8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η επιστροφή των πελαργών

Διαβάστε επίσης:

Διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα στους εναέριους μεταναστευτικούς διαδρόμους, ανεμοπορώντας εκμεταλλευόμενοι, τα πολύτιμα για το μακρινό ταξίδι τους, θερμά ανοδικά ρεύματα, επέστρεψαν και τη φετινή άνοιξη οι πελαργοί στις φωλιές τους, στο «Ευρωπαϊκό Χωριό των Πελαργών» στον Πόρο του Έβρου.

«Ο Πόρος έχει έντεκα ενεργές φωλιές (σ.σ. καλάθια που έχει τοποθετήσει, διορθώνει και αντικαθιστά εάν σπάσουν, ο ΔΕΔΔΗΕ) και έχουν καταληφθεί ήδη όλες», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιστημονική συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα του Έβρου, Ελένη Μακρυγιάννη, συμπληρώνοντας πως το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στον αριθμό των νεοσσών που θα προκύψουν τη συγκεκριμένη αναπαραγωγική περίοδο.

- Advertisement -

Ο Πόρος, είναι το μοναδικό ελληνικό «Ευρωπαϊκό Χωριό Πελαργών», που επιλέχθηκε και βραβεύτηκε, το 2016 από τον ευρωπαϊκό οργανισμό ΕuroNatur, για τη συνεχόμενη συμβολή του στην προστασία και διατήρηση του συγκεκριμένου είδους, καθώς και για τη δέσμευσή του να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί την τοπική κοινωνία. «Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να δοθεί αυτός ο τίτλος και δεν είναι ο αριθμός των πελαργών, γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν χωριά που έχουν πολύ περισσότερες φωλιές», διευκρινίζει η κ. Μακρυγιάννη. «Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής οργάνωσης EuroNatur, που εδώ και 23-24 χρόνια δίνει τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Χωριού Πελαργών σε ένα χωριό για κάθε χώρα που κάνει αίτηση. Το ζητούμενο είναι να υπάρχουν δράσεις προστασίας στην περιοχή. Εμείς ως φορέας κάνουμε δράσεις επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης με τα σχολεία, εδώ και πολλά χρόνια, δράσεις παρακολούθησης και δακτυλίωσης των πελαργών. Επίσης στον Πόρο υπάρχει ένας σύλλογος που λειτουργεί υποστηρικτικά», εξηγεί η κ. Μακρυγιάννη.

Ως προς το τι αλλάζει μετά την ένταξη στο συγκεκριμένο Δίκτυο, η κ. Μακρυγιάννη δηλώνει πως «οι ντόπιοι ανακαλύπτουν την αξία που έχει για όλους μας, ο πελαργός, τα πουλιά, η άγρια ζωή. Επίσης με οδηγό τον πελαργό προσπαθούμε να βελτιώνουμε και κάποιους βιοτόπους που είναι περιμετρικά, δηλαδή τα φυσικά υγρά λιβάδια, στα οποία βόσκουν οι πελαργοί και η βελτίωσή τους δεν αφορά μόνο τους πελαργούς, αλλά την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Δίνεται η δυνατότητα της περιβαλλοντικής, οικονομικής και πολιτισμικής ανάπτυξης της περιοχής… Φέρες και Πόρος είναι μία άλλη οικοτουριστική πρόταση για την περιοχή και ήδη ο Φορέας Διαχείρισης έχει σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και οικοτουρισμού με θέμα τον πελαργό», αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι όντας στην οικογένεια των Ευρωπαϊκών Χωριών Πελαργών, λαμβάνουν ετησίως και κάποια χρηματοδότηση, η οποία αξιοποιείται σε δράσεις ή έργα υποδομής.

Μεταξύ των δράσεων και το Φεστιβάλ για το Ευρωπαϊκό Χωριό Πελαργών, το οποίο έχει θεσμοθετηθεί, αλλά όπως εκτιμά η κ. Μακρυγιάννη, φέτος πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο τον Ιούνιο, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Το Δέλτα του Έβρου, ένας μικρόκοσμος μέσα στο αχανές του πλανήτη, μία πολύ σημαντική περιοχή για τη μετακίνηση των πουλιών ανάμεσα στις θέσεις διαχείμασης και αναπαραγωγής. Ένας προορισμός εμπειρία ζωής για τους επισκέπτες και «μεταναστευτική στενωπός», για τα αποδημητικά πουλιά. «Γνωρίζουμε ότι τα πουλιά, ιδιαιτέρως τα μεγάλα, καθώς ανεβαίνουν από την Αφρική στην Ευρώπη, περνάνε από συγκεκριμένα σημεία. Η πιο σημαντική περιοχή μετανάστευσης είναι ο Βόσπορος, απ’ όπου περνάνε αρκετές χιλιάδες πουλιά. Υπάρχει όμως και μία άλλη περιοχή, πάνω από τον Ελλήσποντο, που λέγεται “μεταναστευτική στενωπός” και περνάει από εμάς από την περιοχή του Δέλτα. Φέτος ο Φορέας αποφάσισε να εντείνει τις προσπάθειες μετρήσεων που πραγματοποιεί στην περιοχή, καταγράφοντας προ δύο εβδομάδων σημαντικό αριθμό διερχόμενων πουλιών, μεταξύ των οποίων και περισσότερων των 9.500 λευκών πελαργών (Ciconia ciconia), σε πέντε ημερήσιες μετρήσεις. Αυτό δείχνει ότι από εδώ περνάνε χιλιάδες πελαργοί κάθε χρόνο», καταλήγει η Ελένη Μακρυγιάννη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: