8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Κώστας Τσιάρας: Ισχυροποιείται σταθερά η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της Δικαιοσύνης

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Για έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, κυρίως τις μεσημεριανές και...

Λοβέρδος για υπόθεση Ανδρουλάκη: “Δεν είναι λόγος για να πάμε σε εκλογές”

«Και εγώ στη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν πρόκειται να πήγαινα να ενημερωθώ....

Γιάννης Πανούσης: «Ορθώς η ευθύνη της ΕΥΠ είναι στα χέρια του πρωθυπουργού»

«Αν κάνουμε παιχνίδια κομματικής εκμετάλλευσης σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας θα είμαστε άξιοι της...

Για σημαντική βελτίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς της ελληνικής Δικαιοσύνης έκανε λόγο ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας στην ομιλία στο πλαίσιο των εργασιών του 1ου Φόρουμ Ακεραιότητας που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Κύριο συστατικό για την εμπέδωση της Διαφάνειας είναι η Δικαιοσύνη. Είναι το αίσθημα της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς της, οι οποίοι εξασφαλίζουν την τήρηση των Κανόνων Δικαίου», τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια «η Δικαιοσύνη, σταθερά, αποκαθιστά το κύρος της», κάτι που αποτυπώνεται, άλλωστε στις διεθνείς εκθέσεις για το εθνικό σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσιάρας:

- Advertisement -

Το επίπεδο της αντίληψης για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης έχει αυξηθεί πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το 55% των πολιτών εκλαμβάνουν το επίπεδο της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης ως καλό ή πολύ καλό, ποσοστό που αυξήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος (53%).

Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 61% έναντι 53% την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που αποτυπώνει τη συμβολή της Δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια στη βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος.

Παράλληλα ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία δύο χρόνια στην κατεύθυνση της εμπέδωσης της Διαφάνειας.

Μεταξύ των ρυθμίσεων αυτών όπως τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης περιλαμβάνονται:

Η άμεση επαναφορά του κακουργηματικού χαρακτήρα της ενεργητικής δωροδοκίας, που είχε υποβαθμιστεί σε απλό πλημμέλημα από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο όλων των συστάσεων της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του ΟΟΣΑ (GRECO) στο Ν. 4855/2021 για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που αφορούν στην εμπέδωση της Διαφάνειας.

Η ψηφιοποίηση του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης με την καθιέρωση και του ηλεκτρονικού φακέλου με την οποία διασφαλίζεται η αυθεντικότητα και η ακεραιότητα των δικογράφων.

Η ενίσχυση της έννοιας της λογοδοσίας και της αξιοκρατίας εντός του δικαστικού συστήματος, με τον νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων.

Στην ίδια κατεύθυνση, τόνισε ο κ. Τσιάρας, κινείται και το Νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών, που ψηφίστηκε μόλις χθες με ευρεία πλειοψηφία από το Ελληνικό Κοινοβούλιο καθώς και ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών, με τον οποίο θα εισαχθεί ένα νέο πλαίσιο για την εξέλιξη, την αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών και τον πειθαρχικό τους έλεγχο.

«Γιατί είναι όλα αυτά τόσο σημαντικά; Γιατί η διαφάνεια και η λογοδοσία δεν είναι έννοιες σημαντικές μόνο για την προστασία των έννομων αγαθών και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Είναι επίσης πολύ σημαντικές για τη λειτουργία της οικονομίας», υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, επικαλούμενος διεθνείς μελέτες σύμφωνα με τις οποίες το 93% των μεγάλων επιχειρήσεων εξετάζει συστηματικά τις συνθήκες που σχετίζονται με το Κράτος Δικαίου στις χώρες στις οποίες επενδύει.

«Επομένως καταλήγοντας θα σας έλεγα πως η Δικαιοσύνη έχει καταγράψει τη δική της συμβολή τα τελευταία δύο χρόνια για τους ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφενός με την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου και αφετέρου με ειδικότερες ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, που τη έχουν μετατρέψει σε ισχυρό μοχλό κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Τσιάρας.
Πηγή: tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Αυξήσεις «φωτιά» σε βασικά είδη διατροφής

Τιμές που καίνε την τσέπη αντικρύζουν μέρα με τη μέρα οι καταναλωτές στα βασικά προϊόντα.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Για έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, το επόμενο τριήμερο,...

Η Πανσέληνος του Αυγούστου: Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία

Περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα υποδέχονται απόψε το κοινό...

Γιάννης Πανούσης: «Ορθώς η ευθύνη της ΕΥΠ είναι στα χέρια του πρωθυπουργού»

«Αν κάνουμε παιχνίδια κομματικής εκμετάλλευσης σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας» σημείωσε ο καθηγητής...

Λοβέρδος για υπόθεση Ανδρουλάκη: “Δεν είναι λόγος για να πάμε σε εκλογές”

«Και εγώ στη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν πρόκειται να πήγαινα να ενημερωθώ. Σωστά κάνει και δεν πάει»,...

Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία

«Ένας μεγάλος εθνικός στόχος επετεύχθη: Η Ελλάδα επιστρέφει, μετά από 12 χρόνια, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», σημειώνει ο υπουργός...

Στην ίδια κατηγορία: