8.2 C
Karditsa
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Η ΔΕΠΑ οδηγός της απολιγνιτοποίησης & της ενεργειακής μετάβασης

Διαβάστε επίσης:

Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών ρύπων αποτελεί πλέον μια αδήριτη αναγκαιότητα και όχι επιλογή. Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι εκ των ων ουκ άνευ αν θέλουμε να συγκρατήσουμε την κλιματική αλλαγή σε επίπεδα που δεν θα υπονομεύουν τη μελλοντική ανάπτυξη και ευημερία των κοινωνιών μας.

- Advertisement -

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, συνιστά τον κύριο άξονα γύρω από τον οποίο αρθρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί των κρατών για τις επόμενες δεκαετίες. Στη χώρα μας, το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα φέρνει πιο κοντά την απολιγνιτοποίηση (2028), ενώ αυξάνει σημαντικά και τους στόχους για την καθαρή ενέργεια (35% της συνολικής ενέργειας και 61% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μέχρι το 2030 θα πρέπει να παράγονται από ΑΠΕ). Ακόμα πιο προωθημένη είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία η οποία θέτει από τώρα τις βάσεις για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050.

Οι εξελίξεις αυτές αναβαθμίζουν τον ρόλο και τη σημασία του φυσικού αερίου και όχι τυχαία. Το φυσικό αέριο είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον, από όλα τα συμβατικά καύσιμα, με σημαντικά υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και μικρότερο κόστος, ενώ διαθέτει μια ασφαλή και αποδεδειγμένη τεχνολογία διανομής και αποθήκευσης. Επιπλέον, αποτελεί το ιδανικό συμπλήρωμα για τις ΑΠΕ, αφού χάρη στην τεχνική ευελιξία των μονάδων μπορεί να εξομαλύνει τις διακυμάνσεις στην παραγωγή τους.

Είναι βέβαιο λοιπόν, ότι τα επόμενα χρόνια, παράλληλα με την επέκταση των ΑΠΕ, θα δούμε και μια μεγάλη αύξηση στη ζήτηση για φυσικό αέριο. Η ΔΕΠΑ, η εταιρεία που έχει συνδέσει το όνομά της με την έλευση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, είναι παραπάνω από έτοιμη να αντιμετωπίσει και τις δύο αυτές προκλήσεις.

Τους προηγούμενους μήνες, ο όμιλος ολοκλήρωσε με επιτυχία τον μετασχηματισμό του σε μια ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας με αυξημένη καθετοποίηση, διασφαλίζοντας μάλιστα, την εργασιακή ειρήνη.
Στο νέο business plan της, η ΔΕΠΑ δρομολογεί επενδύεις άνω των 200 εκ. ευρώ, στοχεύοντας αφενός στη δημιουργία ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου άνω των 200 MW, με τη συμμετοχή της σε αιολικά ή φωτοβολταϊκά έργα. Αφετέρου, στη διαφοροποίηση των πηγών και τον οδεύσεων εφοδιασμού της χώρας μας με φυσικό αέριο, αλλά και τη διεύρυνση των χρήσεων του.
Στην κατεύθυνσή αυτή, η εταιρεία αναβαθμίζει τη συμμετοχή της στα διεθνή έργα (IGB, Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης, EastMed), τα οποία εξασφαλίζουν επάρκεια εφοδιασμού και την απεξάρτηση της χώρας μας από τις ενεργειακές οδούς με γεωπολιτική αστάθεια, καθιστώντας ταυτόχρονα, την Ελλάδα περιφερειακό ενεργειακό κόμβο σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, με στοχευμένες παρεμβάσεις και την αξιοποίηση έξυπνων τεχνολογιών αιχμής, όπως το small scale LNG (μικρής κλίμακας Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) και το CNG (Πεπιεσμένο Φυσικό Αέριο), η εταιρεία φροντίζει να φτάσει το φυσικό αέριο σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Ενώ μεριμνά και για την εξάπλωση της αεριοκίνησης σε κάθε γωνιά της χώρας, αναπτύσσοντας μεθοδικά ένα εκτεταμένο δίκτυο πρατηρίων πεπιεσμένου φυσικού αερίου (FISIKON).

Επιπλέον, η ΔΕΠΑ πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας LNG για τα πλοία και τα μεγάλα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου, συνεισφέροντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας και στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.
Και φυσικά, η εταιρεία εργάζεται ήδη από σήμερα για την επόμενη μέρα της «καθαρής» ενέργειας, δρομολογώντας όχι μόνο την είσοδό της στις ΑΠΕ, αλλά και σε αξιόπιστες εναλλακτικές πηγές, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο, προετοιμάζοντας κατάλληλα τα δίκτυά της για την υποδοχή τους.

Η ΔΕΠΑ μάλιστα είναι ιδρυτικό μέλος της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο που θα αναπτύξει το κατάλληλο πλαίσιο και θα κινητοποιήσει επενδύσεις στον τομέα των τεχνολογιών υδρογόνου και κυψελών καυσίμου. Στην Επιτροπή, στην οποία έχω την τιμή να είμαι συμπρόεδρος, συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωποι της βιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Με ένα μεγάλο εύρος κινήσεων που καλύπτει τα μεγάλα διεθνή έργα που αναβαθμίζουν γεωπολιτικά την Ελλάδα και εγγυώνται την ενεργειακή της ασφάλεια, την επέκταση των δικτύων και των χρήσεων του φυσικού αερίου, αλλά και τη δυναμική της είσοδο στις ΑΠΕ, η ΔΕΠΑ τίθεται οδηγός της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας.

Ροή Ειδήσεων

Συνεργασία Τράπεζας Πειραιώς-UNICEF για την ενίσχυση της παιδικής προστασίας

Την έναρξη μιας σημαντικής συνεργασίας σηματοδοτεί η υπογραφή των επίσημων συμφωνητικών από το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα...

Δρομολογείται η τοποθέτηση γέφυρας τύπου «Μπέιλϋ» στην Αμπελιά

Την γέφυρα στην Αμπελιά Φαρσάλων στον Ενιπέα ποταμό όπου καταστράφηκε από την πρωτοφανή κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου «Daniel» επισκέφτηκε...

Στην Καρδίτσα το All Star Game 2023-24

Στην πόλη της Καρδίτσας αναμένεται να φιλοξενηθεί το διήμερο 16 και 17 Δεκεμβρίου η μεγάλη γιορτή του ελληνικού επαγγελματικού μπάσκετ, το All...

Καρδίτσα: masterplan έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

Δημοπρατείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η μελέτη «Ανάλυση διακινδύνευση πλημμύρας και masterplan έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Η μελέτη αφορά...

Συνεχίζονται οι εργασίες για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις των συνεργείων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας σε όλο το οδικό δίκτυο, τον καθαρισμό ποταμών και...

Μητσοτάκης: Πριν τις γιορτές το 35% των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας – Ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης

Για τα σημαντικά κονδύλια που εξασφάλισε η Ελλάδα από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κακοκαιρίας «Daniel» αλλά και για...

Στην ίδια κατηγορία: