8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο πόλεμος των εμβολίων

Διαβάστε επίσης:

Ενας πόλεμος εμβολίων έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη. Η AstraZeneca συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς μείωσε τις παραδόσεις εμβολίων στους «27» προκειμένου να πουλήσει σε άλλες χώρες σε υψηλότερες τιμές και οι Βρυξέλλες απειλούν τώρα να μπλοκάρουν τις εξαγωγές εμβολίων σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Βρετανία. Οταν η εταιρεία ρωτήθηκε γιατί το πρόβλημα παραγωγής που επικαλέστηκε δεν επηρέασε την παράδοση εμβολίων στη Βρετανία, εκπρόσωπός της απάντησε ότι οφείλεται στη διαφορετική αλυσίδα παραγωγής και παροχής, έναν ισχυρισμό τον οποίο εκπρόσωπος της ΕΕ χαρακτήρισε «ανόητο».

Οι μεγάλες ελπίδες των ευρωπαϊκών χωρών ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα αλλάξει σημαντικά την κατάσταση και θα προωθήσει το πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών – επειδή διατηρείται σε κανονικές θερμοκρασίες και έτσι μεταφέρεται πιο εύκολα – φάνηκε να διαψεύδονται όταν η εταιρεία απέτυχε να δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις για την αδυναμία της να παραδώσει 80.000.000 εμβόλια έως τα τέλη Μαρτίου στα κράτη-μέλη, επικαλούμενη προβλήματα σε ένα από τα εργοστάσια παραγωγής.

- Advertisement -

Η ΕΕ επρόκειτο να παραλάβει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι θα λάβει πιθανώς τις μισές, μολονότι έχει προβεί σε εκ των προτέρων παραγγελίες ενόψει της έγκρισης του εμβολίου της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, την Παρασκευή.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε μια τεταμένη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό, υπενθυμίζοντας ότι οι παρασκευαστές εμβολίων κατά του Covid-19, που έχουν χρηματοδοτηθεί μαζικά από την ΕΕ, πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και τις υποχρεώσεις τους, ενώ έθεσε και την απειλή απαγόρευσης εξαγωγής των εμβολίων σε άλλες χώρες. Χθες, και έπειτα από τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν, η AstraZeneca, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, προσφέρθηκε να παραδώσει νωρίτερα δόσεις του εμβολίου. Οπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα Bild, οι παραδόσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν στις 7 Φεβρουάριου και όχι στις 15 Φεβρουάριου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Μάλιστα αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς, πως η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ όταν συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο η αγορά τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων δόσεων. Η συμφωνία ήταν η πρώτη που υπογράφηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της νόσου Covid-19.

Μετά τις δυσκολίες στη διανομή των εμβολίων της Pfizer στην ΕΕ, οι Βρυξέλλες βρίσκονται υπό νέα πίεση με τη βρετανική AstraZeneca και γι’ αυτό αποφασίσθηκε η δημιουργία ενός μηχανισμού διαφάνειας για τις εξαγωγές των εμβολίων, με στόχο να ελέγχονται οι δόσεις που παράγονται στην ΕΕ και εξάγονται σε τρίτες χώρες.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να γνωρίζει επακριβώς πόσες δόσεις παρήγαγε η AstraZeneca και πού ή σε ποιον παραδόθηκαν μέχρι στιγμής» δήλωσε η επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

Ομως με το εμβόλιο της AstraZeneca προέκυψε άλλο ένα θέμα. Ετσι χθες το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας διέψευσε πληροφορίες που είχαν αναφέρει τη Δευτέρα δύο εφημερίδες, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο της εταιρείας έχει αποτελεσματικότητα μόνο 8% στα άτομα άνω των 65 ετών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι οι εφημερίδες Bild και Handelsblatt «μπέρδεψαν» πολλά δεδομένα που αναφέρονταν στις έρευνες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Οπως είπε, οι εφημερίδες μπέρδεψαν το ποσοστό των ατόμων «μεταξύ 59 και 69 ετών» που συμμετείχαν στις έρευνες του εμβολίου, το οποίο ανερχόταν σε «8%», με το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του για τους ενήλικες άνω των 65 ετών. Η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca υπερασπίστηκε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της.

«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή», ανέφερε εκπρόσωπός της. Η εταιρεία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, «τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».

της Νατάσας Μπαστέα από Τα Νέα

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: