8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μαξίμου: Η ομάδα κρούσης των πέντε για την ανάπτυξη

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέντε κεντρικοί «διαχειριστές» υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διευρυμένες ομάδες κρούσης σε πέντε υπουργεία, δυόμισι μήνες προθεσμία, 15 αναπτυξιακοί άξονες. Αυτή θα ήταν μια πρόχειρη, αριθμητική αποτύπωση της προετοιμασίας του Μαξίμου για την αξιοποίηση του ευρωπακέτου, δύο εβδομάδες μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρώπης.

Η «επίσημη πρώτη» της μάχης των 72 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για την Ελλάδα, αναμένεται σήμερα τόσο με τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας όσο και με την ενεργοποίηση ειδικών επιτροπών σε υπουργεία, ενόσω στο «στρατηγείο» του Μαξίμου οι πέντε «λοχαγοί» της ανάπτυξης, που επιστρατεύει ο Πρωθυπουργός, βρίσκονται σε παρασκηνιακή κινητικότητα και απευθείας συνεννόηση, εδώ και ένα εικοσαήμερο, πριν και από την τελευταία κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Το Μαξίμου είχε κάνει εξαρχής σαφές ότι θα έχει την κεντρική διαχείριση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, ή αλλιώς ότι θα οργανώσει το «σχέδιο επίθεσης» με στόχο, κατά τα πρόσφατα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη, «να μη χαθεί ούτε ένα λεπτό και ούτε ένα ευρώ».

- Advertisement -

Υπό την πίεση του χρόνου πλέον, ο Πρωθυπουργός επίσπευσε τις διαδικασίες δημιουργίας «ενός ευέλικτου σχήματος» για τον συντονισμό των επόμενων βημάτων, βγάζοντας στην πρώτη γραμμή πρόσωπα της εμπιστοσύνης του, που ήδη, όπως ο ίδιος θεωρεί, λειτουργούν καλά μεταξύ τους και έχουν δοκιμαστεί με διακριτούς ρόλους και τους τελευταίους μήνες της υγειονομικής κρίσης. Στη νέα εκτελεστική επιτροπή συμμετέχουν οι υφυπουργοί Θεόδωρος Σκυλακάκης και Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού. Αυτή η «ομάδα των πέντε» σε συνεργασία με την επιτροπή των οικονομολόγων υπό τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη, που έχει παραδώσει το ενδιάμεσο πόρισμά της και συντάσσει πλέον το τελικό, έχει πιάσει δουλειά εδώ και μέρες. Και είναι η δομή που θα εποπτεύει και θα συντονίζει τις ομάδες εργασίας (έως και 15 προσώπων) οι οποίες ξεκινούν πλέον τη σύνταξη προτάσεων χωριστά για κάθε μεγάλο κεφάλαιο στο οποίο θα προωθηθούν αλλαγές: την πράσινη ανάπτυξη υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την ψηφιακή πολιτική υπό το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την απασχόληση και κοινωνική συνοχή υπό το υπουργείο Εργασίας, τις υποδομές υπό το υπουργείο Υποδομών και τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Την «ομπρέλα» συντονισμού για όλες τις ροές χρηματοδότησης κρατά το υπουργείο Οικονομικών ενώ ο Αύγουστος αναμένεται να κυλήσει με εντατικές τηλεδιασκέψεις, ώστε από το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα οι επιτελείς του Μαξίμου να έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα στοιχεία για να συντάξουν το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης. Θεωρείται βέβαιο ότι οι πολιτικές αποφάσεις θα παρουσιαστούν στη ΔΕΘ από τον Μητσοτάκη, μέσα από εξαγγελίες συγκεκριμένων εμβληματικών έργων – δράσεων. Ο ίδιος πάντως έχει προαναγγείλει εκτεταμένο διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς και τα πολιτικά κόμματα (διαβούλευση και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο δηλαδή) εντός του Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου. Γιατί τότε προγραμματίζει η κυβέρνηση να στείλει για έγκριση στην Κομισιόν το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας.

Εξού και ήδη η πενταμελής δομή υπό το Μαξίμου εργάζεται στην κατεύθυνση προετοιμασίας του master plan αναπροσαρμογής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι ο Αλέξης Πατέλης και ο Μιχάλης Αργυρού συνόδευαν τον Πρωθυπουργό στη σκληρή διαπραγμάτευση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, προχωρώντας και οι ίδιοι σε σημαντικές επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους κατά την τετραήμερη παραμονή τους στις Βρυξέλλες. Επίσης οι δύο υφυπουργοί, Σκυλακάκης και Σκέρτσος, αναμένεται να έχουν τον συνολικό συντονισμό και την επικοινωνία με τα υπουργεία, δεδομένου μεταξύ άλλων ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο αναγνωρίζει τις διαχρονικές στρεβλώσεις της Ελλάδας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, λόγω γραφειοκρατίας, καθυστερήσεων ή λανθασμένων επιλογών.

της Ελένης Ευαγγελοδήμου από Τα Νέα

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: