8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι αγώνες βουνού στο ακριτικό Νευροκόπι

Διαβάστε επίσης:

Στο ακριτικό Νευροκόπι, μια ανάσα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μια ομάδα περίπου 200 εθελοντών θέλησε να ενισχύσει την οικονομία της περιοχής, αναδεικνύοντας την ιστορική και πολιτιστική της αξία, τη φυσική ομορφιά και τη μοναδικότητα των βουνών της διοργανώνοντας για πρώτη φορά το 2018 το φεστιβάλ αγώνων βουνού «Frozen Peaks».

Ξεκίνησαν ως παρέα, ως άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους, τον γνωρίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή και θέλουν να τον μάθουν κι άλλοι, να τον δείξουν. Δεν θέλουν να φύγουν, θέλουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες να αναπτυχθεί. Μετά από μια παύση λόγω της πανδημίας το Frozen Peaks επανέρχεται και διοργανώνεται εκ νέου στις 17 με 21 Ιουνίου 2021 αποδεικνύοντας, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Ησαϊας Χατζηκωνσταντίνου ότι οι αθλητικές διοργανώσεις σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και την ιστορία μπορούν να δώσουν την ευκαιρία ακόμη και σε μη δημοφιλής προορισμούς να αναπτυχθούν τουριστικά.

- Advertisement -

«Αθλητικές διοργανώσεις γίνονται σε πολλά μέρη της Ελλάδος και κάθε μια έχει τη δυναμική της. Αυτό που διαφοροποιεί το Νευροκόπι είναι ότι φτιάξαμε μια διαδρομή όχι μόνο αθλητική με εναλλαγή υψομέτρων και τοπίων που δεν την συναντάς αλλού αλλά και ιστορική, καθώς οι συμμετέχοντες περνούν μέσα από σήραγγες, μνημεία και οχυρά του Α΄ και Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, όπως στο εκσυγχρονισμένο οχυρό ΛΙΣΣΕ, όπου έχουν μια μοναδική ευκαιρία να βιώσουν την ένταση της μάχης, μέσα από κατάλληλα ηχητικά εφέ ενώ στις διαδρομές των αγώνων συμπεριλαμβάνεται και το εμβληματικό οχυρό ΠΕΡΙΘΩΡΙ», επισημαίνει ο κ.Χατζηκωνσταντίνου.

«Όλες οι διαδρομές των αγώνων αποτελούν μέρος της πλούσιας φύσης και του ιδιαίτερου γεωμορφολογικού περιβάλλοντος του ακριτικού Δήμου Κάτω Νευροκοπίου. Κατάφυτα και παρθένα δάση, απόκρημνες πλαγιές, χιονισμένες βουνοκορφές, λίμνες, χείμαρροι, μεταβυζαντινοί ναοί, εξωκλήσια, εγκαταλελειμμένα χωριά, λιθόστρωτοι οδοί, τοξωτά γεφύρια, ανεξερεύνητοι Ρωμαϊκοί και Βυζαντινοί αρχαιολογικοί χώροι, ζαρκάδια και ελάφια, άγρια ζώα, ακραίες θερμοκρασίες, ομίχλη, σύννεφα που χαϊδεύουν την γη, κακοτράχαλα δρομάκια, λατομεία, μεταλλεία… Μιλάμε για ένα ανοικτό και ζωντανό μουσείο, φύσης και ιστορίας…»,περιγράφει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων.

Δυο από τις διαδρομές ονομάζονται “ Ήρωες” και “ Λίσσε”. Όσοι συμμετέχουν σε αυτές μπορούν να καταθέσουν ως ελάχιστο φόρο τιμής ένα λουλούδι στα μνημεία των Πεσόντων ενώ κατά τις ημέρες των αγώνων θα γίνονται ξεναγήσεις στο ψηφιοποιημένο οχυρό

ΛΙΣΣΕ, με ελεύθερη είσοδο.

«Ο δήμος με δήμαρχο τον Γιάννη Κυριακίδη είναι από τους βασικούς διοργανωτές και στηρίζει την πρωτοβουλία που θέλουμε να εξελιχθεί σε ένα γεγονός πόλο έλξης για όλο τον κόσμο. Έχουμε ήδη συμμετοχές από το εξωτερικό, φέτος όμως ακόμη είμαστε περιορισμένοι λόγω την πανδημίας και κινούμαστε με πολλή προσοχή και αυστηρή τήρηση των μέτρων. Μέσα στους εθελοντές είναι και η 4η ΕΜΑΚ (ειδική ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών της πυροσβεστικής), η 4 η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης), η ΣΤ ΚΟΜΑΘ (Κυνηγετική Ομοσποδνία Μ-Θ), οι Ραδιοερασιτέχνες Δράμας, η Λέσχη Καταδρομέων Δράμας κ.α.», σημειώνει ο κ.Χατζηκωνσταντίνου.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: