8.2 C
Karditsa
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

Οφειλές σε εφορία και ταμεία: Νέα ρύθμιση για όσους έχασαν παλαιότερες

Διαβάστε επίσης:

Τέλος τα μπλόκα: Πράσινο φως από ΕΕ για αλλαγές στην ΚΑΠ

«Με το κεφάλι ψηλά και με περηφάνια επιστρέφουν με τα τρακτέρ στα χωριά τους οι αγρότες συνεχίζοντας...

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Νέα τουριστική δυναμική με το Γεωπάρκο Μετεώρων-Πύλης

Σημαντική νέα τουριστική δυναμική αναμένεται να δημιουργήσει σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας το Γεωπάρκο Μετεώρων - Πύλης,...

Καθαριότητα: στοχευμένες παρεμβάσεις στις συνοικίες του Δήμου Τρικκαίων

Με συνεχείς παρεμβάσεις από συνεργεία της Δ/νσης Ανταποδοτικών Υπηρεσιών, ο Δήμος Τρικκαίων αυξάνει...

Ρύθμιση που θα επιτρέπει την αναβίωση των ρυθμίσεων οφειλών για όσους τις έχασαν από την πανδημία και εντεύθεν, την τελευταία δηλαδή διετία, ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση.

- Advertisement -

Η αναβίωση θα αφορά τις οφειλές τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και αναμένεται να ενταχθεί στο νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που διαμορφώνει η κυβέρνηση κι αναμένεται να ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου. Η ….αναζωογόνηση της ρύθμισης λένε οι πληροφορίες θα συνοδεύεται με πέναλτι που μπορεί να είναι είτε αυξημένο επιτόκιο – το οποίο είναι πιο …εύπεπτο για τον ενδιαφερόμενο – είτε να έχει τη μορφή της εφάπαξ αποπληρωμής των δόσεων που έχουν απωλεσθεί , το οποίο εκ των πραγμάτων είναι πολύ πιο δύσκολο να το αντέξει κάποιος. Στο Υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν καταλήξει ακόμη.

Σε αυτό που έχουν καταλήξει είναι υπό τις παρούσες συνθήκες , η πάγια ρύθμιση , έστω κι ενισχυμένη στις έως 24 δόσεις ή έως 48 για έκτακτες περιπτώσεις δεν επαρκεί. Πόσο μάλλον ο εξωδικαστικός μηχανισμός που ναι μεν αυξάνει ταχύτητα τους τελευταίους μήνες , απευθύνεται όμως σε οφειλέτες με χρέη άνω των 10.000€.

Η αναβίωση λοιπόν των παλιών ρυθμίσεων ( 120 δόσεις ή 72 δόσεις ) για όσους τις έχασαν είναι η καλύτερη λύση δεδομένου ότι το ενδεχόμενο νέας συνολικής ρύθμισης για τα χρέη της πανδημίας φαίνεται ότι «κολλάει» στους διαδρόμους των κοινοτικών γραφείων.

Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα. Σύμφωνα με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 ( τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία) :

-Στην πάγια ρύθμιση είχαν μπει 762.000 αλλά 369.000 δεν μπόρεσαν να την κρατήσουν, σχεδόν δηλαδή 1/2 ασφαλισμένους
-Στην ρύθμιση των 120 δόσεων μπήκαν 600.000 αλλά συνεπείς δεν μπόρεσαν να φανούν 267.000 , πολύ κοντά και εδώ στο 50% , συγκεκριμένα 45%.
-Στις 72 δόσεις που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για τα χρέη της πανδημίας μπήκαν 62.000 ασφαλισμένοι. Περίπου 15.000 εγκατέλειψαν άδοξα, 1/4 περίπου.

119.000 προτίμησαν τις 100 δόσεις αλλά 73.000 από αυτούς δεν μπόρεσαν να την κρατήσουν. Πρόκειται για τη ρύθμιση με το μεγαλύτερο ποσοστό αποτυχίας , πάνω από 60%.

Ακόμη και με τον εξωδικαστικό μηχανισμό παρατηρήθηκε ότι ενώ περίπου 4.500 κατόρθωσαν να κάνουν ρύθμιση , οι 1300 βρέθηκαν σύντομα εκτός.

Ως προς τις οφειλές προς τις εφορίες, τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ λένε ότι το 2020 προστέθηκαν στα βιβλία της 5,7δισ€ απλήρωτων φόρων κι άλλα τόσα (5,8δισ€ για την ακρίβεια) το 2021. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και 6,7δισ€ τους πρώτους 11 μήνες του 2022. Αυτό σημαίνει ότι από την έναρξη περίπου της πανδημίας έως το τέλος της περσινής χρονιάς έμειναν απλήρωτοι φόροι ύψους 18,2δισ€.

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Τέλος τα μπλόκα: Πράσινο φως από ΕΕ για αλλαγές στην ΚΑΠ

«Με το κεφάλι ψηλά και με περηφάνια επιστρέφουν με τα τρακτέρ στα χωριά τους οι αγρότες συνεχίζοντας το αγώνα επιβίωσης με άλλες...

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Νέα τουριστική δυναμική με το Γεωπάρκο Μετεώρων-Πύλης

Σημαντική νέα τουριστική δυναμική αναμένεται να δημιουργήσει σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας το Γεωπάρκο Μετεώρων - Πύλης, το οποίο καλύπτει μια έκταση...

Καθαριότητα: στοχευμένες παρεμβάσεις στις συνοικίες του Δήμου Τρικκαίων

Με συνεχείς παρεμβάσεις από συνεργεία της Δ/νσης Ανταποδοτικών Υπηρεσιών, ο Δήμος Τρικκαίων αυξάνει την προσπάθεια να διατηρούνται καθαρές...

Και στον Δ. Τρικκαίων η ετήσια έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για γεωργούς – κτηνοτρόφους

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) κατά το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου 2024...

Η κυβέρνηση προχωρά το έργο του φράγματος του Ενιπέα στη Σκοπιά

Την Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές...

Δίκτυο Μεντόρων στην Καρδίτσα

Μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, με την υποστήριξη της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. Τη δημιουργία Δικτύου Μεντόρων...

Στην ίδια κατηγορία: