8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Μεϊκόπουλος: Η κυβέρνηση φρενάρει έργα στον Αλμυρό

Διαβάστε επίσης:

Τα «παγωμένα» έργα της «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΝΑΒΡΑΣ» και της «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΓΩΓΩΝ ΑΜΙΑΝΤΟΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ», που είχαν ενταχθεί από το 2019 στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη χρηματοδότησή τους, φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων . Επιπλέον, ζητά να προχωρήσει άμεσα και το σύνολο του έργου για την «Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής Ξεριά Αλμυρού Ν. Μαγνησίας», που αποτελεί έργο πνοής για την περιοχή και πολύχρονο αίτημα αγροτών, κτηνοτρόφων και καλλιεργητών.
Την ερώτηση συνυπογράφει και ο αρμόδιος τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.
Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι από τις αρχές του 2019, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ενταχθεί για χρηματοδότηση και υλοποίηση στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι το έργο «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΝΑΒΡΑΣ» χρηματοδότησης 1.177.000 ευρώ και το έργο «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΓΩΓΩΝ ΑΜΙΑΝΤΟΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ» χρηματοδότησης 2.802.400 ευρώ. Τα εν λόγω έργα, ενώ έχουν ελεγχθεί και αξιολογηθεί πλήρως και ενώ όλες οι σχετικές μελέτες είναι ολοκληρωμένες, εντούτοις δεν προχωρά η χρηματοδότησή τους.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Δήμου Αλμυρού, τα έργα τελικά πρόκειται να ενταχθούν για υλοποίηση στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών. Ωστόσο, για την ένταξη των έργων στο νέο πρόγραμμα, θα χρειαστεί ο Δήμος να υποβάλει εκ νέου αίτηση με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να περάσουν τα έργα εκ νέου τη σχετική αξιολόγηση. «Κάτι τέτοιο, θα προκαλέσει καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους στην υλοποίηση των εν λόγω έργων που είναι ολοκληρωμένα και πλήρως αξιολογημένα», τόνισε ο Βουλευτής και καυτηρίασε την κυβέρνηση λέγοντας ότι: «σφετερίζεται το ΦΙΛΟΔΗΜΟ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τον βαπτίζει πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» φρενάροντας έργα που έχει ανάγκη ο Αλμυρός».
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος σημείωσε ακόμη ότι σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται και στην υλοποίηση ενός εμβληματικού για την περιοχή του Αλμυρού έργου της κατασκευής της Λιμνοδεξαμενής Ξεριά στον Αλμυρό. Το έργο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και είναι συνολικού προϋπολογισμού 16.199.035,69 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει έξι (6) υποέργα, από τα οποία τα πέντε(5) έχουν δρομολογηθεί. Το υποέργο κατασκευής αγωγού μεταφοράς νερού από τη Λιμνοδεξαμενή προς τα αντίστοιχα αγροτεμάχια, αν και είναι ενταγμένο (αξία 3.332.000), δεν έχει δημοπρατηθεί μέχρι σήμερα, ενώ εκκρεμεί η εκπόνηση της μελέτης για τα δίκτυα διανομής στα αντίστοιχα αγροτεμάχια και η υλοποίησή τους. Ακόμη, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το σύνολο του έργου έχει εγκριθεί, ωστόσο είναι σε ισχύ μέχρι το 2021.
«Αυτό σημαίνει ότι αν το έργο δεν προχωρήσει συνολικά με ταχύτατους ρυθμούς, εκτιμάται από τους αρμόδιους ότι θα καθυστερήσει τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμα και θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτηθεί από την επόμενη προγραμματική περίοδο», ανέφερε ο Βουλευτής τονίζοντας ότι για μία περιοχή σαν το Αλμυρό, που η τοπική οικονομία είναι κυρίως αγροτική, το έργο αυτό θα ενισχύσει έμπρακτα την παραγωγή και θα δώσει νέα ώθηση στο αγροτικό προϊόν της περιοχής.

- Advertisement -

Ροή Ειδήσεων

Καιρός-Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια στην κεντρική Ελλάδα

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από αργά το βράδυ...

Βόλος: Στη Δικαιοσύνη γονείς μαθητών γιατί αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Δυο γονείς συνελήφθησαν χθες από την Αστυνομία του Βόλου, διότι δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο, όπως...

Λιβανός: Τα βιολογικά αποτελούν το μέλλον

Δήλωση ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού για την έκδοση της πρόσκλησης για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία:

490 εκατ. ευρώ για βιολογική γεωργία

Μετά τη συνεργασία που είχε με τον ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιο Λιβανό, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων...

Κορωνοϊός: Επιστρέφει από Δευτέρα η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση- Απελευθερώνεται το ωράριο

Αποκλιμάκωση των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό ανακοίνωσε την Πέμπτη το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

ΥΠΕΝ: 15θημερη παράταση για το Εξοικονομώ

Παρατείνεται κατά 15 ημέρες η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων του «Εξοικονομώ 2021», ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λόγω των έκτακτων συνθηκών...

Στην ίδια κατηγορία: