8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Παγκόσμια ανησυχία – Πρώτα μέτρα σε Ευρώπη

Διαβάστε επίσης:

Η μετάλλαξη κορωνοϊού στην Μποτσούανα φέρνει νέα μέτρα στην Ευρώπη, καθώς αυτή η παραλλαγή του ιού εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική και θεωρείται πολύ επικίνδυνη.

- Advertisement -

Η μετάλλαξη κορωνοϊού στην Μποτσουάνα έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό, καθώς επιστήμονες επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού θα μπορούσε να είναι περισσότερο ανθεκτικό στα εμβόλια. Οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία το χαρακτηρίζουν ως το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής.

Το πόσο ανησυχητική είναι η μετάλλαξη της Μποτσουάνα φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να αξιολογηθούν τα πρώτα στοιχεία που έχουν διαμορφωθεί στη Νότια Αφρική.

Στην Ευρώπη η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Μποτσουάνα της Αφρικής και στα γειτονικά της κράτη και εξετάζει τα πρώτα μέτρα. Ήδη, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η Κομισιόν θα προτείνει να σταματήσουν προσωρινά οι αφίξεις ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική. Σημειώνεται ότι η Βρετανία έχει επιβάλλει απαγόρευση πτήσεων από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Εσουατίνι σε μια προσπάθεια να μην «ταξιδέψει» η νέα επικίνδυνη μετάλλαξη κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα, ονομάζεται B.1.1.529. Ο βασικός προβληματισμός προκαλείται από το γεγονός ότι διαθέτει μια πρωτεΐνη ακίδα, η οποία διαφέρει πάρα πολύ από αυτήν που είχε το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού -εξέλιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Μαγιορκίνης για μετάλλαξη κορωνοϊού στην Μποτσουάνα – Πόσο ανησυχητική είναι
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, έκανε ανάρτηση στο Facebook για τη μετάλλαξη κορωνοϊού στην Μποτσουάνα.

Όπως είπε, το συγκεκριμένο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού έχει εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές στη Νότια Αφρική. Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι είναι ακόμα «νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα» για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα που έχει λάβει την κωδική ονομασία B.1.1.529.

Και προσθέτει: «Το στέλεχος φαίνεται ότι επικρατεί στην περιοχή Gauteng της Νοτίου Αφρικής έναντι του στελέχους Δέλτα. Με βάση αδημοσίευτα στοιχεία που έχω παρακολουθήσει και πιστεύω ότι θα γίνουν διαθέσιμα σύντομα, υπάρχουν σαφή σημεία επέκτασης και σε άλλες περιοχές της Νοτίου Αφρικής έναντι του στελέχους Δέλτα».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισημαίνει ακόμη ότι αυτή η νέα μετάλλαξη θα ονομαστεί σύντομα  παραλλαγή υπό διερεύνηση (Variant Under Investigation).

«Η σημασία της τρίτης δόσης για την αντιμετώπιση τέτοιων πιθανών αναδυόμενων στελεχών είναι εξαιρετικά σημαντική, καθότι έχει δείξει ότι διευρύνει την αντισωματική απάντηση σε μεγαλύτερο φάσμα μεταλλάξεων και στελεχών» καταλήγει ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ανάρτησή του για το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού στην Μποτσουάνα.

Μπλόκο Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πτήσεις από την Μποτσουάνα – Φόβοι για τη νέα μετάλλαξη κορωνοϊού

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο Twitter, ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από περιοχές στο νότιο τμήμα της Αφρικής. Η ανησυχία για τη μετάλλαξη κορωνοϊού στην Μποτσουάνα είναι μεγάλη.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη – μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529» έγραψε στο Twitter η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Μέτρα στη Γερμανία για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα – Σε καραντίνα για 14 ημέρες οι ταξιδιώτες

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Γερμανία παίρνει μέτρα για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα. Ειδικότερα, οι γερμανικές αρχές σκοπεύουν να κηρύξουν τη Νότια Αφρική σε «περιοχή παραλλαγής του κορωνοϊού», όπως ανέφερε πηγή του Υπουργείου Υγείας της Γερμανίας.

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από απόψε και αυτό σημαίνει πως οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς στη Γερμανία από τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με την πηγή του Reuters. Οι Γερμανοί που θα επιστρέψουν, ακόμη και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί για κορωνοϊό, θα πρέπει να περάσουν 14 ημέρες σε καραντίνα.

«Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μας ανησυχεί. Γι’ αυτό ενεργούμε προληπτικά και νωρίς εδώ» ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Και πρόσθεσε: «Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια νέα παραλλαγή που θα προκαλέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα».

Έκτακτη συνεδρίαση στο ΠΟΥ για τη μετάλλαξη Μποτσουάνα

Όπως έγινε γνωστό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκαλεί σήμερα το μεσημέρι (13.00 ώρα Ελλάδος) από τη Γενεύη συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων για να αξιολογήσει το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ.

«Ο ΠΟΥ συγκαλεί συνεδρίαση (…) για την καλύτερη κατανόηση του χρονοδιαγράμματος των μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη και να διευκρινίσει αν αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος θα πρέπει να χαρακτηριστεί παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας» σημείωσε για την κατάσταση στην Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική.

Σχεδόν 100 αλληλουχίες της παραλλαγής έχουν αναφερθεί και οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι αυτή έχει «μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων», κάτι το οποίο απαιτεί περαιτέρω μελέτη, πρόσθεσε ο Λιντμάιερ.

Ο ΠΟΥ δεν σχολιάζει προς το παρόν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλαν οι αρχές κρατών σε χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής, οι οποίοι συνδέονται με το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού, κατέληξε ο εκπρόσωπος του οργανισμού.

Σημειώνεται ότι με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, γνωστοποίησε τι γνωρίζουμε ως τώρα για τη «μετάλλαξη της Μποτσουάνα».

Πηγή: athensvoice.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: