8.2 C
Karditsa
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας για τον κορωνοϊό

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα της Ζέττας Μακρή για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού

"Μια ημέρα που σημαδεύτηκε από μια τεράστια απώλεια, σήμερα 25 Οκτωβρίου 2021.Με την...

Θλίψη και πένθος για την Φώφη Γεννηματά – Η πορεία που χάραξε και η πολιτική παρακαταθήκη

Σε πένθος βρίσκεται η χώρα με την ηχηρή πρόωρη απώλεια της προέδρου του...

Ματαιώνονται οι παρελάσεις στη Θεσσαλία με απόφαση του Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού

Μετά από σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστός στην οποία συμμετείχαν:...

Το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλογου Καρδίτσας εξέδωσε ανακοίνωση για τον κορονοϊό: Η διατήρηση της ψυχραιμίας, η σύνεση, η ηρεμία, η τήρηση των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού η τήρηση της ατομικής διατροφής και υγιεινής, η εμπιστοσύνη στους θεράποντες ιατρούς μας και στις δομές υγείας της χώρας μας, δομούν τα στοιχεία εκείνα που θα αποτελέσουν το δυνατότερο και αποτελεσματικότερο μέτρο απέναντι στην νέα παγκόσμια απειλή που ακούει στο όνομα κορονοϊό 2019-nCoV.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε και ενημέρωσε τα μέλη του για την αντιμετώπιση και διαχείριση των περιστατικών που μπορεί να προκύψουν. Υπάρχει στενή επικοινωνία με τους συναδέλφους καθώς επίσης και με τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας και τον Διοικητή του Γ.Ν. Καρδίτσας για την κατάσταση και το βαθμό ετοιμότητας αντιμετώπισης περιστατικών. Ο συντονισμός των ιδιωτών ιατρών, του ΕΚΑΒ και των δομών υγείας φάνηκε άλλωστε πως λειτούργησε άψογα στο ύποπτο περιστατικό που αντιμετωπίστηκε με παραδειγματικό τρόπο στην περιοχή μας.

Η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, τόσο στο κοινό, όσο και στους φορείς είναι συνεχής και αποτελεσματική. Επίσης τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αναβολή των εκδηλώσεων σίγουρα ήταν δυσάρεστα, αλλά ίσως τα μοναδικά που βοηθούν την διακοπή μετάδοσης της νόσου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος συμφωνεί με τη λήψη μέτρων προστασίας με γνώμονα την διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής και το δημόσιο συμφέρον. Τις επόμενες ημέρες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Βρισκόμαστε στη φάση 2, στο σημείο όπου ο ιός είναι πλέον στη χώρα μας. Χρειάζεται να τηρήσουμε αυστηρά τις διαδικασίες και να παρέμβουμε περιορίζοντας τους οδούς μετάδοσης.

Το νέο στέλεχος κορονοϊό εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από το βήχα ή το φτάρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2 έως 5 ημερών (μέγιστο χρονικό διάστημα 14 ημέρες) από τη μόλυνση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με βάση την κινέζικη εμπειρία, τουλάχιστον το 80% των κρουσμάτων είναι ήπια, το 15% θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο και σχεδόν το 5% εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο κάθε ασθενής επιμολύνει 1,4 – 2,5 άλλα άτομα (συγκριτικά με την εποχική γρίπη, κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα). Η χρήση κατάλληλης μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που νοσούν στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται και για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) τα οποία είναι πιθανότερο να νοσήσουν βαρύτερα.

Πρέπει αδιαπραγμάτευτα να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Ετσι όταν κάποιος έχει συμπτώματα ίωσης, θα πρέπει να μείνει στο σπίτι του, να επικοινωνήσει με το γιατρό του, ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ: 210 5212054 ) ο οποίος και θα τον κατευθύνει υπεύθυνα, δηλαδή εάν πρέπει να μεταφερθεί και πως στις κατάλληλες δομές υγείας. Πρέπει οπωσδήποτε να τηρούμε την διαδικασία. Μην πηγαίνετε άσκοπα στα νοσοκομεία, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης – διασποράς της νόσου. Πρέπει να πάρουμε δυναμικές λύσεις και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Να ακολουθούμε τα μέτρα πρόληψης. Είναι μέτρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης όλων μας, αγνοώντας τα βάζουμε σε κίνδυνο ανθρώπους και περισσότερο αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Συμβουλευτείτε και εμπιστευτείτε τους θεράποντες ιατρούς σας.

Οι δομές υγείας του νομού μας, παρόλα τα προβλήματα λειτουργούν υποδειγματικά χάρη στην αυτοθυσία και στο υψηλό επίπεδο του επιστημονικού προσωπικού προσφέροντας τα μέγιστα στους κατοίκους του νομού μας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας βρίσκεται σε επαγρύπνηση, έτοιμος να παρέμβει ουσιαστικά, εφόσον αυτό χρειαστεί. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα μέλη μας, με όλους τους φορείς, τις δομές υγείας του νομού μας και με τον Π.Ι.Σ προκειμένου να βοηθήσουμε και να ενημερώσουμε σε ότι αφορά τους πολίτες του νομού μας έχοντας πάντα ως στόχο το δημόσιο συμφέρον.

Ροή Ειδήσεων

ΥΠΑΑΤ: 89,9 εκατ. ευρώ για βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία

Το ΥΠΑΑΤ ενέκρινε πιστώσεις συνολικού ύψους 89,9 εκατ. ευρώ για προγράμματα βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας. Διαβάστε τις...

Κορωνοϊός: 4.165 νέα κρούσματα, 25 θάνατοι, 380 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.165, εκ των οποίων...

ΟΠΕΚΕΠΕ/Βασική Ενίσχυση: Πληρωμές 633.434.763 εκατ. ευρώ σε 521.657 αγρότες

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 26/10/20221, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με βάση τον προγραμματισμό του, η πληρωμή του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους...

Ματαιώνονται οι παρελάσεις στη Θεσσαλία με απόφαση του Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού

Μετά από σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστός στην οποία συμμετείχαν: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου...

Θλίψη και πένθος για την Φώφη Γεννηματά – Η πορεία που χάραξε και η πολιτική παρακαταθήκη

Σε πένθος βρίσκεται η χώρα με την ηχηρή πρόωρη απώλεια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά. Επίσημα έχει...

Συμφωνία ΔΕΗ με Selath Holdings για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Συμφωνία με τη Selath Holdings στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, που προβλέπει ότι ο...

Στην ίδια κατηγορία: