8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024

Λίμνη Κάρλα: Ρομποτική μέτρηση των νερών της λίμνης

Διαβάστε επίσης:

Στη Λίμνη Κάρλα βρέθηκε την Τρίτη η Υπηρεσία Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να προβεί στην μέτρηση της ποιότητας των επιφανειακών νερών με τη χρήση ρομποτικού σκάφους. Αυτό έγινε σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας -Μαυροβουνίου -Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου- Δέλτα Πηνειού.
Πρόκειται για τηλεχειριζόμενο σκάφος που πραγματοποιεί μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο, το οποίο αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε στο πλαίσιο τετραετούς ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος. Το πλεονέκτημα του νέου εργαλείου έναντι των συμβατικών δειγματοληψιών είναι πολλά, ιδιαίτερα για τον έγκαιρο εντοπισμό πηγών ρύπανσης, δήλωσε στην ΕΡΤ ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ, Στέλιος Σάμιος.
Οι πρώτες ενδείξεις από την πρώτη μέτρηση δείχνουν ότι “τα νερά της λίμνης είναι καθαρά” επεσήμανε ο ερευνητής της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Κατσούρας, σύμφωνα με το ertnews.gr. Ωστόσο, οι μετρήσεις με τη νέα μέθοδο θα συνεχιστούν, ώστε ο Φορέας και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πως διαμορφώνεται η κατάσταση στην λίμνη.
Στη μέτρηση της ποιότητας των νερών της λίμνης, εκτός από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας, με επικεφαλής τον συντονιστή – βιολόγο, Γιάννη Βέργο, παραβρέθηκαν, ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής, Άρης Ψιλοβίκος και η προϊσταμένη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Αποστολία Κατσιούρα.
Στην Ελλάδα το νέο εργαλείο δοκιμάστηκε συστηματικά στη λίμνη Υλίκη, ενώ η λειτουργία του παρουσιάστηκε αε ακόμα 12 σημεία, μεταξύ των οποίων οι λίμνες Μαραθώνα, Παμβώτιδα, Τριχωνίδα, και Δόξα, τα φράγματα Θέρμης και Νίψας, το Δέλτα του Έβρου και οι ποταμοί Ασωπός και Αχελώος.
Σύμφωνα με τον κ. Σάμιο, προϊστάμενο Υπηρεσίας Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ, το σκάφος είναι αυτόματο και τηλεκατευθυνόμενο, με αποτέλεσμα να δίνει πρόσβαση με μικρό κόστος σε πολύ μεγάλες περιοχές. Οι αισθητήρες του είναι ανθεκτικοί και δεν χαλούν εύκολα, προσφέροντας άμεσα μετρήσεις για μια σειρά από παραμέτρους όπως η αγωγιμότητα, το ΡΗ, το διαλυμένο οξυγόνο, η χλωροφύλλη.
“Δεν είναι ένα πλωτό εργαστήριο, είναι ένας ”παρατηρητής” με πολλά “μάτια” που μπορεί να μας δώσει στοιχεία σε πραγματικό χρόνο”, συμπλήρωσε, ο ερευνητής της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Κατσούρας.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: