8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» και την εμπορική αγορά του Βόλου

Διαβάστε επίσης:

Δεν λένε να σηκώσουν …κεφάλι από τις αναποδιές και από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, που επικρατεί, οι έμποροι του Βόλου. Μετά από τις πιο δύσκολες γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς των τελευταίων ετών, με μειωμένους τζίρους κατά 30%, μετά και από την εκπτωτική περίοδο που δεν είχε την ανταπόκριση που ανέμεναν, τώρα οι έμποροι της πόλης έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ….κορωνοϊό, καθώς οι Βολιώτες προτιμούν να αγοράζουν μακαρόνια, αλεύρι και ρύζι, παρά ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά, τσάντες κτλ.
Πανικός έχει προκληθεί με μεγάλη μερίδα Βολιωτών από την εμφάνιση και την εξάπλωση του κορωνοϊού και ο πανικός αυτός έχει αντανάκλαση και στην εμπορική αγορά της πόλης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, κ . Απόστολο Οντόπουλο, ο οποίος μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή, το θέμα του κορωνοϊού ξέσπασε τις ημέρες που καταβάλλονταν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πάρα πολλοί Βολιώτες να σπεύσουν να προμηθευτούν τρόφιμα αχρείαστα κι αυτά τα χρήματα που δαπανήθηκαν γι’ αυτή την αγορά να λείπουν αυτή τη στιγμή από τις καταναλωτικές ανάγκες, καθώς ο κόσμος «κόβει» από τις άλλες αγορές του λόγω πανικού, για να καλύψει τη νέα ανάγκη που έχει δημιουργηθεί.

- Advertisement -

Ελλείψεις σε προϊόντα

Ο κορωνοϊός όμως θα φέρει αρκετά συνεπακόλουθα. Το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως τόνισε ο κ. Οντόπουλος από την εξάπλωση σε παγκόσμιο επίπεδο του κορωνοϊού και από το «χτύπημα» στις οικονομίες του κόσμου, θα υπάρξει πρόβλημα και στη διαθεσιμότητα των προϊόντων που έρχονται στην Ελλάδα.
«Αυτό που θα μας επηρεάσει στο επόμενο διάστημα είναι η διαθεσιμότητα προϊόντων, καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος «παίκτης» παγκοσμίως, ως προς την παραγωγή αγαθών. Εκεί υπήρχε ένα θέμα με τα εργοστάσια που κλείσανε κάποιες ημέρες, υπήρχαν καθυστερήσεις στην αποστολή των εξαγωγών από εκεί προς εμάς. Ναι μεν τώρα υπάρχει ένα στοκ στις αποθήκες των προμηθευτών σε όλα τα είδη, που εμπορευόμαστε όμως το επόμενο διάστημα θα επηρεαστούμε από αυτόν τον βηματισμό που βγήκε από το δρόμο του. Ήδη βλέπουμε ελλείψεις, θα δούμε κι άλλες», εξήγησε ο κ. Οντόπουλος για την εικόνα της αγοράς, αναφορικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Ελλείψεις όμως θα υπάρχουν και σε προϊόντα από την γειτονική Ιταλία, η οποία πλήττεται σφοδρά από το «κύμα» του κορωνοϊού και κυρίως ελλείψεις σε ενδύματα. «Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, είναι μια περίπλοκη κατάσταση και πρωτοφανής αλλά μας έχουν δώσει κατευθύνσεις. Δεν θα πρέπει να κάνουμε κινήσεις λες και είμαστε στην κατοχή», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Σε χαμηλές «πτήσεις» οι εκπτώσεις στην αγορά του Βόλου

Στο μεταξύ σήμερα, Πέμπτη 5 Μαρτίου ολοκληρώνονται οι χειμερινές εκπτώσεις και στα εμπορικά καταστήματα στο Βόλο με τον κ. Οντόπουλο να επισημαίνει πως οι καταναλωτές έχουν μία ακόμη ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές, αν και αυτές θα συνεχιστούν στα καταστήματα της πόλης, όπως έχει δείξει η ιστορία και τα προηγούμενα χρόνια. Κι αυτό γιατί οι έμποροι μπαίνουν σε μια λογική προσφορών, μετά τις εκπτώσεις, οπότε υπάρχουν ευκαιρίες και χαμηλές τιμές σχεδόν πάντα στην εμπορική αγορά.
Όμως, η κίνηση από τις 13 Ιανουαρίου, ημέρα έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων, έως και σήμερα, δεν χαρακτηρίζεται από τους εμπόρους ικανοποιητική, με τους τζίρους να είναι σαφώς μειωμένοι από την περσινή σεζόν.
«Τα πράγματα δεν πήγαν καλά κι έρχεται σ’ αυτό να μας επιβεβαιώσει η έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα,. Εκεί είδαμε ότι σε όλη τη χώρα 7 στις 10 επιχειρήσεις είχαν απώλειες τζίρου σε σχέση με την περσινή περίοδο. Είναι ένα πολύ σημαντικό νούμερο και πρέπει να μας προβληματίσει», σχολίασε ο κ. Οντόπουλος.
Ο ίδιος με αφορμή και την κακή οικονομική εικόνα που επικρατεί στην αγορά, επεσήμανε πως το εμπόριο και γενικότερα το επιχειρείν δοκιμάζονται ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, όπου υπάρχει χαμηλή ρευστότητα.
«Δεν θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι διαφορετικά, καθώς ο κόσμος έχει απολέσει ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός του, 30-40% το κάθε νοικοκυριό κι από την άλλη έχουμε το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο ανθεί και μήνα με το μήνα κερδίζει μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα αυτή και τα πράγματα για το παραδοσιακό εμπόριο δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσουν να αλλάξουν και να πιάσουμε τα παλιά τα νούμερα. Πρέπει να αναζητήσουμε γενικότερα νέες εμπορικές πρακτικές, προκειμένου να μπορούμε κι εμείς να παραμείνουμε ζωντανοί σαν επιχείρηση και μιλάω πάντα για τις μικρές επιχειρήσεις», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.
πηγή: magnesianews.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: