8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μητρόπολη Καρδίτσας: Τον αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα αναδεικνύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Διαβάστε επίσης:

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 του έργου «Συντήρηση και ανάδειξη του Αρχαϊκού Ναού Απόλλωνος στην αρχαία θεσσαλική πόλη της Μητρόπολης Καρδίτσας», προϋπολογισμού 485.000 ευρώ. Δικαιούχος και Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Φορέας Λειτουργίας του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας.

- Advertisement -

«Σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, αναδεικνύουμε τον αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα στην αρχαία θεσσαλική πόλη της Μητρόπολης Καρδίτσας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Το έργο εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) της Διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 η οποία περιλαμβάνει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Θεσσαλίας. Αναδεικνύουμε και αξιοποιούμε την πολιτιστική κληρονομιά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, διασυνδέοντας τις ανατολικές με τις δυτικές περιοχές της Θεσσαλίας και προάγοντας την αλληλεπίδραση πολιτισμού και τουρισμού ως μοχλού ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο

Ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα βρίσκεται δώδεκα χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Καρδίτσας και δύο περίπου χιλιόμετρα δυτικά του χωριού της Μητρόπολης, το οποίο βρίσκεται στην ίδια θέση με την αρχαία πόλη της Μητρόπολης.

Η θέση του ναού, πριν την ανασκαφή, υποδηλωνόταν σαν ένα έξαρμα του εδάφους, καλυμμένο από πυκνή βλάστηση. Η ανασκαφή του χώρου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1994. Η εικόνα που παρουσίασε το κτήριο ήταν η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά από μεγάλη πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε οριστικά το ναό μέσα στο 2ο αιώνα π.Χ. Ξεχωριστό εύρημα αυτής της ανασκαφής αποτελεί το μπρούτζινο λατρευτικό άγαλμα του Απόλλωνα που ήταν τοποθετημένο πάνω σε βάθρο και η ενεπίγραφη αναθηματική στήλης της Πειθόλας του Φαρακίδα. Σήμερα το άγαλμα και η στήλη της Πειθόλας έχουν μεταφερθεί στο αρχαιολογικό μουσείο Καρδίτσας.

Με βάση τα αρχαιολογικά στοιχεία, ο ναός χρονολογείται λίγο πριν τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. και σύμφωνα με την αναθηματική επιγραφή του 4ου αιώνα π.Χ. ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα. Είναι περίπτερος ναός δωρικού ρυθμού με πέντε κίονες στις στενές πλευρές και έντεκα στις μακρές. Διαθέτει σηκό, στο πίσω μέρος του οποίου διαμορφώνεται ένας ξεχωριστός μικρός χώρος, το άδυτο.

Πάνω στον στυλοβάτη του πτερού, σώζονται αρκετά από τα κατώτερα τμήματα των λίθινων κιόνων, καθώς και ορισμένα εκ των ανώτερων τμημάτων τους. Το ύψος των κιόνων υπολογίζεται περίπου στα 4,30 μ.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου μνημείου αποτελεί η ανάγλυφη διακόσμηση του εχίνου των κιονόκρανών του με επαναλαμβανόμενα μοτίβα κλειστών και ανοιχτών ανθέων λωτού. Η σύνθεση των διακοσμητικών μοτίβων και η καμπύλη του εχίνου εναλλάσσεται διαφοροποιώντας τα κιονόκρανα μεταξύ τους.

Οι εργασίες συντήρησης που θα πραγματοποιηθούν αφορούν

• Περισυλλογή και ταύτιση θραυσμάτων

• Καθαρισμός των επιφανειών

• Απομάκρυνση βιολογικών μικροοργανισμών

• Στερέωση των επιφανειών του δομικού υλικού (ψαμμίτης)

• Συγκόλληση θραυσμάτων

• Καθαρισμός και πλήρωση ρωγμών

• Απομάκρυνση κονιαμάτων προηγούμενων επεμβάσεων και συμπλήρωση τους με νέο κονίαμα

• Σφραγίσεις αρμών που προέκυψαν από τις εργασίες συντήρησης (συγκολλήσεις, ενέματα)

• Στερέωσης των ωμοπλίνθων

• Μεταφορά και συστηματική συντήρηση των αρχιτεκτονικών μελών της βορειοανατολικής γωνίας του ανατολικού πτερού

• Προστασία και λήψη δειγμάτων των καμένων τμημάτων ξύλου και ανάλυσή τους για τη διερεύνηση της ταυτότητάς τους.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: