογες προηγουμένων χρόνων.

Τέλος να επισημάνουμε ότι η Λίμνη Πλαστήρα αποτελεί ένα ιδανικό προορισμό για το καλοκαίρι συνδυάζοντας το όμορφο φυσικό περιβάλλον, τις πολλές δραστηριότητες (όπως ιππασία ,ποδήλατο βουνού και λίμνης , κανό, ορειβασία κ.α.) και την άψογη εξυπηρέτηση .

Δημήτρης Χαραλαμπίδης, Tavropos Activitis

Μετά από 50 ημέρες έχουμε ανοίξει ξανά τις δραστηριότητες μας στη λίμνη Πλαστήρα. Εφαρμόζουμε όλα τα πρωτόκολλα για τον Covid-19, οι δε δραστηριότητες μας είναι με ατομικά Υδροποδήλατα, Κανό, και ποδήλατα βουνού, οπότε δε τίθεται θέμα επαφής.

Η δραστηριότητας της τοξοβολίας θα παραμένει κλειστή, διότι απαιτείται για την διεξαγωγή της επαφή.

Οι εξοπλισμοί μας και τα σωσίβια απολυμαίνονται, αλλά υπάρχει και μεγάλος αριθμός εξοπλισμού όποτε ποτέ δεν χρησιμοποιεί κάποιος τον ίδιο εξοπλισμό πριν απολυμανθεί.

Η οικονομική βιωσιμότητα απ΄ ότι δείχνει ή μέχρι τώρα πορεία είναι τραγική, λόγο των μέτρων είναι πολύ αμφίβολο αν ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Αλλά και το ότι η περιοχή από την Πρωτομαγιά και μετά είναι εκτός εποχής.

Γιώργος Ζαφείρης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας

“Σε αναφορά των πρωτοκόλλων ασφαλείας για ξενοδοχεία και καταλύματα, που ανακοινώθηκαν πιστεύουμε ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, μένουν να έρθουν μόνο οι διευκρινιστικές επεξηγήσεις γιατί πάρα πολλά σημεία είναι θολά. Θέλω να διαβεβαιώσω τους ξενοδόχους ότι καταλήξαμε σε αυτά τα πρωτόκολλα μετά από πολλές διαβουλεύσεις προκειμένου να είναι εφαρμόσιμα και εφικτά. Οι ξενοδόχοι από σήμερα θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα που θα ανεβάσει το ΞΕΕ προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες. Πλήρης εφαρμογή των πρωτοκόλλων σημαίνει ασφάλεια για εμάς τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες μας. Πλήρης εφαρμογή των πρωτοκόλλων σημαίνει εξασφάλιση περί μη αστικής ευθύνης των ξενοδόχων μετά από το νέο νόμο. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο ΞΕΕ και τον Πρόεδρο του, Αλέξανδρο Βασιλικό γι’ αυτή την πρωτοβουλία”.

Ειρήνη Παπαϊωάννου, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Λάρισας

Ανοίξαμε και περιμένουμε…

Με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την επανέναρξη λειτουργίας των ξενοδοχείων έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

Δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι αν και ανοίξαμε ότι θα μπορέσουμε στο σύνολο μας να λειτουργήσουμε με ασφάλεια τόσο για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, όσο και για τους επισκέπτες. Μόνο όταν θα διασαφηνιστούν όλες οι συνθήκες και δοθούν οι απαραίτητες ερμηνείες σε ότι αφορά τα πρωτόκολλα και τη διαδικασία ενημέρωσης και εκπαίδευσης του προσωπικού θα μπορούμε να μιλάμε για ασφαλή επανεκκίνηση.

Σε ότι αφορά δε το ειδικότερο θέμα της οικονομικής δυνατότητας επαναλειτουργίας επισημαίνουμε ότι για την πόλη συγκεκριμένα της Λάρισας η περίοδος από τα μέσα Ιουνίου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου είναι παραδοσιακά η χαμηλότερη με πολύ μικρά ποσοστά πληρότητας και αυτά υπό κανονικές συνθήκες όταν υπήρχαν εκδηλώσεις αθλητικές, πολιτιστικές ή κοινωνικές εκδηλώσεις με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων κάτι που όπως διαφαίνεται δεν θα υπάρχει για τη φετινή χρονιά. Διεκδικούμε την δίκαιη επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. Πιστεύουμε ότι όσον αφορά στους δικούς μας εργαζόμενους θα ισχύσουν αυτά που προανήγγειλε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας,ότι θα συνεχίσει η επιδότηση των εργαζομένων ακόμη και στις επιχειρήσεις που σταδιακά θα ανοίξουν όσο αυτοί παραμένουν σε αναστολή της εργασίας τους.Είμαστε σε αναμονή των τελικών αποφάσεων και σεβόμαστε τις απόψεις των επιστημόνων.

Σχετικά με τις προσδοκίες μας για την επικείμενη περίοδο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν προβλέψεις μια και οι παράγοντες που θα κρίνουν την εξέλιξη είναι πολλαπλοί και ετερόκλητοι. Ο σημαντικότερος είναι η πορεία της πανδημίας. Είναι εύκολα κατανοητό ότι αν υπάρξει δεύτερο κύμα αυτό θα επιφέρει και πάλι αναστολή λειτουργίας και περιορισμό κυκλοφορίας. Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η οικονομική κατάσταση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί στη διάρκεια της κρίσης είναι δύσκολο να επανέλθουν στον προηγούμενο ρυθμό πραγματοποίησης επαγγελματικών ταξιδίων, όπως αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι, πλην δημοσίων υπαλλήλων, που αναγκάστηκαν να «επιβιώσουν» με 600 ή 800 ευρώ δεν έχουν ως πρώτη σκέψη, όπως προκύπτει και από έρευνες που έχουν δημοσιοποιηθεί, να κάνουν διακοπές. Τρίτος καθοριστικός παράγοντας είναι η επανέναρξη αθλητικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και επαγγελματικών εκδηλώσεων και συνεδρίων. Όσο καθυστερούν τόσο το χειρότερο.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα πρόκειται για σταυρόλεξο για ιδιαίτερα γερούς λύτες με την ύπαρξη πολλών «άγνωστων» λέξεων.

Ιωάννης Κουρουπάς, Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων

«Είναι μία πολύ κακή και δύσκολη κατάσταση με δεδομένο πως για πρώτη φορά συμβαίνουν όλα αυτά τα πράγματα, από απροσδιόριστους παράγοντες. Στις αρχές της εβδομάδας- ανακοινώθηκαν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία θα λειτουργήσουν τα τουριστικά καταλύματα. Κι αυτό, είναι ένας Γολγοθάς καθώς διαχωρίζονται «υποχρεωτικά πρωτόκολλα» για ξενοδοχεία πάνω από 50 δωμάτια και για ξενοδοχεία κάτω των 50 δωματίων. Σύμφωνα με αυτά, θα πρέπει οι ξενοδόχοι να περάσουν κάποιες εξετάσεις, να οριστούν υπεύθυνοι, θα πρέπει τα δωμάτια να κάθονται κλειστά για 24 ώρες χωρίς να μπορούν να παραχωρηθούν αν δεν περαστούν από ατμοποιητή ορισμένες επιφάνειες των δωματίων. Εμπόδια … Εμπόδια… Εμπόδια…» είπε ο κ. Κουρουπάς και συνέχισε: «Παράδειγμα στην περιοχή του νομού Τρικάλων και ειδικά στην πόλη της Καλαμπάκας, με την τόσο αυξημένη τουριστική κίνηση που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια με τα 2 εκατομμύρια αφήξεις, σήμερα ούτε ένα ξενοδοχείο δεν πρόκειται ν’ ανοίξει. Πρώτον δεν υπάρχει ζήτηση, δεύτερον δεν υπάρχει το μέσον που θα διευκολύνει τους ξένους επισκέπτες να φτάσουνε στη χώρα. Κυριαρχούν η αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων και ειδικά του χώρου του τουρισμού και τα δύσκολα υγειονομικά πρωτόκολλα».

«Όλα τα ξενοδοχεία θα είναι κλειστά και παραμείνουν κλειστά και έως το τέλος του χρόνου, της σεζόν», επεσήμανε και ανέφερε: «Δεν μπορούν ν’ ανοίξουν, δε γίνεται ν’ ανοίξουν. Κι ένα ξενοδοχείο για ν’ ανοίξει έχει συμβατικές υποχρεώσεις. Θα πρέπει να προσλάβει προσωπικό το οποίο θα πρέπει να το στηρίζει και σε μία τόσο δύσκολη εποχή -οικονομική και κοινωνική που περνάμε, δε μπορούμε να πάρουμε άλλες υποχρεώσεις, με δεδομένο πως και οι τράπεζες δε βοηθάνε πουθενά. Ζητάνε παράλογα πράγματα. Εξωφρενικά επιτόκια και περαιτέρω υποθήκες».

Σχετικά με την τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή για την πρόσληψη των περσινών εποχικών υπαλλήλων, σύμφωνα με την οποία καλύπτεται πλήρως από το κράτος ο μισθός και η ασφάλισης τους και ανάλογά αν ανοίξουν τα ξενοδοχεία με τι ποσοστό πληρότητας θα έχουν ώστε να γυρίσουν οι υπάλληλοι στην εργασία τους, ο κ. Κουρουπάς υποστήριξε πως «δε βοηθάει καθόλου διότι και δεν υπάρχει ζήτηση και όλα αυτά που γίνονται, γίνονται για να γίνει ένα πολύ ωραίο σόου στο βραδινό δελτίο ειδήσεων. Λογιστές, ειδικοί φοροτεχνικοί λένε πως οι πλατφόρμες δε λειτουργούν. Δε μπορούμε α κάνουμε τίποτα. Όλα αυτά είναι ένα ωραίο σόου. Δεν έχουν βοηθήσει πραγματικά. Το μόνον καλό που έχει γίνει είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή που κι αυτήν κάποια στιγμή θα πρέπει να τη δώσεις πίσω. Π.χ. η Γερμανία, την προηγούμενη ημέρα που ανακοίνωσε τις βοήθειες για τις επιχειρήσεις, έδωσε 10.000 ευρώ κατ’ ευθεία».

        Τέλος και σε σχετική ερώτηση του “Thessalikos.gr” απάντησε: «Εμείς από τη μεριά μας ζητάμε, πιο ήπια πρωτόκολλα. Ζητάμε να στηρίξουν πλήρως το προσωπικό ώστε να μπορούμε όποτε το χρειαζόμαστε να το παίρνουμε κι όποτε δε μπορούμε να μην το παίρνουμε, διότι δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Ζητάμε να χαλαρώσουνε οι ασφυκτικές απαιτήσεις των τραπεζών και να έρθει επιτέλους «ζεστό» χρήμα στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν ν’ αντέξουν μέχρι το τέλος του χρόνου και με δεδομένο πως θα εξελιχθεί καλά η κατάσταση με την πανδημία και πως δε υπάρξει «δεύτερο» κύμα. Διότι αν υπάρξει και δεύτερο «κύμα» της πανδημίας, χάνουμε και το 2021. Θα κλείσουν πάρα πολλές επιχειρήσεις. Σας λέω πως σήμερα τα ξενοδοχεία δεν είναι ανοιχτά και δεν πρόκειται ν’ ανοίξουν. Εδώ μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην περιοχή της Καλαμπάκας που έχουν πάνω από 150 δωμάτια, είναι κλειστές. Πως θ’ ανοίξουν; Επειδή θέλουν οι κυβερνήτες ν’ ανοίξουν; Ας έρθουν να τ’ ανοίξουν αυτοί».

Μιχαήλ Ε. Ναλμπάντης, Επιχειρηματίας-manager τουρισμού

«Η επόμενη δύσκολη μέρα»

Η χώρα μας αποτέλεσε πρότυπο διεθνώς και απολύτως θετικό παράδειγμα στη διαχείριση της πανδημίας με την έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων και την πιστή τήρηση τους από την πλειονότητα των πολιτών.

Χώρες και τουριστικοί προορισμοί αρχίζουν σιγά – σιγά να ανοίγουν για τους τουρίστες καθώς οι αυστηροί περιορισμοί για τον έλεγχο και τη διαχείριση της πανδημίας, σταδιακά χαλαρώνουν.

Η τουριστική κίνηση αλλά και οι μετακινήσεις πολιτών γενικότερα, ενισχύονται προϊόντος του χρόνου τόσο εντός της ευρωπαϊκής ένωσης όσο και παγκοσμίως, κυρίως λόγω της ραγδαίας ενίσχυσης της μεσαίας τάξης στην Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες της Ανατολής.

Η χώρα μας έχει να προσφέρει σε τουρίστες και επισκέπτες, πλήθος μοναδικών ταξιδιωτικών εμπειριών χάριν του μοναδικού της πολιτισμού, της μακραίωνης ιστορίας και παράδοσης, της φυσικής ομορφιάς του τόπου και τέλος του ιδανικού κλίματος.

Δυστυχώς όμως δεν διαθέτει μόνο η χώρα μας μοναδικούς τουριστικούς προορισμούς και τοποθεσίες που θα προσελκύσουν εκατομμύρια τουριστών από όλο τον κόσμο. Διαθέτοντας μόνο μερικά βαριά χαρτιά (Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Κρήτη, Ρόδος, Χαλκιδική) η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει τον διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό στον τουρισμό με άλλες χώρες της Μεσογείου καθώς και σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσο περνούν οι εβδομάδες, τόσο οι πελάτες διεθνώς θα αναζητούν προορισμούς διακοπών και πλείστες τουριστικές υπηρεσίες, κυρίως στο διαδίκτυο.

Η επόμενη δύσκολη μέρα στον τουρισμό έρχεται σύντομα και καθώς θεωρώ ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε στον τομέα του «digital marketing» και «branding» προορισμών και τοποθεσιών, πιστεύω ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τουριστικών μας επιχειρήσεων θα είναι το κύριο στοίχημα.

Μελετώντας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μια σωστή στρατηγική «digita lmarketing», μπορούμε όχι μόνο να ανταπεξέλθουμε ως χώρα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό αλλά και να φέρουμε την πραγματική ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες που τόσο έχουν πληγεί από την σαρωτική πανδημία.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: