8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο κορωνοϊός θα εξαπλωθεί αλλά δεν χρειάζεται πανικός

Διαβάστε επίσης:

Όλοι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό Covid-19, όπως μάθαμε και με τον ιό της γρίπης. Θα πρέπει όμως να λαμβάνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις, κυρίως γιατί ο ιός μεταδίδεται εύκολα και εξαπλώνεται τάχιστα, είναι ανθεκτικός και τον γνωρίζουμε μόνο κατά 80% ενώ το 20% μελετάται. Ήδη πάντως η Ρωσία κάνει κλινικές δοκιμές δύο εμβολίων ενώ αυστριακή φαρμακευτική εταιρεία πειραματίζεται με την αποτελεσματικότητα ίασης, μίας φαρμακευτικής ουσίας. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων η Βολιώτισσα Μαριάννα Διομήδους, γιατρός επιδημιολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ, μου μίλησε σε επιστημονική ημερίδα στο Βόλο που διοργάνωσε το Εργαστήριο Κλινικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

- Advertisement -

Όπως εξήγησε η κ. Διομήδους, ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος και είναι εν μέρει δικαιολογημένος. Όπως εξήγησε, «ο ιός μεταδίδεται με τα αερογενή σταγονίδια, την απόχρεμψη και το βήχα. Ζει από 14-27 μέρες στους κατώτερους αεραγωγούς όπου και αναπτύσσεται στα ενδοπνευμονικά, ενδοεπιθηλιακά κύτταρα. Προέρχεται από τον ιό SARS με μετάλλαξη, έχει δηλαδή το ίδιο γονιδίομα κατά 80% και το υπόλοιπο 20% του γονιδιόματος είναι αυτό που δεν γνωρίζουμε και τώρα το μελετάμε. Ο νέος ιός Covid-19, επειδή ζει εκεί και μπορεί να ζήσει μέχρι και 27 μέρες πάνω στο δέρμα, σε διάφορες επιφάνειες, στο χαρτί, είναι πολύ μεταδοτικός. Η λοιμογόνος δύναμή του όμως δεν είναι πολύ μεγάλη. Γι αυτό βλέπετε από τα 82.000 κρούσματα παγκοσμίως σε 40 χώρες οι 32950 αυτοθεραπεύτηκαν ή βγήκαν από το νοσοκομείο μετά τη θεραπεία τους υγιείς. Οπότε έχουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ατόμων που ιάθηκαν. ΟΙ θάνατοι έχουν φθάσει τους 2900, όμως ότι το ποσοστό αύξηση των κρουσμάστων στην επαρχία Γουχάν της Κίνας, μειώνεται παρά αυξάνεται, εν αντιθέσει με τη Ν. Κορέα που βρίσκεται σε έξαρση».

Οδηγίες προφύλαξης-Αισχροκέρδεια με τις μάσκες και τα απολυμαντικά

Η κ. Διομήδους επισήμανε ότι οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας που ακολουθεί αυτές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι για να φύγουν τα νεκρά κύτταρα και από πάνω να ρίχνουμε οινόπνευμα, που είναι απολυμαντικό. Μόνο του το οινόπνευμα δεν κάνει κάτι. Οι μάσκες που έχουν σχεδόν εξαντληθεί πρέπει να έχουν το σήμα πιστοποίησης CE, καθώς χωρίς αυτό η μάσκα είναι ακατάλληλη. Έχουμε δει στην Ιταλία ειδικά μεγάλη επιρρέπεια σε αισχροκέρδεια αναφορικά με τις μάσκες και το απολυμαντικό τζελ. Επιπλέον διαδικτυακά μέσω amazon και ebay είδαμε να πωλούνται μάσκες, έναντι 300 ευρώ η μία και 240 ευρώ το απολυμαντικό, πράγματα τρελά».

Ποιος χρειάζεται τις μάσκες

Τις μάσκες χρειάζονται τα ευπαθή άτομα και έχουν συνοδά νοσήματα. Για παράδειγμα όσα έχουν καρκίνο στον πνεύμονα, βρογχικό και αλλεργικό άσθμα, όλοι με αναπνευστικά προβλήματα κ.α. ΟΙ υπόλοιποι δεν την χρειάζονται. Εάν υπάρχει όμως φορέας της οικογένειας, ή είναι σε θέση εστίασης καλό θα είναι να φοράει γάντια και μάσκα. Κυκλοφορούν βέβαια και πολλές κατάλληλες.

Η θνησιμότητα είναι στο 3% αλλά επειδή ο ιός είναι ανθεκτικός και ο χρόνος επώασης είναι πολύ μεγάλος. Η θνησιμότητα εξαρτάται από την κατάσταση υγείας του ανθρώπου. Παιδιά και ενήλικες που είναι βασικά υγιείς δεν διατρέχουν κίνδυνο. Μόνο οι σωματικά καταβεβλημένοι και κάποιες ευπαθείς ομάδες και αυτοί που έχουν πολλά συνοδά προβλήματα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι πυρετός ή πυρέτιο (τα λεγόμενα δέκατα), βήχας, δύσπνοια, καταβολή δυνάμεων, όπως τα συμπτώματα της κοινής γρίπης. Κανείς δεν μπορεί να υποψιαστεί ότι μπορεί να είναι φορέας του κορωνοϊού. Για παράδειγμα στη Γαλλία, ανέφερε υπήρξαν 18 πολίτες που ασθένησαν από τον ιό, εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν ταξίδεψαν ποτέ σε επιμολυσμένη περιοχή.

«Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι στη Βιντσέντζα της Ιταλίας, μία γυναίκα έγκυος που είχε αρρωστήσει από τον κορωνοϊό, γέννησε ένα υγιέστατο μωρό στο οποίο δεν είχε περάσει ο ιός. Δεν πέρασε δηλαδή μέσα από τον πλακούντα στο μωρό».

Η Ρωσία έχει κατασκευάσει πέντε πρωτότυπα εμβόλια που τα τεστάρει αυτή τη στιγμή αλλά πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος κλινικών δοκιμών για να εγκριθεί από τον ΠΟΥ και ότι δεν έχει σοβαρές αντενδείξεις. Και μία μεγάλη εταιρεία στην Αυστρία έχει κατασκευάσει μία ουσία που τεστάρει σε 29 ασθενείς στην Κίνα με καλά αποτελέσματα. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: