8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Μεϊκόπουλος: Η κυβέρνηση φρενάρει έργα στον Αλμυρό

Διαβάστε επίσης:

Καρδίτσα: Ένταση σε συγκέντρωση αγροτών με αστυνομικές δυνάμεις

Ένταση επικράτησε τη Δευτέρα το μεσημέρι στον κυκλικό κόμβο του Ε65 στην Καρδίτσα,...

Σιδηροδρομικός σταθμός Βόλου -Ένα αρχιτεκτονικό στολίδι στις ράγες της ιστορίας

Ως ένα σπουδαίο κτίριο με μία απαράμιλλη αρχιτεκτονική έχει χαρακτηρισθεί ο σιδηροδρομικός σταθμός...

Νέα προγράμματα προληπτικής ιατρικής

Η εφαρμογή  του προγράμματος πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που...

Τα «παγωμένα» έργα της «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΝΑΒΡΑΣ» και της «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΓΩΓΩΝ ΑΜΙΑΝΤΟΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ», που είχαν ενταχθεί από το 2019 στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη χρηματοδότησή τους, φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων . Επιπλέον, ζητά να προχωρήσει άμεσα και το σύνολο του έργου για την «Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής Ξεριά Αλμυρού Ν. Μαγνησίας», που αποτελεί έργο πνοής για την περιοχή και πολύχρονο αίτημα αγροτών, κτηνοτρόφων και καλλιεργητών.
Την ερώτηση συνυπογράφει και ο αρμόδιος τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.
Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι από τις αρχές του 2019, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ενταχθεί για χρηματοδότηση και υλοποίηση στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι το έργο «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΝΑΒΡΑΣ» χρηματοδότησης 1.177.000 ευρώ και το έργο «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΓΩΓΩΝ ΑΜΙΑΝΤΟΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ» χρηματοδότησης 2.802.400 ευρώ. Τα εν λόγω έργα, ενώ έχουν ελεγχθεί και αξιολογηθεί πλήρως και ενώ όλες οι σχετικές μελέτες είναι ολοκληρωμένες, εντούτοις δεν προχωρά η χρηματοδότησή τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Δήμου Αλμυρού, τα έργα τελικά πρόκειται να ενταχθούν για υλοποίηση στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών. Ωστόσο, για την ένταξη των έργων στο νέο πρόγραμμα, θα χρειαστεί ο Δήμος να υποβάλει εκ νέου αίτηση με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να περάσουν τα έργα εκ νέου τη σχετική αξιολόγηση. «Κάτι τέτοιο, θα προκαλέσει καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους στην υλοποίηση των εν λόγω έργων που είναι ολοκληρωμένα και πλήρως αξιολογημένα», τόνισε ο Βουλευτής και καυτηρίασε την κυβέρνηση λέγοντας ότι: «σφετερίζεται το ΦΙΛΟΔΗΜΟ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τον βαπτίζει πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» φρενάροντας έργα που έχει ανάγκη ο Αλμυρός».
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος σημείωσε ακόμη ότι σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται και στην υλοποίηση ενός εμβληματικού για την περιοχή του Αλμυρού έργου της κατασκευής της Λιμνοδεξαμενής Ξεριά στον Αλμυρό. Το έργο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και είναι συνολικού προϋπολογισμού 16.199.035,69 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει έξι (6) υποέργα, από τα οποία τα πέντε(5) έχουν δρομολογηθεί. Το υποέργο κατασκευής αγωγού μεταφοράς νερού από τη Λιμνοδεξαμενή προς τα αντίστοιχα αγροτεμάχια, αν και είναι ενταγμένο (αξία 3.332.000), δεν έχει δημοπρατηθεί μέχρι σήμερα, ενώ εκκρεμεί η εκπόνηση της μελέτης για τα δίκτυα διανομής στα αντίστοιχα αγροτεμάχια και η υλοποίησή τους. Ακόμη, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το σύνολο του έργου έχει εγκριθεί, ωστόσο είναι σε ισχύ μέχρι το 2021.
«Αυτό σημαίνει ότι αν το έργο δεν προχωρήσει συνολικά με ταχύτατους ρυθμούς, εκτιμάται από τους αρμόδιους ότι θα καθυστερήσει τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμα και θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτηθεί από την επόμενη προγραμματική περίοδο», ανέφερε ο Βουλευτής τονίζοντας ότι για μία περιοχή σαν το Αλμυρό, που η τοπική οικονομία είναι κυρίως αγροτική, το έργο αυτό θα ενισχύσει έμπρακτα την παραγωγή και θα δώσει νέα ώθηση στο αγροτικό προϊόν της περιοχής.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ροή Ειδήσεων

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τον Φεβρουάριο

Στα 4 σεντς ανά κιλοβατώρα (40 ευρώ ανά μεγαβατώρα) διαμορφώνεται η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για...

Άνοιξε η πλατφόρμα για αλλαγές ή διορθώσεις στο Ε9

Προσβάσιμη είναι πλέον η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του έτους 2024, για εκείνους που έχουν...

Σιδηροδρομικός σταθμός Βόλου -Ένα αρχιτεκτονικό στολίδι στις ράγες της ιστορίας

Ως ένα σπουδαίο κτίριο με μία απαράμιλλη αρχιτεκτονική έχει χαρακτηρισθεί ο σιδηροδρομικός σταθμός του Βόλου, που αποτελεί ένα...

Καρδίτσα: Ένταση σε συγκέντρωση αγροτών με αστυνομικές δυνάμεις

Ένταση επικράτησε τη Δευτέρα το μεσημέρι στον κυκλικό κόμβο του Ε65 στην Καρδίτσα, όταν αγρότες στην προσπάθειά τους...

Νέα προγράμματα προληπτικής ιατρικής

Η εφαρμογή  του προγράμματος πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που μπήκε πρόσφατα σε εφαρμογή φέρνει...

Fitch: Αναβάθμιση του αξιόχρεου τριών ελληνικών τραπεζών

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τριών ελληνικών τραπεζών - της Εurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank...

Στην ίδια κατηγορία: