Είναι αλήθεια ότι σε αυτή την ανοδική κούρσα των θετικών κρουσμάτων του κορωνοϊού στην χώρα (που δεν είναι πολλά ούτε σε εθνικό επίπεδο), η Λάρισα και η Θεσσαλία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ουραγοί, κάτι που είναι εξόχως θετικό για την περιοχή μας. Το ερώτημα είναι όμως πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση αυτή, μέχρι στιγμής βέβαια.
Καταρχήν δεκάδες δείγματα για κορωνοϊό βγαίνουν αρνητικά κάθε ημέρα και η εικόνα σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ότι αρκετοί ακόμη στην περιοχή μας έχουν γρίπη. Την ίδια ώρα αυτή η δειγματοληψία φανερώνει και κάτι ακόμη πιο θετικό. Φαίνεται ότι ο κορωνοϊός ίσως έχει χαμηλή διασπορά στην κοινότητα και έτσι πρέπει να παραμείνει αν εμείς μείνουμε σπίτι. Επίσης τα θετικά κρούσματα που έχουμε, οι γιατροί τα χαρακτηρίζουν ως «εισαγόμενα», δηλαδή έφεραν τον κορωνοϊό στην περιοχή μετά από κάποια μετακίνησή τους.
Τι φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το θετικό προφίλ προς τον κορωνοϊό -οι λοιμωξιολόγοι του Πανεπιστημιακού που είναι στην πρώτη γραμμή- θέλουν να το κρατήσουν πάση θυσία. Είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς των τελευταίων εβδομάδων.
Όμως φαίνεται ότι κάποιοι που διαμένουν στην Αθήνα- όπως είπε και χθες στο νέο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός- πάνε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας που είτε είναι το πατρικό τους είτε το εξοχικό τους. Επίσης υπάρχει και η πληροφορία ότι αρκετοί είναι αυτοί που έρχονται στην χώρα μας από την Αγγλία το επόμενο τριήμερο. Αυτές οι μετακινήσεις προβληματίζουν τους λοιμωξιολόγους της περιοχής μας, όπως και την κυβέρνηση που έχει και τον κεντρικό σχεδιασμό αλλά και την ευθύνη των όποιων αποφάσεων για πιο σκληρά μέτρα στο επίπεδο των μετακινήσεων. O Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο χθεσινό διάγγελμά του σε αυτές τις μετακινήσεις δίνοντας και ένα μήνυμα για τις προθέσεις της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες αν δείξει ότι η κατάσταση ξεφεύγει. «Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.
Ακολουθούμε μοντέλο Ταϊβάν για την είσοδο στη χώρα;
Ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου σε συνέντευξή του στη έντυπη larissanet ήταν από τους πρώτους που αναφέρθηκαν στο πετυχημένο παράδειγμα της Ταϊβάν που ο ταξιδιώτης συμπληρώνει μια φόρμα με τα στοιχεία του μπαίνοντας στη χώρα. Αυτή η φόρμα περνά στο ηλεκτρονικό σύστημα και την έχουν πλέον και τα νοσοκομεία της χώρας. Η μέθοδος αυτή περιόρισε σημαντικά την εξάπλωση του κορωνοϊού. Στην χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι οι ταξιδιώτες- ακόμη και Έλληνες- μπαίνοντας στη χώρα θα συμπληρώνουν μια φόρμα και αυτόματα θα μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα. Μπορεί να μην αναφέρθηκε στην Tαϊβάν αλλά φαίνεται ότι η κυβέρνηση καλώς υιοθετεί το συγκεκριμένο μοντέλο. Το ζήτημα είναι αν αυτή η φόρμα με τις πολύ σημαντικές πληροφορίες θα φτάνει έγκαιρα και ηλεκτρονικά σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της χώρας, όταν κάποιος ταξιδιώτης βρεθεί θετικός σε κορωνοϊό και πρέπει να αντιμετωπιστεί από ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
Πηγή: Larissanet.gr