8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Καλοκαιρινές δραστηριότητες ανάγνωσης και δημιουργικότητας

Διαβάστε επίσης:

Τέλος τα μπλόκα: Πράσινο φως από ΕΕ για αλλαγές στην ΚΑΠ

«Με το κεφάλι ψηλά και με περηφάνια επιστρέφουν με τα τρακτέρ στα χωριά τους οι αγρότες συνεχίζοντας...

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Νέα τουριστική δυναμική με το Γεωπάρκο Μετεώρων-Πύλης

Σημαντική νέα τουριστική δυναμική αναμένεται να δημιουργήσει σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας το Γεωπάρκο Μετεώρων - Πύλης,...

Καθαριότητα: στοχευμένες παρεμβάσεις στις συνοικίες του Δήμου Τρικκαίων

Με συνεχείς παρεμβάσεις από συνεργεία της Δ/νσης Ανταποδοτικών Υπηρεσιών, ο Δήμος Τρικκαίων αυξάνει...

Με άλλες τρεις όμορφες δράσεις, συνεχίστηκαν της Τρίτη 21 Ιουλίου, οι Καλοκαιρινές Δραστηριότητες Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

- Advertisement -

Ο διάσημος Γάλλος ζωγράφος Ανρι Ματίς και τα περίφημα κολλάζ του, ήταν το θέμα μας στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου». Διαβάσαμε το πολύ όμορφο βιβλίο της Samantha Friedman «ο κήπος του Matisse» από τις εκδόσεις Μέλισσα και στη συνέχεια με πολύχρωμα κομμάτια χαρτί, το κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του μοναδικό κολλάζ, για να «καλύψει» κάποιο λεκέ στο τοίχο του δωματίου του, όπως έκανε και ο διάσημος καλλιτέχνης!!!

Μάθαμε όμως και για την οικονομία των υλικών, αφού τα ρεταλάκια που μας περίσεψαν, δεν τα πετάξαμε, αλλά φτιάξαμε μ’ αυτά ένα πανέμορφο ομαδικό κολλάζ για να στολίσουμε τη βιβλιοθήκη μας!!!

Τις δικές τους ιστορίες έπλασαν τα παιδιά, στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου», για κόσμους τωρινούς και αυτούς που θα έρθουν στο άμεσο μέλλον. Είναι εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα χτίζουν μια πολιτεία με φαντασία, ήχους, λέξεις και ανοίγουν παράθυρα στην απέραντη θάλασσα. Πότε, που, ποιος, πως, γιατί… στο τέλος.

Τα ζάρια του Rory λένε ιστορίες με τους αμέτρητους συνδυασμούς εικόνων, η ελεύθερη σκέψη των παιδιών πλάθει μύθους. Η πορεία της ιστορίας μοιάζει με το πέταγμα του χαρταετού . Το αισιόδοξο μήνυμα της σημερινής δράσης είναι πως το μυαλό των παιδιών δεν πνίγεται στα ρηχά νερά της λακκούβας, αλλά κολυμπάει στην ανοιχτή θάλασσα και οι σκέψεις τους φωτίζουν τη νύχτα!!!

Τις συγκεκριμένες δράσεις σχεδίασε η κοινωνιολόγος Κυρία Ειρήνη Βοκοτοπούλου για το πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα» και τις καλοκαιρινές εκστρατείες που οργάνωνε το Future Library.

Παιχνίδια στο νερό ήταν η σημερινή δράση στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα». Τα παιδιά άκουσαν το όμορφο παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Ο Τριγωνοψαρούλης» από τις εκδόσεις Πατάκη και στη συνέχεια με τα αυτοσχέδια καλάμια που φτιάξαμε ψάρεψαν σε μια μικρή πισίνα, προσπαθώντας να βγάλουν όσο περισσότερα ψάρια μπορούσαν, ώστε να πάρουν τους πόντους που αναλογούσαν και να βγάλουν τον νικητή – ψαρά της ημέρας!!!

Την Τετάρτη 22 Ιουλίου, θα γίνουν τρεις δράσεις, στις παρακάτω παιδικές βιβλιοθήκες:

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» – Η Υπόσχεση. Διαβάζουμε το πολύ όμορφο βιβλίο της Anna Conomos «Η υπόσχεση» από τις εκδόσεις Ποταμός, για τη φιλία δύο κοριτσιών, μιας Ελληνίδας και μιας Τουρκάλας στη Σμύρνη μιας άλλης εποχής…

Με αφορμή την ιδιαίτερη εικονογράφηση του βιβλίου από την Ντανιέλα Στματιάδη, τα παιδιά δίνουν χρώμα σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες της εποχής των… παππούδων τους!!!

Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» – Ίχνη σε αλεύρι και νερό. Με απλά καθημερινά υλικά και τρόφιμα, όπως ένα σακουλάκι αλεύρι, μια λεκάνη με νερό και μερικά φασόλια, παίζουμε με τα παιδιά τα πιο διασκεδαστικά καλοκαιρινά παιχνίδια!!!

Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» – Ίχνη πάνω στο ύφασμα

Πολύχρωμα υφάσματα ράβονται και πλέκονται με νήμα, επιδέξια από τα χεράκια των παιδιών. Δίνουν έτσι τη δική τους ερμηνεία στην έννοια του ράβε – ξήλωνε!!!

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!

Ροή Ειδήσεων

Τέλος τα μπλόκα: Πράσινο φως από ΕΕ για αλλαγές στην ΚΑΠ

«Με το κεφάλι ψηλά και με περηφάνια επιστρέφουν με τα τρακτέρ στα χωριά τους οι αγρότες συνεχίζοντας το αγώνα επιβίωσης με άλλες...

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Νέα τουριστική δυναμική με το Γεωπάρκο Μετεώρων-Πύλης

Σημαντική νέα τουριστική δυναμική αναμένεται να δημιουργήσει σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας το Γεωπάρκο Μετεώρων - Πύλης, το οποίο καλύπτει μια έκταση...

Καθαριότητα: στοχευμένες παρεμβάσεις στις συνοικίες του Δήμου Τρικκαίων

Με συνεχείς παρεμβάσεις από συνεργεία της Δ/νσης Ανταποδοτικών Υπηρεσιών, ο Δήμος Τρικκαίων αυξάνει την προσπάθεια να διατηρούνται καθαρές...

Και στον Δ. Τρικκαίων η ετήσια έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για γεωργούς – κτηνοτρόφους

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) κατά το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου 2024...

Η κυβέρνηση προχωρά το έργο του φράγματος του Ενιπέα στη Σκοπιά

Την Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές...

Δίκτυο Μεντόρων στην Καρδίτσα

Μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, με την υποστήριξη της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. Τη δημιουργία Δικτύου Μεντόρων...

Στην ίδια κατηγορία: