8.2 C
Karditsa
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Κτηματολόγιο: Παγώνουν τα πρόστιμα αλλά και οι αδήλωτες περιουσίες

Διαβάστε επίσης:

Παγώνουν έως το τέλος του 2022 τα πρόστιμα στο Κτηματολόγιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν δήλωσαν ακόμη την ακίνητη περιουσία τους έχουν στη διάθεσή τους 18 μήνες για να το κάνουν.

Αυτό προβλέπεται με τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κατατέθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με πηγές από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η παράταση προωθείται ένεκα της μακράς περιόδου αναστολής λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, εντός της οποίας οι ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δηλώσεων στα Γραφεία Κτηματογράφησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται δημοσίευμα των Νέων, στο νέο σχέδιο νόμου (σχετικά με την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κτηματολογίου) εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μην καταβληθούν αυτά τα πρόσημα αλλά να μπουν άλλου είδους περιορισμοί. Για παράδειγμα, να μην μπορεί να γίνει καμία μεταβίβαση αν το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

- Advertisement -

Ηδη, η τροπολογία που κατατέθηκε το περασμένο Σάββατο δίνει μια… πρόγευση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Ετσι, σύμφωνα με την τροπολογία, από εδώ και πέρα απαγορεύεται κάθε συναλλαγή καθώς και η έκδοση οικοδομικής άδειας για τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο.

Στο μεταξύ, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξετάζουν μια σειρά από μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κτηματολόγιο. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα, υπάρχουν 200.000 ενστάσεις που λιμνάζουν στα συρτάρια των Επιτροπών Ενστάσεων και μπλοκάρουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μόνο από το καλοκαίρι του 2019 έως σήμερα, που τρέχει το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης, οι ενστάσεις έφτασαν τις 60.000. Από αυτές (δηλαδή τις 60.000) μία στις τέσσερις ενστάσεις αφορά τον Δήμο Αθηναίων.

Προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν μια σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, ειδική δαπάνη για τις συνεδριάσεις, εξαίρεση των αμοιβών των Επιτροπών Ενστάσεων από τη νομοθεσία περί αμοιβών συλλογικών οργάνων, συνεδρίαση των Επιτροπών μέσω τηλεδιάσκεψης κ.ά.

Επιπλέον, με το νέο σχέδιο νόμου το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα (και ήδη έχει παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2021) προβλέπεται η κτηματογράφηση να ολοκληρώνεται πριν από την έκδοση των αποφάσεων των Επιτροπών Υποθέσεων Κτηματογράφησης.

Διευκρινίζεται πως όλες οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις επί της αίτησης θα κατατίθενται στις προβλεπόμενες προθεσμίες και θα εκδικάζονται κανονικά, ενώ για πρώτη φορά στο κτηματολογικό φύλλο κάθε ακινήτου θα αναγράφονται οι εκκρεμότητες ως προς τα δικαιώματα (αιτήσεις και αντίθετες απόψεις).

Εκτός από το πάγωμα των προστίμων, η τροπολογία εισάγει – και – ρυθμίσεις για την επίσπευση της κτηματογράφησης και του ανοίγματος των νέων Κτηματολογικών Γραφείων. Ειδικότερα, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αντιμετωπίζουν, κατά κύριο λόγο, τις αυξημένες ανάγκες στελέχωσης των Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα.

Ετσι, για παράδειγμα, δίνεται εκ νέου η δυνατότητα στους άμισθους υποθηκοφύλακες να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο Κτηματολόγιο ενώ παράλληλα παρέχεται στο Κτηματολόγιο ευελιξία στην αξιοποίηση των υπαλλήλων του μέσω μετακινήσεων μεταξύ των επιμέρους υπηρεσιών του.
πηγή: tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Ο Δ. Τρικκαίων συγκεντρώνει παιχνίδια για παιδιά οικογενειών με δυσχέρειες

Μπορεί η πανδημία να διέκοψε τη δράση, αλλά ο Δήμος Τρικκαίων συνεχίζει να στηρίζει παιδιά οικογενειών με οικονομικές...

Χρ. Τριαντόπουλος: Οι καστανοπαραγωγοί του Πηλίου αποζημιώθηκαν για πέρυσι με 710.000 ευρώ- Και φέτος θα συνεχιστεί η στήριξη του κράτους

Σε συνέχεια σχετικής συνεργασίας, αλλά και πρόσκλησης από τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022, ο Υφυπουργός...

Νίκαια: Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου ενημερωτική ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ

Ενημερωτική ημερίδα για τη Νέα ΚΑΠ διοργανώνεται την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας από τη Γενική...

Τα τσιπουράδικα του Βόλου και η ιστορία τους

Όταν κάποιος επισκέπτεται τον Βόλο, το πρώτο του ερώτημα είναι πλέον κλασσικό: «Πού να πάω για τσίπουρο; Τι...

Θανάσης Παιδής στην 6η Ανάβαση Ελασσόνας: Διοργάνωση – θεσμός που ανοίγει τις πύλες της εξωστρέφειας

Ιδιαίτερα σημαντική και εξόχως επιτυχημένη ήταν η διοργάνωση της 6ης Ανάβασης Ελασσόνας, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό...

Συνάντηση εργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Καρδιτσιωτών οινοπαραγωγών

Συνεχίζονται οι συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Γιάννη Μπουτίνα με Θεσσαλούς οινοποιούς στο πλαίσιο του νέου αγροτουριστικού σχεδίου της Περιφέρειας « Δρόμοι του...

Στην ίδια κατηγορία: