8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Θεσσαλικό κάμπο

Διαβάστε επίσης:

- Advertisement -

Το τελευταίο διάστημα ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού δέχεται πλήθος αιτημάτων γνωμοδότησης (και όχι αδειοδότησης σύμφωνα με την νομοθεσία) σχετικών με την εγκατάσταση μονάδων φωτοβολταϊκών έργων στην περιοχή αρμοδιότητάς του, η οποία – ως γνωστόν- εκτείνεται πλέον σε ολόκληρη σχεδόν την Ανατολική- Κεντρική Θεσσαλία (Δήμος Αλμυρού, Δήμος Βόλου, Δήμος Ελασσόνας, Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου, Δήμος Καρδίτσας, Δήμος Κιλελέρ, Δήμο Φαρκαδόνας, Δήμος Λαρισαίων, Δήμος Νοτίου Πηλίου, Δήμος Παλαμάς, Δήμος Ρήγα Φεραίου, Δήμος Τεμπών, Δήμος Τυρνάβου, Δήμος Φαρσάλων).

Με αφορμή το έντονο ενδιαφέρον ο Φορέας Διαχείρισης προχώρησε στην έκδοσή των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οι οποίες είναι οι εξής:

- Advertisement -

– Οι γνωμοδοτήσεις βασίζονται στην γενική κείμενη νομοθεσία δεδομένης της απουσίας εγκεκριμένου πρόσφατου διαχειριστικού σχεδίου, θέτοντας όμως επιπλέον πρόσθετους όρους στις Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις.

– Οι πρόσθετοι όροι αφορούν τοπικά οικολογικά χαρακτηριστικά, ενδιαιτήματα για ημερόβια αρπακτικά πτηνά όπως το κιρκινέζι, το φιδαετό, το σπιζαετό, τον κραυγαετό, την αετογερακίνα, το νανογέρακο, το σαΐνι και τον πετρίτη, νυκτόβια αρπακτικά πτηνά όπως το μπούφο, το γκιώνη, την κουκουβάγια και την τυτώ και θηλαστικά όπως το λύκο, το τσακάλι και τη βίδρα.

– Ο Φ.Δ. με έγγραφό του ( αρ. πρωτ.:1801/01.11.2018) και με επόμενο ( αρ. πρωτ.: 1326/01.07.2020) προς τις αρμόδιες αδειοδοτούσες Αρχές επισημαίνει την ανάγκη άμεσης εκπόνησης ειδικού χωροταξικού για την εγκατάσταση και λειτουργία ΦΒ μονάδων, την ιδιαίτερη προσοχή που θα πρέπει να δίνεται σε ενδεχόμενες επιπτώσεις κυρίως στην διάσπαση (fragmentation) βιοτόπων άγριας ζωής και γενικότερα στην εύρυθμη λειτουργία των οικοσυστημάτων.

– Ο Φ.Δ. έχει συστήσει στις αρμόδιες Αρχές και βρίσκεται σε συνεργασία μαζί τους για τον καθορισμό της έντασης της δραστηριότητας των ΦΒ καθώς και για την ανάπτυξη διαχειριστικών μέτρων που λαμβάνουν υπ’όψιν και άλλες δραστηριότητες ιδιαίτερα του πρωτογενούς τομέα.

– Ο Φ.Δ. υιοθετώντας την λογική της μετάβασης σε πράσινη ενέργεια απευθύνεται σε όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας αλλά και στην κοινωνία των πολιτών για ταυτόχρονη προσήλωση σε όλα τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά και Εθνικά θεσμικά εργαλεία και ιδιαιτέρως στην Στρατηγική για την Βιοποικιλότητα.
πηγή: volos.ert.gr

Ροή Ειδήσεων

Καιρός-Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια στην κεντρική Ελλάδα

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από αργά το βράδυ...

Βόλος: Στη Δικαιοσύνη γονείς μαθητών γιατί αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Δυο γονείς συνελήφθησαν χθες από την Αστυνομία του Βόλου, διότι δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο, όπως...

Λιβανός: Τα βιολογικά αποτελούν το μέλλον

Δήλωση ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού για την έκδοση της πρόσκλησης για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία:

490 εκατ. ευρώ για βιολογική γεωργία

Μετά τη συνεργασία που είχε με τον ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιο Λιβανό, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων...

Κορωνοϊός: Επιστρέφει από Δευτέρα η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση- Απελευθερώνεται το ωράριο

Αποκλιμάκωση των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό ανακοίνωσε την Πέμπτη το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

ΥΠΕΝ: 15θημερη παράταση για το Εξοικονομώ

Παρατείνεται κατά 15 ημέρες η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων του «Εξοικονομώ 2021», ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λόγω των έκτακτων συνθηκών...

Στην ίδια κατηγορία: