8.2 C
Karditsa
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Ο (Μετσοβίτης) Τρικαλινός παρασκευαστής γλυκισμάτων στην Ε.Ο. Τρικάλων Ιωαννίνων

Διαβάστε επίσης:

Λουκουμάδες, έδεσμα παγκόσμιο. Οι περισσότερες εθνικές κουζίνες ανά τον πλανήτη έχουν να παρουσιάσουν ένα έδεσμα φτιαγμένο από απλή ζύμη αλευριού που ψήνεται σε καυτό λάδι και στη συνέχεια ενισχύεται με διάφορα σιρόπια, σάλτσες, αρωματικά και μπαχαρικά ώστε να αποκτήσει την τελική του μορφή. Εάν ρωτήσεις την προέλευσή του, κάποιοι θα σου πουν ότι προέρχεται από το οθωμανικό lokma, πολλοί όμως θα υποστηρίξουν ότι ένα γλυκό με τις αναλογίες και τον τρόπο παρασκευής του λουκουμά, οι χαρίσιοι πλάκοι (μάρκες μελιού), ήταν το έδεσμα με το οποίο στην αρχαία Ελλάδα φίλευαν τους ολυμπιονίκες. Και αυτό προς τιμήν ενός ταπεινού αρτοποιού που κέρδισε στο πρώτο αγώνισμα δρόμου. Μπορεί να γίνει γλυκός, αλμυρός, με γέμιση ή χωρίς, με αρωματικά και καρυκεύματα, μέλι και καρύδια, ζάχαρη και κανέλα, σοκολάτα ή ακόμα και με μια σάλτσα τυριού. Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα μείνουν ικανοποιημένοι. Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

- Advertisement -

Κάπως έτσι ήταν η πρώτη μας γνωριμία με τον Νίκο Κιούρα λίγο έξω από την Καλαμπάκα σε μια ασυνήθιστη προσέγγιση καθώς εργάζεται στην Καντίνα .Συνήθως στον δρόμο η μεταφερόμενη επιχείρηση σε προδιαθέτει σε φαγητό σάντουιτς κτλ αλλά εδώ τα πράγματα φαίνεται να είναι πρωτοποριακά. Ο νεαρός Τρικαλινός με καταγωγή από το Μέτσοβο αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματική σκηνή με αποτέλεσμα να βρεθεί στην Εθνική οδό Τρικάλων Ιωαννίνων, σε ένα σημείο που τόσο χρόνια συνηθίζαμε να βλέπουμε να πωλούν κηπευτικά. Μιας και ο ήλιος είναι για όλους, αποφάσισε να στηθεί στην σειρά και φυσικά να ξεδιπλώσει το ταλέντο του .Και πραγματικά πρόκειται για ταλέντο καθώς βρέθηκε μαθητευόμενος στην επιχείρηση με τους χαλβάδες του Γιάννη Μπουλογιώργου στα Τρίκαλα μαθαίνοντας την τέχνη και κατά επέκταση να ολοκληρώσει τις σπουδές στον μαγικό κόσμο του γλυκίσματος στην επιχείρηση της οικογενείας “δημιουργώντας” λουκουμάδες χαλβά Φαρσάλων και λουκούμια από το 1978 έχοντας την επιχείρηση στην Καλαμπάκα ..

Εάν και βλάχος, το ανατολίτικο γλύκισμα μπήκε για καλά στην ζωή του και κατάφερε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και την μαγική συνταγή για να προσφέρει στην μέση του δρόμου μια εξαιρετική γεύση που αξίζει πραγματικά να κόψεις ταχύτητα να παρκάρεις μπροστά και να παραγγείλεις το έδεσμα μαζί με οτι ακόμα τραβάει η ψυχή σου καθώς στα μάτια σου ξεπροβάλουν στην βιτρίνα της αυτοκινούμενης επιχείρησης μοναδικά γλυκίσματα που σε ανεβάζουν το σάκχαρο και σου κόβουν στο λεπτό την λιγούρα.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ο 45χρόνος επαγγελματίας πρόσχαρος εξυπηρετικός και ευγενικός παράλληλα με την παραγγελία του ζητήσαμε να μας πει μερικά πράγματα για την δουλειά του:

“Η παραδοσιακή συνταγή του λουκουμά είναι απλή. Για να πάρεις, όμως, καλό αποτέλεσμα πρέπει να σεβαστείς την επιλογή των ποιοτικών υλικών και τον τρόπο παρασκευής. Το τηγάνισμα στο γκάζι κάνει τους λουκουμάδες ανάλαφρους και τραγανούς», «Η συνταγή είναι αλεύρι, μαγιά και νερό. Το μυστικό μας είναι ότι προσθέτουμε ξίδι, που τους χαρίζει την τραγανή υφή. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι αναλογίες των υλικών, το υπομονετικό φούσκωμα της ζύμης και, φυσικά, το τηγάνισμα και η ποιότητα του λαδιού. Για όλα αυτά πατάμε στα βήματα της παράδοσης».Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ο κλασικός λουκουμάς με μοσχοβολιστό ελληνικό ανθόμελο και κανέλα είναι αξεπέραστος. Πάντα, όμως, υπάρχει η διάθεση και η έμπνευση για να κάνεις κάποια παραπάνω βήματα. «Ο λουκουμάς δέχεται νεωτερισμούς και τους εφαρμόσαμε στους γεμιστούς λουκουμάδες με σοκολάτα πραλίνα, κρέμα μαστίχα, κρέμα λεμόνι, κρέμα μπουγάτσα ο οποίος προσθέτει «Με κάθε γέμιση μπορείς να ταιριάξεις διαφορετικές επικαλύψεις. Όλα είναι θέμα φαντασίας».
πηγή:trikalaidees.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: