8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Handelsblatt: «Πόλεμος» ΗΠΑ με Γερμανία-Ρωσία για τον Nord Stream 2

Διαβάστε επίσης:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου της Βαλτικής Θάλασσα και η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται για περαιτέρω κυρώσεις, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Handelsblatt, σημειώνοντας τις ανησυχίες της γερμανικής οικονομίας.

Μια επιστολή ήταν αρκετή για να παραλύσει το σημαντικότερο και πλέον αμφιλεγόμενο γερμανο-ρωσικό ενεργειακό έργο. Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τεντ Κρουζ απευθύνθηκε στον “αξιότιμο” Εντουαρντ Χερέμα τον ιδιοκτήτη της Allseas, μια ειδικευμένης κατασκευαστικής εταιρείας και τον απείλησε ότι θα τον καταστρέψει: “Αν η Allseas συνεχίσει να εργάζεται για να ολοκληρώσει τον αγωγό Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, έστω και μια μέρα, η εταιρεία σας θα αντιμετωπίσει συντριπτικές και ενδεχομένως εν δυνάμει απειλητικές για την ύπαρξή της νομικές και οικονομικές κυρώσεις”, του έγραψε ο Τεντ Κρουζ.

Ο Χερέμα υποχώρισε στην πίεση. Στα τέλη Δεκεμβρίου, διέταξε τα πλοία του, τα οποία βύθιζαν σωλήνες του αγωγού νοτίως του δανέζικου νησιού Μπόρνχολμ, να σταματήσουν. Οι εργασίες δεν θα συνεχιστούν προς το παρόν. Και κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό θα παραμείνει έτσι η κατάσταση. Η τεχνική εμπειρογνωμοσύνη της Allseas είναι δύσκολο να αντικατασταθεί. Αντίστοιχα μεγάλη είναι στο Βερολίνο και τη Μόσχα η οργή για τις ΗΠΑ – και η απογοήτευση για την δική τους αδυναμία. Μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι δεν είχαν τίποτα να αντιπαραβάλουν στις αμερικανικές κυρώσεις.

- Advertisement -

Οι Αμερικανοί θα μπορούσαν σύντομα να προχωρήσουν σε δεύτερο κτύπημα κατά του Nord Stream 2. Εάν η Ρωσία προσπαθήσει να ολοκληρώσει τα ελλείποντα χιλιόμετρα του αγωγού στη Βαλτική Θάλασσα, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία είναι έτοιμα να θεσπίσουν έναν άλλο νόμο για κυρώσεις, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Ουάσινγκτον. Αυτή τη φορά θα μπορούσε να αφορά τους ευρωπαίους επενδυτές που εμπλέκονται στο έργο ή, ενδεχομένως, τις εταιρείες που επιθυμούν να αγοράσουν φυσικό αέριο. Όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν πολύ γρήγορα, πιθανώς ήδη τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Ο αγωγός αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων απειλεί να γίνει μια επένδυση ναυάγιο στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας. Η γερμανική κυβέρνηση δεν παραιτείται και πιστεύει ακόμα ότι ο αγωγός μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα “εύλογο χρονικό διάστημα”. Σε τελευταία ανάλυση απομένουν μόνο 150 χιλιόμετρα για αν ολοκληρωθεί ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας. Η Ρωσία προτίθεται (όμως) να τον ολοκληρώσει μόνη της, αλλά τεχνική υποστήριξη από τη Γερμανία δεν μπορεί να περιμένει. Στο Βερολίνο, υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία ότι αυτό θα ερεθίσει περαιτέρω τους Αμερικανούς. Αντ ‘αυτού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βασίζεται στη διπλωματία. “Αγωνιζόμαστε για την αναστολή των κυρώσεων των ΗΠΑ, έτσι ώστε η ολοκλήρωση του Nord Stream 2 να μην καθυστερήσει περαιτέρω”, εξήγησε ένας κορυφαίος γερμανός διπλωμάτης.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, από την άλλη πλευρά, εμφανίζονται μαχητικά. “Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε την ολοκλήρωση του Nord Stream 2. Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αφήσουν την Ουάσιγκτον να υπαγορεύσει την ενεργειακή τους πολιτική», όπως δήωσε ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) για την οικονομική πολιτική Μπέρντ Βέστφαλ.

Πάνω απ ‘όλα, ένα πράγμα θα μπορούσε να μεταπείσει τους Αμερικανούς: μια συμφωνία στη διαμάχη για το φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. “Η επιτυχημένη σύναψη μιας νέας μακροπρόθεσμης σύμβασης για την μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας θα καταδείξει και πάλι ότι το Nord Stream 2 δεν μπορεί να αποτελέσει απειλή για την μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας”, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ελπίζεται ότι έτσι ίσως οι Αμερικανοί θα πεισθούν ότι ο Nord Stream 2 δεν απειλεί την οικονομική ύπαρξη της Ουκρανίας.

Η ασυμβίβαστη σκληρότητα με την οποία οι Αμερικανοί αντιδούν οι Αμερικανοί, εξέπληξε τους πάντες : τους διευθυντές της Nord Stream 2 καθώς και τις κυβερνήσεις στο Βερολίνο και τη Μόσχα, διότι σε τέτοιες περιπτώσεις, ο νόμος περί κυρώσεων των ΗΠΑ του Κογκρέσου προέβλεπε μια μεταβατική περίοδο 30 ημερών. Αυτές θα ήταν πιθανόν αρκετές για να ολοκληρωθεί ο αγωγός. Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ κατέστησε με την επιστολή του σαφές ότι οι οικονομικές κυρώσεις κατά των εταιρειών που τον κατασκευάζουν θα εφαρμοστούν αμέσως. Ούτε καν κατά του Ιράν ενήργησαν οι Αμερικανοί τόσο βίαια.

Η ανησυχία αυξάνεται στη γερμανική οικονομία. «Χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, οι φιλόδοξοι στόχοι για την προστασία του κλίματος δεν μπορούν να επιτευχθούν στη Γερμανία μεσοβραχυπρόθεσμα, αν θέλουμε να διατηρήσουμε προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς βιομηχανία εντάσεως ενέργειας», τόνισε ο Όλιβερ Χέρμες, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανατολικών Γερμανικών Επιχειρήσεων, σε πρόσφατη ομιλία του. Έκανε δε έκκληση ότι πρέπει η ΕΕ να μάθει να υπερασπίζεται τον εαυτό της: “Αν δεν βρούμε μια αποτελεσματική απάντηση σε τέτοιες κυρώσεις τρίτων, η ευρωπαϊκή οικονομία θα γίνει μπαλάκι των Αμερικανών και των Κινέζων”.

Υπάρχει ήδη ένα αντίδοτο, αλλά οι Ευρωπαίοι φοβούνται να το χρησιμοποιήσουν. Ακριβώς όπως η Ε.Ε. αντιδρά στους αμερικανικούς δασμούς, θα μπορούσε να αντιδράσει και στις κυρώσεις κατά των ευρωπαϊκών εταιρειών με αντίστοιχες κυρώσεις κατά των αμερικανικών εταιρειών. Η Ε.Ε. μπορεί να είναι νάνος στρατιωτικά, αλλά οικονομικά έχει μεγάλο ειδικό βάρος – ακόμη και σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για τις αμερικανικές εταιρείες η ευρωπαϊκή αγορά είναι εξίσου σημαντική όσο και η αμερικανική για τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Αντίστοιχες κυρώσεις θα ήταν επομένως αναλόγως επώδυνες. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον θα αξιολογούσε μια τέτοια απόφαση των Ευρωπαίους ως την απόλυτη κλιμάκωση. Οι συνέπειες για τη διατλαντική σχέση δύσκολα θα μπορούσαν (σε αυτήν την περίπτωση) να υπολογιστούν.

Πηγή: Handelsblatt

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Επιμελητήριο Καρδίτσας: Συναντήσεις με Τσιάρα, Γεωργαντά και στελέχη του ΥΠΟΙΚ

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν (28/6/2022 και 29/6/2022) στην Αθήνα συναντήσεις αντιπροσωπείας της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας με την ηγεσία και στελέχη των...

Στ. Πέτσας σε Ζ. Μακρή: «9,4 εκ. € για έργα του Δήμου Βόλου, Ρήγα Φεραίου και Σκοπέλου από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης»

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή ενημερώθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών...

Ελασσόνα: Σε νέα εποχή η υπηρεσία καθαριότητας

Σε ανανέωση του στόλου της καθαριότητας προχωράει συστηματικά ο Δήμος Ελασσόνας, ο οποίος εμπλουτίζει την υπηρεσία καθαριότητας με...

Ρητινοκαλλιεργητές: Οι προσωρινοί πίνακες για τον πρώτο κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης

Αναρτήθηκαν τηνΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022, τα προσωρινά αποτελέσματα για τον πρώτο κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών σε...

Νέα πεζοδρόμια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου

Ξεκινά το έργο της κατασκευής πεζοδρομίων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε...

21 έργα στο δρόμο Μουζάκι -Τύμπανος- Αργιθέα- όρια ν. Καρδίτσας

Έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ έχει πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο δρόμο Μουζάκι- Τύμπανος -Αργιθέα- όρια νομού...

Στην ίδια κατηγορία: