8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Νέος ποινικός κώδικας: Συγχαρητήρια της Ασημίνας Σκόνδρα στον Κώστα Τσιάρα

Διαβάστε επίσης:

Αυξήσεις «φωτιά» σε βασικά είδη διατροφής

Τιμές που καίνε την τσέπη αντικρύζουν μέρα με τη μέρα οι καταναλωτές στα...

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Για έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, κυρίως τις μεσημεριανές και...

Γιάννης Πανούσης: «Ορθώς η ευθύνη της ΕΥΠ είναι στα χέρια του πρωθυπουργού»

«Αν κάνουμε παιχνίδια κομματικής εκμετάλλευσης σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας θα είμαστε άξιοι της...

«Διορθώνουμε τα κακώς κείμενα στον Ποινικό Κώδικα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τέλος στις ποινές «χάδια» και στις αθρόες αποφυλακίσεις εγκληματιών» τόνισε, μεταξύ των άλλων, η βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ, Ασημίνα Σκόνδρα, στην ομιλία της στη Βουλή για τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Αναλυτικά:

«Το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, και συντοπίτης μου, κ. Τσιάρας, εισάγει απολύτως απαραίτητες τροποποιήσεις, στον υφιστάμενο Ποινικό Κώδικα. Ο νέος Ποινικός Κώδικας εκσυγχρονίζει το νομικό πλαίσιο ώστε να ανταποκρίνεται στα εγκλήματα και στα δεδομένα της εποχής. Όπως δεδομένο και γνωστό είναι, ότι στη Κυβέρνηση και στη ΝΔ τιμούμε και εμπιστευόμαστε απεριόριστα τους Έλληνες Δικαστές, στους οποίους παραδίδουμε το νέο πλαίσιο.

- Advertisement -

Σε καμία περίπτωση, οι νέες διατάξεις δεν πηγάζουν από εκδικητική διάθεσητου Υπουργού η της Κυβέρνησης. Πηγάζουν από αυξημένο αίσθημα δικαιοσύνης. Το αίσθημα δικαίου, που εναγωνίως επιζητούν οι συμπολίτες μας και οφείλει να το εξασφαλίζει η πολιτεία.

Ξεκάθαρα και με σαφήνεια, η Κυβέρνηση τοποθετείται και νομοθετεί, αυτά που πιστεύει. Καιρός είναι να αποσαφηνίσουν την θέση τους, όλα τα κόμματα, σχετικά με την αυστηροποίηση των ποινών.

Θα εξηγήσουν στονελληνικό λαό, τι πιστεύουν και πως εννοούν την δικαιοσύνη; Το ερώτημα δεν είναι ούτε φιλοσοφικό, ούτε ρητορικό. Οφείλουν ξεκάθαρη απάντηση, διότι η αντίδραση σε όλα,το ναι μεν αλλά, το ψάρεμα στα θολά νερά και η γκρίνια, δεν είναι ούτε πολιτική θέση, ούτε πολιτική άποψη.

Θέλω να συγχαρώ τον Καρδιτσιώτη Υπουργό και όλο το επιτελείο του, για την σοβαρή, μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά, που παράγουν σε αυτό το κρίσιμο Υπουργείο, υπηρετώντας τον σημαντικό θεσμό της Δικαιοσύνης.

Ένας θεσμός, που σε αρκετές στιγμές της ιστορίας μας, έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολιτικών διαξιφισμών, με την κοινωνία,να επιζητά μια ανεξάρτητη,αποτελεσματική και γρήγορη Δικαιοσύνη αλλά να νιώθει απογοήτευση και ανασφάλεια.

Η ουσία του νομοσχεδίου:

Απαλείφονται οι αστοχίες του υφισταμένου Ποινικού Κώδικα,της προηγούμενης Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τον είχαν αλλάξει μάλιστα με μια σπουδή περίεργη έως παρεξηγήσιμη, αφού μετέθεσαν και την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, για να προλάβουν. Είχε δείξει πώς αντιλαμβανόταν και χειριζόταν τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Προσπαθούσε να τον εργαλειοποιήσεικατά το δοκούν, επιδιώκοντας να ελέγξει,τον βασικό αυτό αρμό της εξουσίας, για δική της πολιτική σκοπιμότητα.

Σήμερα εκσυγχρονίζεται η Ποινική Δικαιοσύνη και αναβαθμίζονται, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εναρμονίζονται με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις, που ρυθμίζουν τα δικαιώματα προστασίας ανηλίκων και ενηλίκων θυμάτων, εγκληματικής δραστηριότητας.

Αναβαθμίζονται σε κακουργήματα, εκείνα τα αδικήματα που είχαν υποβαθμιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Αναπροσαρμόζεται το πλαίσιο των ποινών και μπαίνει τέλος, στις ποινές «χάδια».

Ισόβια κάθειρξηγια ειδεχθή εγκλήματα, σεξουαλικά εγκλήματα και εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας των ανηλίκων. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα ισόβια γίνονται η μοναδική τιμωρία για ανθρωποκτονίες και βιασμούς.

Το αδίκημα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, στον εργασιακό χώρο και της προσβολής της γενετήσιας ευπρέπειας, για τους ανηλίκους, θα διώκονται πλέον αυτεπάγγελτα και όχι κατόπιν καταγγελίας, όπως ισχύει.

Προχωράει με ταχύτητα η ψηφιοποίηση και η αναθεώρηση όλων των κωδίκων, που αποτελούν τα σημαντικότερα εργαλεία, στα χέρια των δικαστικών λειτουργών, για να εκλείψουν επιτέλους οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Στο άρθρο 191 του Π.Κ., περί διασποράς ψευδών ειδήσεων, γιατί είναι αντίθετη με την ανάγκη αντιμετώπισης της διασποράς ψευδών ειδήσεων;Δεν αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας, να θωρακίσει τοδικαίωμα όλων μας, στηνσωστή ενημέρωση;

Αυτό δεν σηματοδοτεί περιορισμό, στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, που είναι θεμελιώδη ελευθερία αλλά ωστόσο δεν υπερτερεί, της εξίσου θεμελιώδης υποχρέωσης της πολιτείας, να προστατεύει το υπέρτατο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή.

Γινόμαστε κάθε μέρα μάρτυρες ανθρώπων, που χάνουν την ζωή τους από παραπληροφόρηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων. Διαστρεβλώσεις, φήμες και ανυπόστατες απόψεις, μη ειδικών, που κλονίζουν την εμπιστοσύνη στην επιστήμη, δημιουργούν ανησυχία και φόβο στους πολίτες, με αποτέλεσμα, να μην εμβολιάζονται, να νοσούν και πολλοί να φεύγουν άδικα από τη ζωή.

Προβλέπονται επίσης:

Το αδίκημα του εμπρησμού δάσους, που ήταν πλημμέλημα, γίνεται κακούργημα.Όταν δε επέρχεται θάνατος, ισόβια.

Στα τροχαία ατυχήματααυστηροποιούνται οι ποινές για όσους οδηγούς προκαλέσουν ατύχημα υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, κινούνται αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας ή διενεργούν αυτοσχέδιους αγώνες.

Για αδικήματα εσχάτης προδοσίας, ανθρωποκτονίας, ομαδικού βιασμού, θανατηφόρου βιασμού και θανατηφόρας ληστείας, προβλέπονται ισόβια.

Μετατρέπεται η αιμομιξία σε κακούργημα, από πλημμέλημα. Θα τιμωρείται με κάθειρξη από 5-10 έτη, αν η πράξη τελείται από γονείς και παππούδες προς παιδιά και εγγόνια.

Το αδίκημα αποπλάνησης ανηλίκου τιμωρείται ως κακούργημα,με ποινές κάθειρξης έως 15 έτη.

Αυστηροποιούνται οι ποινές στο αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων, ενώ αν επέλθει θάνατος, επιβάλλονται ισόβια.

Προβλέπεται κάθειρξη 15 ετών, για εγκλήματα με βαριές σωματικές βλάβες και πρόκληση, αναπηριών ή παραμόρφωσης.

Οι προϋποθέσεις αποφυλάκισης αυξάνονται.Ισοβίτες θα μπορούν να αιτηθούν,υφ΄ όρων απόλυση, μετά από συμπλήρωση 18 ετών φυλάκισης.

Όσοι έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα, δεν θα αποφυλακίζονται με βραχιολάκι.

Μία ευνομούμενη πολιτεία, μπορεί να λειτουργεί αρμονικά μόνο αν υπάρχουν αποτρεπτικοί κανόνεςαπέναντι σε κάθε σοβαρή παραβατικότητα. Η ελευθερία όλων μας, έχει συγκεκριμένο όριο. Οφείλει να σταματά εκεί, όπου αρχίζει να επηρεάζει την ελευθερία του άλλου. Δεν έχουν δικαιώματα, μόνο οι κατηγορούμενοι και οι παραβάτες. Δικαιώματα έχουν και οι αθώοι πολίτες και τα θύματα.

Η πολιτεία έχει χρέος, να προλαμβάνει έγκαιρα, πριν την θυματοποίηση αθώων ψυχών. Διότι, μία παιδική ψυχή για παράδειγμα, δεν πρόκειται να σωθεί, με το παράλογο δόγμα: «Κάνε ότι κοιμάσαι, άμα έρθει ο εγκληματίας, να σε κλέψει, να σε βιάσει, να σε σκοτώσει.»

Ροή Ειδήσεων

Αυξήσεις «φωτιά» σε βασικά είδη διατροφής

Τιμές που καίνε την τσέπη αντικρύζουν μέρα με τη μέρα οι καταναλωτές στα βασικά προϊόντα.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Για έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, το επόμενο τριήμερο,...

Η Πανσέληνος του Αυγούστου: Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία

Περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα υποδέχονται απόψε το κοινό...

Γιάννης Πανούσης: «Ορθώς η ευθύνη της ΕΥΠ είναι στα χέρια του πρωθυπουργού»

«Αν κάνουμε παιχνίδια κομματικής εκμετάλλευσης σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας» σημείωσε ο καθηγητής...

Λοβέρδος για υπόθεση Ανδρουλάκη: “Δεν είναι λόγος για να πάμε σε εκλογές”

«Και εγώ στη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν πρόκειται να πήγαινα να ενημερωθώ. Σωστά κάνει και δεν πάει»,...

Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία

«Ένας μεγάλος εθνικός στόχος επετεύχθη: Η Ελλάδα επιστρέφει, μετά από 12 χρόνια, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», σημειώνει ο υπουργός...

Στην ίδια κατηγορία: