8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ιανός: Πέντε οι παράγοντες της βιβλικής καταστροφής στην Καρδίτσα

Διαβάστε επίσης:

Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους μέχρι τώρα από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός» από τη χώρα μας. Πρόκειται για μία ηλικιωμένη γυναίκα που διέμενε στο χωριό Βασιλί των Φαρσάλων, και έναν βοσκό ο οποίος αγνοούνταν από το βράδυ της Παρασκευής στην Καρδίτσα. Ο λόγος για έναν βοσκό αλβανικής καταγωγής ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός όταν ο γιος του οδήγησε τις αρχές στο σημείο όπου βρίσκεται το μαντρί του.

- Advertisement -

Ταυτόχρονα, αγωνία επικρατεί για την τύχη μίας 43χρονης γυναίκας η οποία αγνοείται από το βράδυ της Παρασκευής. Μάλιστα το πρωί του Σαββάτου, εντοπίστηκε από την αστυνομία στη θέση Παλαιά Σφαγεία στο Μουζάκι Καρδίτσας το αυτοκίνητο της 43χρονης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης. Παράλληλα δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του δήμου κατευθύνονται στο σημείο προκειμένου να ξεκινήσουν ενέργειες ανάσυρσης του αυτοκινήτου.

Άμεση ενεργοποίηση του συστήματος Copernicus
Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων στις περιοχές της Καρδίτσας που επλήγησαν από τον «Ιανό».

Το αίτημα έγινε αποδεκτό και η διάθεση -η οποία είναι δωρεάν- των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πλημμύρας.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία αποτελεί και το αρμόδιο εθνικό σημείο επαφής με την Υπηρεσία Copernicus, διαθέτει όλα τα χαρτογραφικά στοιχεία προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη εκτέλεση του έργου τους.

Η αγνοούμενη παράκουσε παράκουσε την Πυροσβεστική κι έπεσε στο νερό
ια τις αγωνιώδεις προσπάθειες εντοπισμού της 43χρονης που αγνοείται στο Μουζάκι μίλησε ο δήμαρχος της περιοχής, Φάνης Στάθης. Πριν από λίγη ώρα οι Αρχές προχώρησαν στον εντοπισμό του αυτοκινήτου της αγνοούμενης, ύστερα από υπόδειξη πολίτη που είδε το αυτοκίνητο να έχει ξεβραστεί σε μια όχθη του ποταμού, ωστόσο, ήταν γεμάτο φερτά υλικά, χώματα, πέτρες και ήταν αδύνατον να διαπιστωθεί αν βρισκόταν μέσα η γυναίκα.

Ο κυκλώνας Ιανός έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στο Μουζάκι, καταστρέφοντας και μέρος του κέντρου υγείας της περιοχής. Ο δήμαρχος αποκάλυψε ότι η 43χρονη γυναίκα, της οποίας το αυτοκίνητο βρέθηκε στις όχθες του ποταμού Παμίσου, αλλά όχι η ίδια και η επιχείρηση για τον εντοπισμό της συνεχίζεται, παράκουσε τις οδηγίες των Αρχών.

«Δεν παρασύρθηκε από τους χειμάρρους η γυναίκα. Είχαμε κλείσει τις δύο γέφυρες στο Μουζάκι, στη μία μάλιστα υπήρχε και όχημα της Πυροσβεστικής που είχε αποκλείσει την κυκλοφορία και της είπαν οι πυροσβέστες να μην περάσει. Ωστόσο, εκείνη αγνόησε τις οδηγίες τους, τους προσπέρασε, μπήκε μέσα στο Μουζάκι, σε έναν μονόδρομο. Εκεί ήταν δυστυχώς κομμένος ο δρόμος και έπεσε στο νερό…» είπε ο δήμαρχος μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Open TV.

Πέντε οι παράγοντες της βιβλικής καταστροφής στην Καρδίτσα
Τους πέντε παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά στις εκτεταμένες καταστροφές στην Καρδίτσα, λόγω της κακοκαιρίας, ανέλυσε ο Ευθύμης Λέκκας. Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στους πέντε παράγοντες που συνέβαλαν καταλυτικά στις εκτεταμένες καταστροφές στην Καρδίτσα, πλημμυρίζοντας 5.000 κατοικίες:

Οι δύο κλάδοι βαρομετρικών χαμηλών από τα ΝΔ και από τα ΒΑ έχοντας διαφορά θερμοκρασίας συγκρούστηκαν πάνω από τη ΝΔ Θεσσαλία, με αποτέλεσμα τις έντονες βροχοπτώσεις μεγάλης ραγδαιότητας στις νότιες πεδινές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου και τις ημιορεινές περιοχές της Πίνδου.

Οι έντονες μορφολογικές κλίσεις των υδρολογικών λεκανών του Πορταϊκού, Πάμεσου και Σοδαφίτικου ποταμού συνέβαλαν στις μεγάλες ταχύτητες των υδάτινων μαζών.

Η έντονη διάβρωση των εδαφών των γεωλογικών σχηματισμών που αντιπροσωπεύεται από λεπτομερείς και αδρομερείς φάσεις του φλύσχη στα ημιορεινά.

Η ταχεία συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού που αδυνατούσαν να παραλάβουν οι υφιστάμενες κοίτες των ποταμών.

Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες στις κοίτες και όχθες των ποταμών.

Οι βροχές μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου.

Γιατί άλλαζαν οι προγνώσεις συνεχώς και δεν «έπιασαν» τον κυκλώνα στη Θεσσαλία
Ο μεσογειακός κυκλώνας που πλήττει τη χώρα μας για περισσότερες από 48 ώρες είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο συνανθρώπων μας, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον δύο αγνοούμενοι κι ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί γιατί ο Ιανός έκανε… δύσκολη τη ζωή των μετεωρολόγων, καθώς και όλων των προηγμένων συστημάτων πρόγνωσης που χρησιμοποιούν με αποτέλεσμα να «ξεφύγει» και να πάει βορειότερα και δη προς τη Θεσσαλία προκαλώντας την θεομηνία που βιώνει ακόμα η χώρα κι έπεται και συνέχεια μιας και το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

«Επειδή βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο της εποχής από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, οι θάλασσες έχουν κρατήσει μεγάλες ποσότητες θερμότητας και δημιουργούν αυτά τα βαρομετρικά. Επειδή λοιπόν τα συστήματα αυτά αποκτούν μεγάλη δυναμική σε μικρό χρονικό διάστημα και μεταβάλλονται στο χώρο και στο χρόνο, αυτό είναι πολύ δύσκολο να προσομοιωθεί από τα μετεωρολογικά μοντέλα. Γι’ αυτό και κάθε 3-6 ώρες επαναξιολογούμε τα δεδομένα, ξαναβλέπουμε και τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας και από πού πρόκειται να περάσει. Το βλέπαμε αυτό το κυκλωνικό σύστημα να αλλάζει ώρα με την ώρα» εξήγησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μιλώντας στην εκπομπή του Open TV, «Ελα, χαμογέλα».
πηγή: ethnos.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: