8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Λυκουρέντζος σε Χαρακόπουλο: Προκαταβολές και εξοφλήσεις για δενδρώδεις καλλιέργειες

Διαβάστε επίσης:

Λοβέρδος για υπόθεση Ανδρουλάκη: “Δεν είναι λόγος για να πάμε σε εκλογές”

«Και εγώ στη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν πρόκειται να πήγαινα να ενημερωθώ....

Η Πανσέληνος του Αυγούστου: Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία

Περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη τη...

Αυξήσεις «φωτιά» σε βασικά είδη διατροφής

Τιμές που καίνε την τσέπη αντικρύζουν μέρα με τη μέρα οι καταναλωτές στα...

«Οι υπερβάσεις που έκανε φέτος ο ΕΛΓΑ για να καλύψει τις πρωτόγνωρες σε έκταση ζημιές σε όλη τη χώρα, αποτελούν σαφές δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της διοίκησης του Οργανισμού για την αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών. Στον φίλο πρόεδρο του ΕΛΓΑ έθεσα το σύνολο των εκκρεμοτήτων από ζημιές στην κατεξοχήν αγροτική περιοχή της χώρας, τον νομό της Λάρισας, ζητώντας την ταχύτερη δυνατή δρομολόγηση των αποζημιώσεων». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Το χρονοδιάγραμμα των εκτιμήσεων και η αναγκαιότητα επίσπευσης των προκαταβολών και των αποζημιώσεων για τις σημαντικές σε έκταση ζημιές στις καλλιέργειες του νομού Λάρισας φέτος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του κυβερνητικού βουλευτή με τον πρόεδρο του Οργανισμού.
Με δεδομένη την αγωνία των αγροτών που εντείνεται όσο πλησιάζει η λήξη του έτους, καθώς θα πρέπει να πληρωθούν οι υποχρεώσεις τους, είτε προς το δημόσιο, είτε προς τους προμηθευτές αγροτικών εφοδίων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι «η έγκαιρη καταβολή προκαταβολών για τις καλλιέργειες που επλήγησαν από τους παγετούς θα δώσει πολύτιμες ανάσες στους πληγέντες αγρότες». Ο Θεσσαλός πολιτικός, πλέον των προκαταβολών στις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, αμύγδαλα και αχλάδια, ζήτησε ενημέρωση για την πορεία των προκαταβολών και στα αμπέλια, καθώς οι μεγάλες ζημιές στην επαρχία Τυρνάβου έχουν φέρει πολλούς αγρότες της περιοχής που έχουν ως κύρια απασχόληση την αμπελουργία, σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική θέση. Επίσης, υπενθύμισε ότι οι παραγωγοί των επιτραπέζιων σταφυλιών crimson έχουν ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές και από τις φθινοπωρινές βροχοπτώσεις, όπως άλλωστε και οι βαμβακοπαραγωγοί. Τέλος, επεσήμανε τις ζημιές από καύσωνα στα φασόλια και τις πατάτες που καλλιεργούνται στην Καλλιπεύκη, την Καρυά και τη Συκαμινέα και ζήτησε να καλυφθούν από τον ΕΛΓΑ.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε αναλυτικά τον κυβερνητικό βουλευτή ότι:
• Για τις δενδρώδεις καλλιέργειες θα υπάρξουν προκαταβολές άλλα και εξοφλήσεις στις δυο πληρωμές του Δεκεμβρίου, εφόσον ολοκληρωθεί η ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος με πορίσματα από τα υποκαταστήματα.
• Για τα αμπέλια εξέφρασε την κατανόησή του τόσο για το μέγεθος της ζημιάς όσο και για την αναγκαιότητα προκαταβολών.
• Όσον αφορά τις ζημιές στα επιτραπέζια αμπέλια Crimson σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί, άλλα σε κάθε περίπτωση θα προηγηθούν οι αποζημιώσεις από τους παγετούς της Άνοιξης.
• Οι εκτιμήσεις στα βαμβάκια έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ στα κάστανα -για λόγους ταχύτητας- προκρίθηκαν εκτιμήσεις συλλογικού χαρακτήρα.
• Σχετικά με τις ζημιές στα φασόλια και τις πατάτες στα τρία χωριά του Ολύμπου, επεσήμανε ότι θα εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή η δυνατότητα για την κάλυψη των ζημιών.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε για την ενημέρωση και ζήτησε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την συντομότερη πληρωμή των προκαταβολών και των αποζημιώσεων για τις ζημίες από τους ανοιξιάτικους παγετούς.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ροή Ειδήσεων

Αυξήσεις «φωτιά» σε βασικά είδη διατροφής

Τιμές που καίνε την τσέπη αντικρύζουν μέρα με τη μέρα οι καταναλωτές στα βασικά προϊόντα.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Για έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, το επόμενο τριήμερο,...

Η Πανσέληνος του Αυγούστου: Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία

Περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα υποδέχονται απόψε το κοινό...

Γιάννης Πανούσης: «Ορθώς η ευθύνη της ΕΥΠ είναι στα χέρια του πρωθυπουργού»

«Αν κάνουμε παιχνίδια κομματικής εκμετάλλευσης σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας» σημείωσε ο καθηγητής...

Λοβέρδος για υπόθεση Ανδρουλάκη: “Δεν είναι λόγος για να πάμε σε εκλογές”

«Και εγώ στη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν πρόκειται να πήγαινα να ενημερωθώ. Σωστά κάνει και δεν πάει»,...

Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία

«Ένας μεγάλος εθνικός στόχος επετεύχθη: Η Ελλάδα επιστρέφει, μετά από 12 χρόνια, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», σημειώνει ο υπουργός...

Στην ίδια κατηγορία: