8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Οφειλές σε εφορία και ταμεία: Νέα ρύθμιση για όσους έχασαν παλαιότερες

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Διαβάστε επίσης:

Ρύθμιση που θα επιτρέπει την αναβίωση των ρυθμίσεων οφειλών για όσους τις έχασαν από την πανδημία και εντεύθεν, την τελευταία δηλαδή διετία, ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση.

- Advertisement -

Η αναβίωση θα αφορά τις οφειλές τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και αναμένεται να ενταχθεί στο νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που διαμορφώνει η κυβέρνηση κι αναμένεται να ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου. Η ….αναζωογόνηση της ρύθμισης λένε οι πληροφορίες θα συνοδεύεται με πέναλτι που μπορεί να είναι είτε αυξημένο επιτόκιο – το οποίο είναι πιο …εύπεπτο για τον ενδιαφερόμενο – είτε να έχει τη μορφή της εφάπαξ αποπληρωμής των δόσεων που έχουν απωλεσθεί , το οποίο εκ των πραγμάτων είναι πολύ πιο δύσκολο να το αντέξει κάποιος. Στο Υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν καταλήξει ακόμη.

Σε αυτό που έχουν καταλήξει είναι υπό τις παρούσες συνθήκες , η πάγια ρύθμιση , έστω κι ενισχυμένη στις έως 24 δόσεις ή έως 48 για έκτακτες περιπτώσεις δεν επαρκεί. Πόσο μάλλον ο εξωδικαστικός μηχανισμός που ναι μεν αυξάνει ταχύτητα τους τελευταίους μήνες , απευθύνεται όμως σε οφειλέτες με χρέη άνω των 10.000€.

Η αναβίωση λοιπόν των παλιών ρυθμίσεων ( 120 δόσεις ή 72 δόσεις ) για όσους τις έχασαν είναι η καλύτερη λύση δεδομένου ότι το ενδεχόμενο νέας συνολικής ρύθμισης για τα χρέη της πανδημίας φαίνεται ότι «κολλάει» στους διαδρόμους των κοινοτικών γραφείων.

Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα. Σύμφωνα με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 ( τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία) :

-Στην πάγια ρύθμιση είχαν μπει 762.000 αλλά 369.000 δεν μπόρεσαν να την κρατήσουν, σχεδόν δηλαδή 1/2 ασφαλισμένους
-Στην ρύθμιση των 120 δόσεων μπήκαν 600.000 αλλά συνεπείς δεν μπόρεσαν να φανούν 267.000 , πολύ κοντά και εδώ στο 50% , συγκεκριμένα 45%.
-Στις 72 δόσεις που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για τα χρέη της πανδημίας μπήκαν 62.000 ασφαλισμένοι. Περίπου 15.000 εγκατέλειψαν άδοξα, 1/4 περίπου.

119.000 προτίμησαν τις 100 δόσεις αλλά 73.000 από αυτούς δεν μπόρεσαν να την κρατήσουν. Πρόκειται για τη ρύθμιση με το μεγαλύτερο ποσοστό αποτυχίας , πάνω από 60%.

Ακόμη και με τον εξωδικαστικό μηχανισμό παρατηρήθηκε ότι ενώ περίπου 4.500 κατόρθωσαν να κάνουν ρύθμιση , οι 1300 βρέθηκαν σύντομα εκτός.

Ως προς τις οφειλές προς τις εφορίες, τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ λένε ότι το 2020 προστέθηκαν στα βιβλία της 5,7δισ€ απλήρωτων φόρων κι άλλα τόσα (5,8δισ€ για την ακρίβεια) το 2021. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και 6,7δισ€ τους πρώτους 11 μήνες του 2022. Αυτό σημαίνει ότι από την έναρξη περίπου της πανδημίας έως το τέλος της περσινής χρονιάς έμειναν απλήρωτοι φόροι ύψους 18,2δισ€.

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Νέος κύκλος εργαστηρίων υφαντικής στο Λαογραφικό Μουσείο

Έπειτα από την ολοκληρωμένη πραγματοποίηση ήδη δύο κύκλων επιμορφωτικών εργαστηρίων στην παραδοσιακή τέχνη του αργαλειού που πραγματοποιήθηκαν στο...

Από τα Τρίκαλα η προετοιμασία των ελληνικών Δήμων για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ε.Ε.

Η πρώτη τεχνοκρατική συνάντηση για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες πόλεις στην Ελλάδα σηματοδότησε την ουσιαστική έναρξη των διαδικασιών...

Σε εξέλιξη οι εργασίες τεχνικών από Τσαγκαράδα προς Ξουρίχτι

Συνεχίζονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα έργα ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας στο κύκλωμα του Πηλίου και συγκεκριμένα στο...

Άνοιξε η πλατφόρμα συμμετοχής στον 6ο Πλαστήριο δρόμο

Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής συμμετοχών για τον 6ο Πλαστήριο Δρόμο που όπως είναι γνωστό θα διεξαχθεί την Κυριακή...

Υγεία και προστασία των δέντρων με κλαδέματα στον Ληθαίο ποταμό

Συνεχίζονται οι εργασίες κλαδέματος στις όχθες του Ληθαίου ποταμού από τον Δήμο Τρικκαίων. Η αρμόδια αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και...

Στην ίδια κατηγορία: