8.2 C
Karditsa
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν οι αγρότες της Φαρκαδόνας για τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση

Διαβάστε επίσης:

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι καταγραφές και οι εκτιμήσεις του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες που έχουν πληγεί και να καταβληθούν άμεσα οι προκαταβολές αποζημίωσης στους πληγέντες από τις ολοκληρωτικές καταστροφές από τις χαλαζοπτώσεις στο Δήμο Φαρκαδόνας ζητούν με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναλυτικά:

«Ολοκληρωτικές καταστροφές έχουν υποστεί οι βιοπαλαιστές αγρότες σε διάστημα μιας βδομάδας, μεταξύ Σαββάτου 19 και Κυριακής 20 Ιουνίου από τις χαλαζοπτώσεις που επικράτησαν σε πολλές τοπικές κοινότητες του Δήμου Φαρκαδόνας.

- Advertisement -

Χιλιάδες στρέμματα με πεπόνι – καρπούζι, βαμβάκι – καλαμπόκι – σιτηρά – κηπευτικά – αμπέλια – τριφύλλι κ.ά. έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ βρίσκονταν στο στάδιο ανάπτυξης και συγκομιδής. Επίσης από το “μπουρίνι” που επικράτησε μεγάλες είναι και οι ζημιές σε θερμοκήπια παραγωγής κηπευτικών.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες βρίσκονται σε μεγάλη απόγνωση, αφού από την μια αντιμετωπίζουν την καταλήστευσή τους από τους μεσάζοντες μεγαλεμπόρους, βιομήχανους και τράπεζες, αλλά και τις συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της ΕΕ (εξευτελιστικές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, αυξημένο κόστος παραγωγής, υπέρογκα ασφάλιστρα στον ΕΦΚΑ – ΕΛΓΑ – φοροληστεία κλπ.), από την άλλη είδαν τους κόπους μιας χρονιάς να καταστρέφονται αφήνοντάς τους χωρίς παραγωγή και εισόδημα με τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος -ασφαλιστικά ταμεία ΕΦΚΑ – ΕΛΓΑ- και τις Τράπεζες να τρέχουν και να βρίσκονται με τον κίνδυνο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών των περιουσιών τους, χωρίς καμιά κρατική στήριξη και προστασία στις καλλιέργειες, στο εισόδημα και στην περιουσία τους.

Ο ΕΛΓΑ, ενώ επιβάλλει στους καλλιεργητές υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν καλύπτει το σύνολο των καταστροφών. Όσοι αγρότες πλήττονται, αν και όταν αποζημιωθούν, θα αποζημιωθούν καθυστερημένα με το ποσό αποζημίωσης να υπολείπεται κατά πολύ από το μέγεθος της ζημιάς.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι καταγραφές και οι εκτιμήσεις του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες που έχουν πληγεί.

Την άμεση καταβολή προκαταβολής στους πληγέντες για τις ζημιές. Να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις.

Να γίνει αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% άμεσα και δίκαια από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, παίρνοντας υπ’ όψιν τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί. Καμία σκέψη για είσοδο ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και καμία αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ.

Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, εφορία, ΔΕΚΟ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κ.ά. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή και εισόδημα.

Να υλοποιηθούν με κρατική ευθύνη έργα αντιχαλαζικής – αντιπλημμυρικής – αντιπαγετικής προστασίας».
Πηγή: 902.gr

Ροή Ειδήσεων

Ο Δ. Τρικκαίων συγκεντρώνει παιχνίδια για παιδιά οικογενειών με δυσχέρειες

Μπορεί η πανδημία να διέκοψε τη δράση, αλλά ο Δήμος Τρικκαίων συνεχίζει να στηρίζει παιδιά οικογενειών με οικονομικές...

Χρ. Τριαντόπουλος: Οι καστανοπαραγωγοί του Πηλίου αποζημιώθηκαν για πέρυσι με 710.000 ευρώ- Και φέτος θα συνεχιστεί η στήριξη του κράτους

Σε συνέχεια σχετικής συνεργασίας, αλλά και πρόσκλησης από τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022, ο Υφυπουργός...

Νίκαια: Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου ενημερωτική ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ

Ενημερωτική ημερίδα για τη Νέα ΚΑΠ διοργανώνεται την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας από τη Γενική...

Τα τσιπουράδικα του Βόλου και η ιστορία τους

Όταν κάποιος επισκέπτεται τον Βόλο, το πρώτο του ερώτημα είναι πλέον κλασσικό: «Πού να πάω για τσίπουρο; Τι...

Θανάσης Παιδής στην 6η Ανάβαση Ελασσόνας: Διοργάνωση – θεσμός που ανοίγει τις πύλες της εξωστρέφειας

Ιδιαίτερα σημαντική και εξόχως επιτυχημένη ήταν η διοργάνωση της 6ης Ανάβασης Ελασσόνας, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό...

Συνάντηση εργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Καρδιτσιωτών οινοπαραγωγών

Συνεχίζονται οι συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Γιάννη Μπουτίνα με Θεσσαλούς οινοποιούς στο πλαίσιο του νέου αγροτουριστικού σχεδίου της Περιφέρειας « Δρόμοι του...

Στην ίδια κατηγορία: