Για τα τέλη Μαρτίου δρομολογείται η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό Δημόσιο, μετά το πράσινο φως που έδωσε χθες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Το τελικό ποσό που θα καταβάλει η Ελλάδα θα κυμανθεί μεταξύ 3,1 δισ. και 3,3 δισ. ευρώ, ανάλογα με το πότε θα ολοκληρώσει το ΔΝΤ τις σχετικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν το ελληνικό αίτημα. Συνήθως χρειάζονται 5-10 εργάσιμες ημέρες για να ολοκληρωθεί αυτή η τεχνική διαδικασία. Εάν η απόφαση του ΔΝΤ ληφθεί πριν από τις 16 Μαρτίου, ημερομηνία που η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 200 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο, μετά τα 300 εκατ. ευρώ που πλήρωσε τον Ιανουάριο, τότε το πόσο θα διαμορφωθεί στα 3,3 δισ. ευρώ, από συνολικά 5 δισ. ευρώ σε εκκρεμή δάνεια που οφείλονται έως το 2024.
Σε κάθε περίπτωση, έως το τέλος του μηνός ή αρχές Απριλίου το αργότερο η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει τη δεύτερη αυτή αποπληρωμή, η οποία αφορά δάνεια που λήγουν εντός του 2021 και του 2022 και θα γίνει με τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων που διαμορφώνονται σήμερα στα 33 δισ. ευρώ. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2019, όταν και είχαν αποπληρωθεί 2,7 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως το ποσό του 1,5 δισ. σε SDR στο ΔΝΤ (ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα) θα παραμείνει αλώβητο, σύμφωνα με τη δέσμευση της Ελλάδας, καθώς, όπως έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το Ταμείο θα παραμείνει στους επόπτες της μεταμνημονιακής περιόδου της χώρας.
Το επιτόκιο αυτού του δεύτερου τμήματος των δανείων που θα εξοφλήσει η Ελλάδα διαμορφώνεται στο 1%-1,1%, με το ελληνικό Δημόσιο να αναμένεται να εξοικονομήσει 30-40 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το μείζον όφελος είναι το yεγονός ότι η Ελλάδα με αυτή την κίνηση μειώνει 1% ή κατά περίπου 3 δισ. ευρώ τον επιτοκιακό και τον συναλλαγματικό κίνδυνο, βελτιώνει τη βιωσιμότητα του χρέους και παράλληλα στέλνει ένα ισχυρό σήμα στις αγορές ότι υπό όλες τις συνθήκες διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του χρέους της.
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε χθες ότι η δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ θα έχει θετικό αντίκτυπο στα οικονομικά της Ελλάδας χάρη στη μείωση του κοστους εξυπηρέτησης του χρέους, ενώ θα ενισχύσει επίσης την εμπιστοσύνη των αγορών, καθώς ακολουθεί τις χώρες του προγράμματος ESM / EFSF -την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο-, οι οποίες έχουν αποπληρώσει και αυτές πρόωρα τα δάνεια του Ταμείου.
Οπως τόνισε, εάν ο ESM δεν έδινε στην Ελλάδα το waiver, δηλαδή την παραίτηση από την υποχρέωση να αποπληρώσει πρόωρα και το αναλογικό ποσό των δανείων των ESM και EFSF, όπως ορίζουν οι σχετικές συμβάσεις, θα ήταν υποχρεωμένη να προβεί σε παράλληλη σωρευτική αποπληρωμή 104,5 δισ. ευρώ.
της Ελευθερίας Κουρτάλη από την Καθημερινή
Σε συνεργασία με tomanifesto.gr