8.2 C
Karditsa
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι πολίτες δεν ψηφίζουν για το ποιος θα είναι αντιπολίτευση, αλλά ποιος θα είναι κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης:

Το πολιτικό πλαίσιο της νέας προεκλογικής περιόδου, όπως διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στον «Alpha».
 
–Σε κάθε εκλογή η κάλπη είναι άδεια. Και η κάλπη της 25ης Ιουνίου πρέπει να ξαναγεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον οι πολίτες επιθυμούν να επαναβεβαιώσουν την απόφαση που πήραν στις προηγούμενες εκλογές.
Η νέα κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία. Αν το βασικό ζητούμενο των πολιτών είναι να επανεπιβεβαιώσουν τη βούλησή τους για αυτοδύναμη Κυβέρνηση -γιατί γι’ αυτό ψήφισαν ουσιαστικά- πρέπει να ξαναψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία. Να προσέλθουν στην κάλπη της 25ης Ιουνίου και να επανεπιβεβαιώσουν την επιλογή που ήδη έχουν κάνει.
 
–Το πρώτο δίλημμα είναι η αυτοδυναμία. Και δεν επιτρέπεται απολύτως κανένας απολύτως εφησυχασμός. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτοδυναμία την επόμενη μέρα, για να μην  μπλέκουμε ξανά σε περιπέτειες που θα μπορούσαν να προκύψουν αν η Νέα Δημοκρατία δεν είναι αυτοδύναμη.
Οι πολίτες δεν ψηφίζουν για το ποιος θα είναι Αντιπολίτευση, αλλά ποιος θα είναι Κυβέρνηση. Το βασικό ζητούμενο είναι πως θα κυβερνηθεί ο τόπος. Και οι ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις είναι αυτές που μπορούν να κάνουν τις μεγάλες αλλαγές.
 
–Αυτές οι εκλογές είναι δύσκολες και για τη Νέα Δημοκρατία. Η αριθμητική της κάλπης και της ενισχυμένης αναλογικής, ειδικά στην περίπτωση -πολύ πιθανή- που έχουμε παραπάνω κόμματα στη Βουλή, λειτουργεί ώστε να ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας και -αν έχουμε εφτά ή και οκτώ κόμματα στη Βουλή- να πλησιάζει ουσιαστικά το ποσοστό το οποίο πήραμε. Άρα οι πολίτες που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να κάνουν την ίδια επιλογή  που  έκαναν στην προηγούμενη κάλπη.
 
–Είναι μεγάλη επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας η αύξηση των ποσοστών της  στις «λαϊκές συνοικίες» της Αθήνας. Οι άνθρωποι του μόχθου ψήφισαν για τις δουλειές τους, τις οικογένειές τους, τα εισοδήματά τους. Στοχεύουμε σε μία κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, Και αυτό το άκουσαν και το είδαν οι πολίτες. Είδαν ότι και στις δύσκολες εποχές της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης η Κυβέρνηση έστρεψε την προσοχή της στους πιο αδύναμους. Στόχος μας για τη δεύτερη τετραετία, θα  είναι ανάπτυξη με λιγότερες ανισότητες. Κάναμε τα πρώτα βήματα και είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι αυτό οι πολίτες το αναγνώρισαν.
 
–Κέρδισε ο πολιτικός διάλογος. Νικήθηκε η τοξικότητα, η χυδαιότητα. Έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος θυμού και οργής που άνοιξε από το 2010. Κέρδισε σε ωριμότητα συνολικά η κοινωνία. Καταφέραμε να αλλάξουμε ουσιαστικά το υπόδειγμα της πολιτικής συμπεριφοράς. Και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, αναγνωρίζοντας ότι έχουμε ακόμα μεγάλα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε.  Ηττήθηκε το υπόδειγμα πολιτικής, το οποίο στηρίχθηκε σε fake news, σε τοξικότητα, σε προσωπικές επιθέσεις, στη λογική ότι «οι αντίπαλοί μας είναι οι εχθροί μας» και ότι «πρέπει να τους εξαφανίσουμε, να τους εξουδετερώσουμε, να τους θάψουμε τρία μέτρα κάτω από τη γη».
 
–Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν είναι ανεξέλεγκτες. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη σε θέματα συμπεριφοράς. Έτσι έχω πορευτεί σε όλη μου την πολιτική διαδρομή, δεν θα αλλάξω τώρα. Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου ούτε ψήγμα αλαζονείας ή αυταρέσκειας. Και το ίδιο προφανώς αφορά και όλα τα στελέχη. Έχω αναγνωρίσει τα λάθη μου και έχω δείξει έμπρακτα ότι μπορώ να τα διορθώνω.
 
–Υπάρχει ένα κομμάτι πολιτών που τοποθετούνται σε κόμματα εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας. Αν έχουν πραγματικές πατριωτικές ευαισθησίες, να δουν ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και ποιοι είναι οι πατριώτες της θεωρίας και στα λόγια. Στα θέματα που απασχολούν συχνά αυτούς τους ψηφοφόρους -θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, προστασίας των συνόρων- πιστεύω ότι τα καταφέραμε. Να αναλογιστούν αν αξίζει πραγματικά να δώσουν την ψήφο τους σε κόμματα τα οποία δεν έχουν δοκιμαστεί, κόμματα διαμαρτυρίας που ουσιαστικά δεν έχουν να εισφέρουν πολλά στη διακυβέρνηση της χώρας ή αν θέλουν να συνταχθούν με ένα μεγάλο πατριωτικό προοδευτικό μέτωπο το οποίο έχει αποδείξει στην πράξη πως αντιλαμβάνεται τον υπεύθυνο πατριωτισμό.
 
–Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει και ως Κυβέρνηση και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Έβλεπε μία Ελλάδα που υπήρχε μόνο στο  φαντασιακό κόσμο του. Από τον κ. Ανδρουλάκη ακούμε απίστευτες γενικότητες, καμία εξειδίκευση, έναν πολύ επιδερμικό λόγο. Η εντύπωση που δίνει το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη είναι ότι θέλει να γυρίσει στο ’80, μόνο που είμαστε στο 2023.
 
–Θα γυρνάω ξανά την Ελλάδα. Και αυτή είναι και η απαίτηση που έχω από όλα τα στελέχη μας. Θα αξιολογήσω πάρα πολύ προσεκτικά τη δουλειά που θα κάνουν όλα τα στελέχη και έχω την απαίτηση να τρέξουν εξίσου πολύ για το κόμμα όπως έτρεξαν και για τους εαυτούς τους.
 
–Εφόσον επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης θα έχουμε λάβει μία πολύ ισχυρή εντολή να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Έμφαση στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου με καλύτερους μισθούς. Μείωση της ανεργίας. Στοχευμένη μείωση της φορολογίας. Περισσότερες επενδύσεις. Μεγαλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Έμφαση στην υγεία, την παιδεία, το κοινωνικό κράτος, τη δικαιοσύνη.
 
–Δεν ξεχνώ τίποτα το οποίο πήγε λάθος. Ούτε θεωρώ ότι ο εκλογές είναι μια εξ ορισμού «κολυμβήθρα» στην οποία ξεπλενόμαστε για ό,τι μπορεί να έχει γίνει λάθος. Αυτό θα ήταν ένδειξη αλαζονείας.

Ροή Ειδήσεων

Στη Θεσσαλία Ολλανδοί επιστήμονες για την εκπόνηση σχεδίου αποκατάστασης στις πλημμυρισμένες περιοχές

Ειδικοί επιστήμονες της ολλανδικής εταιρίας HVA Ιnternational από την οποία η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να καταρτίσει σχέδιο αποκατάστασης...

Πρόγραμμα διανομής εμφιαλωμένου νερού από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Το πρόγραμμα διανομής εμφιαλωμένου νερού από το Επιμελητήριο Μαγνησίας για την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου έχει ως εξής: Γέφυρα Αγ....

ΔΕΥΑ Τεμπών: Που είναι κατάλληλο το νερό στο Δήμο

Η ΔΕΥΑ Τεμπών έκανε την παρακάτω ανακοίνωση: «Η υπηρεσία της ΔΕΥΑ Τεμπών, προέβη σε...

Πρόεδρος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών: Ζητά από την Κομισιόν άμεσα μέτρα για τη Θεσσαλία

Επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πέντε Επιτρόπους, ζητώντας "έκτακτα και επείγοντα μέτρα" για την ανακούφιση...

Μητσοτάκης για κλιματική κρίση: Παγκόσμια συμμαχία με έμφαση στην προσαρμογή

Η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό και το Κυπριακό στο επίκεντρο των όσων είπε ο Πρωθυπουργός από το βήμα...

Τράπεζα Πειραιώς: Αίτημα για πέμπτη δόση ύψους €300 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

H Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε αίτημα λήψης της πέμπτης δόσης κεφαλαίων, ύψους €300 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και...

Στην ίδια κατηγορία: