8.2 C
Karditsa
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Μοντέλο Ολλανδίας για τον Θεσσαλικό Κάμπο- Το σχέδιο για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel»

Διαβάστε επίσης:

Ενα «tailor made» διαχειριστικό σχέδιο αποκατάστασης του βυθισμένου στα νερά και στη λάσπη θεσσαλικού κάμπου ετοιμάζει η ολλανδική εταιρεία HVA International.

- Advertisement -

Επειτα από πρόσκληση του Μαξίμου, μια ομάδα ειδικών επιστημόνων ήδη εγκαταστάθηκε στην πληγείσα περιοχή και ξεκίνησε τις αυτοψίες και τη συγκέντρωση στοιχείων, πριν προχωρήσει στην ανάλυση των δεδομένων και τη σύνταξη του τελικού πορίσματος.

 Σε αυτό θα βασιστεί το master plan, προτείνοντας λύσεις για την αποτροπή μελλοντικών πλημμύρων μεγάλης κλίμακας στη Θεσσαλία.

 Η εταιρεία, η οποία λειτουργεί από το 1879 με έδρα το Άμστερνταμ, έχει υλοποιήσει πληθώρα ανάλογων έργων ανά τον κόσμο (Αφρική, Μέση Ανατολή, Ασία).

 Ωστόσο όπως αναφέρει μιλώντας αποκλειστικά στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της ΗVA κ. Μιλτιάδης Γκουζούρης, δεν υπάρχει λύση «passé-partout», καθώς κάθε περιοχή έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πρέπει να μελετηθεί ξεχωριστά και με προσοχή.

Τι ισχύει στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία δίνεται «χώρος στα ποτάμια», όπως λέγεται και το αντίστοιχο πρόγραμμα που εφαρμόζεται.

 Η χώρα αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια απειλές από υπερχειλίσεις ποταμών στη Γερμανία ή στην Ελβετία, οι οποίοι εκβάλλουν μέσω Ολλανδίας.

 Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει περιοχές που πλημμυρίζουν ελεγχόμενα νια την εκτόνωση ακραίων κλιματικών φαινομένων, στις οποίες απαγορεύεται η δόμηση αποφεύγονται καλλιέργειες ειδών που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση ενώ προωθούνται βιομηχανικά είδη, όπως ελαιοκράμβη τριφύλλι κ.ά ώστε, εάν καταστραφούν, να μην προκληθεί επισιτιστική κρίση.

 Οσοι δραστηριοποιούνται σε αυτές τις εκτάσεις, γνωρίζουν ότι πρόκειται για περιοχές εκτόνωσης πλημμύρας και ότι σε περίπτωση καταστροφής θα αποζημιωθούν καθώς το κράτος διαθέτει έναν «κουμπαρά» για αυτόν τον σκοπό.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: