8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Καρδίτσα: Έναρξη εργασιών για το τριήμερο συνέδριο με θέμα «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η εποχή του»

Διαβάστε επίσης:

Άρχισαν την Τρίτη το απόγευμα οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου με θέμα «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η εποχή του» που οργανώνουν, έως την 1η Ιουλίου, ο Δήμος Μουζακίου και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

- Advertisement -

Το Συνέδριο, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Mouzaki Palace» στο Μουζάκι στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, (με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας λόγω κορονοϊού), περιλαμβάνει 46 συνολικά εισηγήσεις που θα αναπτύξουν καταξιωμένοι ομιλητές (συγγραφείς, ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου και διδάκτορες) από όλη την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Αντώνης Αντωνίου ανέπτυξε τους στόχους του συνεδρίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

“Το συνέδριο έχει ως στόχο να αναδείξει πτυχές της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και των επιδράσεών τους στην νεοελληνική κοινωνία που είτε δεν έχουν ερευνηθεί είτε υπάρχει η ανάγκη βελτίωσης ή επαναδιατύπωσης θέσεων και ερωτημάτων γύρω από αυτά. Επιδίωξή μας είναι η ερμηνεία υπό το πρίσμα σύγχρονων ερμηνευτικών εργαλείων που υιοθετεί η ιστορική έρευνα. Επίκεντρο του προβληματισμού μας η δράση ενός από τους μεγαλύτερους ήρωες της επανάστασης του 1821. Οι προσλήψεις της μνήμης του στην νεοελληνική κοινωνία και οι ανασημασιοδοτήσεις της περιλαμβάνονται στις θεματικές του συνεδρίου. Θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να ενταχθεί στην προβληματική του συνεδρίου και η επίδρασή της μορφής του Καραϊσκάκη όχι μόνο στην νεοελληνική κοινωνία γενικά αλλά και στην τοπική πολιτιστική ταυτότητα. Γι’ αυτό δώσαμε τον λόγο και σε ερευνητές οι οποίοι λειτουργούν έξω από θεσμούς κινούμενοι από προσωπική αγάπη και πάθος για την τοπική ιστορία”. Μιλώντας για την προσωπικότητα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ο διδάκτωρ Οικονομικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Σορβόννης και συνεργάτης ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Αντωνίου, επίσης επεσήμανε:

“Η ιστορική αναζήτηση γύρω από την ζωή της πολυσχιδούς προσωπικότητας του Γεωργίου Καραϊσκάκη ενός διαπρεπούς τέκνου της εποχής του, μιας εποχής μετάβασης που ατσαλώθηκε μέσα από τις ποικίλες πιέσεις και προκαταλήψεις που υφίστατο μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε ότι ο προβληματισμός του συνεδρίου θα οδηγήσει σε μια κριτική βιογραφία του Καραϊσκάκη μια μελέτη που να αναδεικνύει τις τομές και τις συνήθειες του βίου του και την νοοτροπία των ανδρών που σήκωσαν τα όπλα ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Ανδρών που κινήθηκαν όχι αβασάνιστα μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας δρώντας στο μεταίχμιο μιας εποχής και μέσα από το μέγεθος και την σκληρότητα της σύγκρουσης μετεξελίχθηκαν και έπαιξαν ένα σημαντικό εθνικό ρόλο. Γνωρίζουμε ότι οι ερευνητές του συνεδρίου μας ξεκινούν από διαφορετικές θεωρητικές αφετηρίες, έχουν διαφορετικές προσλήψεις ιστορικής παιδείας και ενστερνίζονται διαφορετικά μοντέλα ερμηνείας. Δεν πιστεύουμε όμως στον μονομερή προβληματισμό και συντείνουμε στην προώθηση ενός γόνιμου και δημιουργικού διαλόγου μέσα στην επιστημονική κοινότητα ώστε να αναδειχθούν μέσα από τις ανακοινώσεις οι τάσεις και οι προβληματισμοί που γεννούνται στην ιστορική σκέψη”.

Πιο πριν έγινε η κήρυξη έναρξης των εργασιών του συνεδρίου από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων, ενώ παρουσιάστηκαν και οι παρακάτω εισηγήσεις:

-Μνήμη της Επανάστασης και η αμφιθυμία για τους οπλαρχηγούς: Οι συνδηλώσεις των απεικονιστικών πηγών για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, από την Κατερίνα Π. Μπρέγιαννη, Διευθύντρια Ερευνών, Κ.Ε.Ι.Ν.Ε. Ακαδημίας Αθηνών.

  • Η μεταστροφή του Καραϊσκάκη από «διάβολο» σε «άγγελο» και ο άτακτος εθνικός στρατός του Εικοσιένα, από τον Διονύση Τζάκη, Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας/Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
  • Γεώργιος Καραϊσκάκης και Οδυσσέας Ανδρούτσος: βίοι παράλληλοι, ταυτότητες υβριδικές σε εποχές συγκρότησης του ηρωισμού, από τον Αντώνη Σμυρναίο, Αναπλ. Καθηγητή Νεοελληνικής Ιστορίας, Ιστορίας της Ν. Εκπαίδευσης και Διδακτικής της Ιστορίας, Π.Τ.Δ.Ε., Παν. Θεσσαλίας.
    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: